Του Αχιλλέα Ροδίτη
Η ΔΕΥΑΠ δεν χρωστάει στην ΔΕΗ και για αυτό ακόμα… αντέχει στις «έκρηξη» ακρίβειας στα τιμολόγια που λαμβάνει και τα οποία κοστολογούνται με βάση το «οικιακό» και όχι τον «βιομηχανικό» τιμοκατάλογο.
Στο ερώτημα λοιπόν αν οι δημότες Πατρέων διατρέχουν κίνδυνο να δουν τα αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης και στους λογαριασμούς του νερού, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας, διαβεβαιώνει ότι: «κανείς Πατρινός δεν θα πληρώσει τη… νύφη της ενεργειακής κρίσης». Αλλά παράλληλα δεν κρύβει την ανάγκη ότι επιβάλλεται να υπάρξει μια άμεση παρέμβαση ουσίας από την πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε η κατάσταση να μην ξεπεράσει τα όρια και επιδεινωθεί το ασφυχτικό περιβάλλον που διαμορφώνουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ προς τις ΔΕΥΑ της χώρας, εν προκειμένω και την ΔΕΥΑ της Πάτρας.
Η ΔΕΥΑΠ ΠΛΗΡΩΝΕΙ… 6-7 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!
Οι λογαριασμοί που λαμβάνει η ΔΕΥΑΠ από τη ΔΕΗ για την κατανάλωση ρεύματος που απαιτείται για την λειτουργία των αντλιοστασίων της πόλης, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εξωπραγματικοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ποσά που ετησίως καλείται να πληρώσει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης της Πάτρας πριν την ενεργειακή κρίση κυμαίνονταν στα 3 με 4 εκατ. ευρώ. Μετά όμως από αυτήν και σε συνδυασμό με την αύξηση και του αριθμού των αντλιοστασίων που έχουν τεθεί σε λειτουργία, το ποσό αυτό εκτοξεύεται στα 6 με 7 εκατ. ευρώ! Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν χρέη της ΔΕΥΑΠ προς την ΔΕΗ και ως εκ τούτου δύναται η δυνατότητα απορρόφησης όλου του κύματος ακρίβειας και μη μετακύλησης του στον καταναλωτή. Προς το παρόν τουλάχιστον…
«Το πρόβλημα είναι ότι τιμολογούμαστε με οικιακό τιμολόγιο»
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικήτα, το κόστος χρήσης ρεύματος από την Δημοτική Επιχείρηση έχει αυξηθεί σε ποσοστό κοντά στο 60% μετά το πρώτο τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια. Κι ήταν η περίοδος που συνέπεσε με την έναρξη λειτουργίας νέων αντλιοστασίων τα οποία άρχισαν να συνδέονται με τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης.
Αλλά εκείνο στο οποίο εστιάζει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, μιλώντας για την βαθιά αιτία του προβλήματος επιβάρυνσης των ΔΕΥΑ από την ενεργειακή κρίση, έχει να κάνει με το ότι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις χρεώνονται από τη ΔΕΗ με βάση το κοινό οικιακό τιμολόγιο και όχι με το ειδικό τιμολόγιο που αφορά τις βιομηχανίες. «Εάν η ΔΕΗ μας τιμολογούσε σαν τις βιομηχανίες, θα ήταν λύτρωση για όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας, και για την δική μας στην Πάτρα».
ΔΕΥΑ κινδυνεύουν με λουκέτο
Επιπρόσθεταο κ. Παπανικήταςδεν διστάζει να εκφράσει την έκδηλη ανησυχία του για τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης μικρών ΔΕΥΑ ή ΔΕΥΑ που έχουν συσσωρευμένες οφειλές. Άρα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες και εκτός ορίων χρεώσεις που υφίστανται από τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο χείλος της καταστροφής. Όπως άλλωστε φαίνεται να συμβαίνει με την ΔΕΥΑ Δράμας, όπου προ ημερών δημοσιοποιήθηκε ο σοβαρός κίνδυνος στη λειτουργία της.
Και διατυπώθηκε ξεκάθαρα από βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι είναι πια ορατή η απειλή του λουκέτου σε διάφορες Επιχειρήσεις Ύδρευσης, ανά τη χώρα, ακόμα και αν είναι εύρωστες. Γεγονός που θα οδηγήσει σε αχαρτογράφητες ατραπούς που δεν έχουμε ξαναβιώσει. Ή στην καλύτερη περίπτωση, θα οδηγήσει στον πιο ασφαλή δρόμο, αυτόν της τρομακτικής και δυσβάσταχτης για τα νοικοκυριά, έκρηξης και στη τιμή του νερού, ώστε να διασωθούν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις.
Η ΔΕΥΑΠ, ευτυχώς, «δεν διατρέχει κίνδυνο»
Τον παραπάνω κίνδυνο επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πάτρας. Λέγοντας μάλιστα ότι «είναι ήδη πολλές οι ΔΕΥΑ που άρχισαν να αναζητούν διέξοδο σε ιδιωτικούς παρόχους, αν και αυτοί μετά τον πρώτο μήνα που χρωστάς απλώς σου κατεβάζουν τον διακόπτη, οπότε είναι επίσης πρόβλημα». Επιβεβαιώνει, με άλλα λόγια, τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν όλες οι ΔΕΥΑ από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια.
Εμφανίζεται ωστόσο καθησυχαστικός για την περίπτωση της Επιχείρησης της Πάτρας. Λέγοντας ότι «ευτυχώς για εμάς, δεν βρισκόμαστε σε τέτοια κατάσταση. Διότι τα προηγούμενα χρόνια τηρήσαμε όλες τις υποχρεώσεις μας και δεν χρωστάμε στη ΔΕΗ». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η ΔΕΥΑΠ δεν πιέζεται για να πληρώσει λογαριασμούς εκατομμυρίων. Ή ότι δεν θα έχει πρόβλημα στο μέλλον και δεν θα υποχρεωθεί να στραφεί σε μη επιθυμητές λύσεις. Το επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς με την τελευταία φράση του: «Είμαστε καλά, αλλά το ερώτημα είναι… ως πού θα φθάσει αυτή η κατάσταση…».
πηγή: politeianews.gr