20.1 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Πάτρα | Εκδήλωση του Πανηπειρωτικού για τον Χριστόφορο Μηλιώνη

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πατρών και το λογοτεχνικό περιοδικό Διαπολιτισμός οργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στα 90 χρόνια από τη γέννηση του Ηπειρώτη συγγραφέα και φιλολόγου ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΜΗΛΙΩΝΗ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στις 7 μμ, στο “Σπίτι του Ηπειρωτη”, Μουρούζη 14-16 Πάτρα.

Για τη ζωή και το έργο του Χριστόφορου Μηλιώνη θα μιλήσουν:

  • Γιάννης Η.Παππάς, φιλόλογος, ποιητής, μεταφραστής
  • Δημήτρης Χριστόπουλος, φιλόλογος, συγγραφέας
  • και Μαρία Ψάχου φιλόλογος
  • Συμμετέχει το χορωδιακό σύνολο “Τα τραγούδια της παρέας” του Πανηπειρωτικού συλλόγου.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών Αλέξανδρος Χάιδας , φιλόλογος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων περιοχής Πατρών Άγγελος Λυκουργιώτης.

Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται και η συζυγος του συγγραφέα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Τατιάνα Μηλιώνη-Τσαλίκη.

Διαβάζει ο Αλέξης Γκλαβάς, ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας.

Έργο – Βιογραφικό Χριστόφορου Μηλιώνη

Ο Χριστόφορος Μηλιώνης (1932-2017) γεννήθηκε στο Περιστέρι Πωγωνίου, όπου πέρασε τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια. Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και σπούδασε κλασική φιλολογία στο ΑΠΘ. Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση (1955-1991) ως καθηγητής, γυμνασιάρχης και σχολικός σύμβουλος. Υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας που συνέταξε τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας για το γυμνάσιο και το λύκειο.

Δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα το 1954 στο περιοδικό Ηπειρωτική Εστία Ιωαννίνων. Υπήρξε μέλος των εκδοτικών ομάδων των περιοδικών Ενδοχώρα και Δοκιμασία (Ιωάννινα)· συνεργάστηκε επίσης με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, καθώς και με τις εφημερίδες Η Καθημερινή και Τα Νέα. Το έργο του, ευρύ και ποικίλο, περιλαμβάνει πεζογραφικά βιβλία, δοκίμια, φιλολογικές μελέτες και μεταφράσεις από τα αρχαία ελληνικά· στον πυρήνα του πάντως βρίσκεται η λογοτεχνία, την οποία υπηρέτησε διά βίου με αφοσίωση και θέρμη. Καλλιέργησε όλα σχεδόν τα είδη με ξεχωριστά αποτελέσματα, ωστόσο κορυφαία θέση στη λογοτεχνική του παραγωγή κατέχει η συλλογή διηγημάτων Καλαμάς κι Αχέροντας (1985 – Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1986), η οποία άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη μεταπολεμική διηγηματογραφία μας.

Πρόκειται για διηγήματα που εκφράζουν τη νοσταλγία του μέτοικου, του ανθρώπου που αναγκάζεται να ξεριζωθεί από τη γενέθλια γη, μέσα στη θύελλα της Κατοχής και του Εμφυλίου ή εξαιτίας της ανέχειας. Με συχνές παρεκβάσεις και ευρηματικούς συνειρμούς ο Μηλιώνης διαμορφώνει μια εξαιρετικά ευλύγιστη, νεωτερική τεχνική συνεχούς μετάβασης από το παρόν στο παρελθόν. Ωστόσο, πίσω από το πυκνό πλέγμα των συνειρμών προβάλλει, όπως παρατηρεί ο Σπύρος Τσακνιάς, μια «κρυφή αλλά στέρεη συμμετρία». Αυτός ο επίμονος μετεωρισμός ανάμεσα στους παραδοσιακούς και τους νεωτερικούς τρόπους εξηγεί ίσως γιατί αισθανόμαστε ότι η συλλογή Καλαμάς κι Αχέροντας είναι συνάμα έργο κλασικό αλλά και μοντέρνο.

Μεμονωμένα διηγήματα του βιβλίου έχουν μεταφραστεί σε ανθολογίες και περιοδικά σε διάφορες γλώσσες. Ολόκληρη η συλλογή μεταφράστηκε στα γερμανικά από τον Hans Eideneier (Romiosini, 1990· νέα, επεξεργασμένη μορφή της μετάφρασης από τον Theo Votsos, επίμετρο Ελισάβετ Κοτζιά, 2017) και στα αγγλικά από τη Marjorie Chambers (Κέδρος, 1996).

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα