Η αναγκαιότητα να δοθούν κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μεταβούν σε ένα ενεργειακά φιλικό περιβάλλον, τέθηκε επί τάπητος στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιμελητήριο Αχαΐας.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) γιατην παρουσίαση μελέτης με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και ΜμΕ: Πράσινη Μετάβαση, Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο & Αναγκαίες Προσαρμογές για την Αύξηση της Ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ στην Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας».
Σκοπός της μελέτης ήταν η σκιαγράφηση του μέλλοντος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη ∆υτική Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και της πράσινης μετάβασης.
Η κλιματική κρίση έχει αναγνωριστεί διεθνώς και σε θεσμικό επίπεδο ως μια από τις σημαντικότερες απειλές για την ανθρώπινη ζωή και η πράσινη μετάβαση έχει επηρεάσει τόσο την καθημερινότητα των πολιτών όσο και την οικονομική δραστηριότητα των χωρών. Και δυσχεραίνει περισσότερο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που λειτουργεί, ούτως ή άλλως, υπό αντίξοες οικονομικά συνθήκες.
Σε αυτό το πλαίσιο και με σκοπό την προώθηση των στόχων τηςβιώσιμης ανάπτυξης, η μελέτη επεδίωξε την καταγραφή των δράσεων, μεταρρυθμίσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρει το «Ελλάδα 2.0» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εστιάζοντας στη ∆υτική Ελλάδα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος εξήρε τη συμβολή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην εθνική οικονομία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύου το 35% της απασχόλησης, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό δεν υπερβαίνει το 10% έως 15%.
Επισημαίνοντας ότι η κλιματική αλλαγή εξελίχθηκε σε κλιματική κρίση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε ότι θα πρέπει να ασκηθούν πολιτικές για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη μετάβασή τους σε ένα φιλικό ενεργειακά περιβάλλον, με την χορήγηση των ανάλογων κινήτρων. «Όλα αυτά βεβαίως προϋποθέτουν την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων της χώρας μας.
Κι αυτήν τη βούληση δεν τηνέχουμε δει», κατέληξε.
Τα ευρήματα της μελέτης παρουσίασε η διδάκτωρ του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Μαργώση, ενώ ειδικές εισηγήσεις έγιναν από εκπροσώπους φορέων.