Επιστολή – Διαμαρτυρία για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην θέση Περιστερόβραχος 11 MW (πάνω από 150μ. ύψος, 1,2 χλμ περίπου από τις κοινότητες έστειλε η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «Κοινοτήτων Ανατολικής Πάτρας» (πρώην Δήμου Ρίου). Η επιστολή – διαμαρτυρία είχε ως αποδέκτες τα πολιτικά κόμματα του νομού Αχαΐας, τον Περιφερειάρχη ΠΔΕ κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη και το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ)
Ακολουθεί το κείμενο της Διαμαρτυρίας
Στις 6-6-2022 μας ανακοινώθηκε από τον Δήμο Πατρέων η επικείμενη τοποθέτηση δύο (2) τεράστιων ανεμογεννητριών μεγάλης ισχύος, στα 1-1,5 χλμ περίπου από τις κοινότητές μας δηλαδή σχεδόν μέσα στα σπίτια μας. Η δε δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας δεν είναι γνωστή στην περιοχή μας, όπως θα έπρεπε.
Σύσσωμοι, οι φορείς των κοινοτήτων Πλατανίου, Αγίου Βασιλείου, Άνω Καστριτσίου, Αραχωβιτίκων, Αργυράς, Δρεπάνου, Κάτω Καστριτσίου, Σελλών και Ψαθοπύργου, καθώς και πλήθος προβληματισμένων κατοίκων, μετά την ενημέρωση αυτή ΑΝΤΙΔΡΑΣΑΜΕ στην σοβαρή περιβαλλοντική απειλή για την περιοχή μας και την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων. Συγκεκριμένα την εγκατάσταση στη θέση «Περιστερόβραχος» του Δ.Δ. Πλατανίου δυο (2) τεράστιου μεγέθους ανεμογεννητριών (πάνω από 150μ. ύψος) περίπου 1200 μέτρα από τις κοινότητές μας.
56
Αναθέσαμε αμέσως μελέτη «ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΤΡΩΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΠΕΡΙΣΤΕΡΟΒΡΑΧΟΣ» ΑΧΑΪΑΣ» στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από την οποία προέκυψαν σοβαροί αποτρεπτικοί λόγοι για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην ανωτέρω θέση.
Σας αναφέρουμε ότι είχαμε εντοπίσει τα κάτωθι και τα οποία ακόμη δεν έχουν γίνει:
Να εξεταστεί αν η υπόψη Ενεργειακή Κοινότητα πληρεί τις προϋποθέσεις της εντοπιότητας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Να εκπονηθεί γεωλογική μελέτη, η οποία να εξετάσει την πολύ υψηλή τρωτότητα των γεωλογικών σχηματισμών και κυρίως των κροκαλοπάγων που κυριαρχούν στην περιοχή μελέτης και την δυνατότητα εγκατάστασης αυτών των τεράστιων μεγέθους ανεμογεννητριών και τις τυχόν επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας.
Να εκπονηθεί μελέτη θορύβου με τα τεχνικά στοιχεία από τις συγκεκριμένες δυο τεράστιες ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν και του αναγλύφου της συγκεκριμένης περιοχής με τοπογραφική αποτύπωση αυτή
Να γίνει αυτοψία του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γενικής Διεύθυνσης Αερομεταφορών και της Διεύθυνσης Γ2 (Υποδομής) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Γ΄ κλάδος (Υποστήριξης) και απαιτούμε την εκ νέου γνωμοδότηση τους, μετά την αυτοψία, με αναφορά την εύρυθμη κίνηση των πυροσβεστικών αεροπλάνων ή ελικοπτέρων σε τυχόν πυρκαγιές (φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια είναι συχνό) σε σχέση με το έντονο ανάγλυφο της συγκεκριμένης επικλινούς περιοχής και το μεγάλο μέγεθος των ανεμογεννητριών, λαμβάνοντας υπόψη -για το συγκεκριμένο θέμα- την γνώμη του Δασαρχείου Πατρών, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στα σχετικά έγγραφα.
ΝΑ ΖΗΤΗΘΟΥΝ από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ υπόψιν τα οικονομικά στοιχεία για το κόστος των έργων αναδάσωσης, που έχουν γίνει κατά το παρελθόν, στην συγκεκριμένη περιοχή.
Παρά το γεγονός ότι είναι αποδεκτό από όλους μας, πως οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι το ζητούμενο στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης στην παραγωγή ενέργειας, ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ πως ενώ υπάρχει περιθώριο εγκατάστασης των εν λόγω ανεμογεννητριών μακριά από τους οικισμούς μας, η εταιρεία επιλέγει την εγκατάστασή τους δίπλα στους οικισμούς μας σε απόσταση 1-1,5χλμ.. μέσα σε πανέμορφο δάσος και σε αναδασωτέα έκταση, για την οποία έχουν δαπανηθεί χιλιάδες ευρώ από το δημόσιο. Αξίζει να αναφέρουμε και τις δυο μεγάλες σχολικές μονάδες (ΑΡΣΑΚΕΙΟ και ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ) που βρίσκονται σε απόσταση 1,5χλμ από τις συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες.
Δημιουργούνται λοιπόν εύλογα ερωτήματα για τους λόγους επιλογής της συγκεκριμένης θέσης.
Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ, Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΕ, ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ έχουν ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ, το δε ΠΕΣΠΑ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΑΠΕΡΡΙΨΕ το ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ στην συγκεκριμένη περιοχή.
Οι σχετικές γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις είναι αναρτημένες στο Περιβαλλοντικό Μητρώο του Υπουργείου.
Όμως η ενδιαφερόμενη εταιρεία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΟΦΟΥ ΣΥΝ.Π.Ε. με έγγραφο της στις 18-5-2023 ζήτησε να εξεταστεί από το ΚΕΣΠΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) της Γενικής Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής και δεν αποσύρθηκε από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στις θέσεις που αναφέρονται σε αυτή.
ΖΗΤΟΥΜΕ από όλους τους εκπροσώπους των κόμματων του Νομού Αχαΐας, τον Περιφερειάρχη κ. Ν. Φαρμάκη και τον Δήμαρχο κ. Κ. Πελετίδη να παρέμβουν άμεσα στον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, που είναι Πρόεδρος του ΚΕΣΠΑ και να τον ενημερώσουν για τις αρνητικές αποφάσεις όλων των τοπικών φορέων, το αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, που θα έχει το έργο αυτό σε πυκνοκατοικημένη περιοχή του Δήμου Πατρέων, προκειμένου να απορριφθεί και στο ΚΕΣΠΑ και για όλους τους προαναφερόμενους λόγους.
Για την Συντονιστική Επιτροπή «Κοινοτήτων Ανατολικής Πάτρας» (πρώην Δήμου Ρίου) Πλατάνι, Άγιος Βασίλειος, Άνω Καστρίτσι, Αραχωβίτικα, Αργυρά, Δρέπανο, Κάτω Καστρίτσι, Σελλά και Ψαθόπυργος