20.2 C
Aigio
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

ΠΑΤΡΑ – ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Νοσηλεύτρια μονιμοποιήθηκε αλλά σε μια βδομάδα παραιτήθηκε!

 «Ακόμα κι η μονιμότητα δεν είναι πλέον ελκυστική» τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου «Ιπποκράτης» απαριθμώντας περιπτώσεις νοσηλευτριών που εγκαταλείπουν

 του Αχιλλέα Ροδίτη

Τρεις κι ο Κούκος στα Νοσοκομεία…! Τα βροντούν και φεύγουν, Ιατροί και Νοσηλεύτριες, με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ή και παραιτήσεις, επειδή παίρνουν την απόφαση να εγκαταλείψουν την ασφάλεια της πάλαι ποτέ πολυπόθητης μονιμότητας με αντάλλαγμα την ψυχική τους υγεία και μια φυσιολογική καθημερινότητα.

Για άλλη μία φορά ο κ. Μιχάλης Στελλάτος, πρόεδρος του σωματείου «Ιπποκράτης» που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» της Πάτρας, κάνει λόγο για «άδειασμα» των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από εργαζόμενους, γεγονός που χειροτερεύει τις ήδη ζοφερές συνθήκες εργασίας, που κατ’ επέκταση οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση προσωπικού αφού πολλοί εργαζόμενοι δεν αντέχουν την κατάσταση και παραιτούνται ή συνταξιοδοτούνται πρόωρα.

1) στελλατος - ΕΝΘΕΤΗ στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ (1)

Δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρεται στην περίπτωση γυναίκας συναδέλφου του, η οποία μονιμοποιήθηκε με την τελευταία προκήρυξη του περασμένου Αυγούστου. Και λέει ο κ. Στελλάτος: «Μετά από μόλις μία εβδομάδα παραιτήθηκε γιατί διορίστηκε αναπληρώτρια σχολική νοσηλεύτρια. Την συνάντησα στο νοσοκομείο και την ρώτησα γιατί φεύγει τώρα που έγινε μόνιμη και μου απάντησε… ‘δεν αντέχεται η κατάσταση που έζησα. Προτιμώ να μην είμαι μόνιμη αλλά να μπορώ να κάνω τη δουλειά μου σωστά και με φυσιολογικούς ρυθμούς στους οποίους να μπορώ να ανταπεξέλθω, και σαν άνθρωπος, και σαν νοσηλεύτρια».

Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση αφορά σε νοσοκόμα η οποία συνταξιοδοτήθηκε δυόμισι χρόνια νωρίτερα χάνοντας τουλάχιστον 200 ευρώ το μήνα από τη σύνταξή της «μόνο και μόνο για να γλιτώσει από την σωματική και ψυχολογική κόπωση της εξαντλητικής εργασίας στο νοσοκομείο», σημειώνει ο συνδικαλιστής σχολιάζοντας ότι «ακόμα κι η μονιμότητα δεν είναι πλέον ελκυστική». Έτσι, εργαζόμενοι προτιμούν το αβέβαιο εργασιακό μέλλον και διαλέγουν υπηρεσίες ως αναπληρωτές σχολικοί νοσηλευτές. Κι άλλοι, φεύγουν στο εξωτερικό όπου εκτός του ότι αμείβονται για μια βάρδια εφημερίας όσα θα έπαιρναν στην Ελλάδα για 5 εφημερίες μαζί, αφετέρου, θα εργάζονται «ανθρώπινα».

«ΜΥΘΟΣ» ΟΙ «ΧΙΛΙΑΔΕΣ» ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Μόλις 13 προσλήψεις στον «Αγ. Ανδρέα» την διετία ’23-‘24

1) ΚΕΝΤΡΟ (1)

«Το κυρίαρχο πρόβλημα είναι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό», επιμένει ο κ. Στελλάτος αποκρούοντας μάλιστα τις περί του αντιθέτου δηλώσεις και εξαγγελίας του υπουργού Υγείας. «Ο υπουργός Υγείας μας ‘βομβαρδίζει’ διαρκώς με διάφορες χιλιάδες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις αλλά τον διαψεύδουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών», προσθέτει ο συνδικαλιστής.

Σύμφωνα με αυτά, όπως υποστηρίζει, το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία είναι κατά 2.000 εργαζόμενους λιγότερο κατά τα έτη 2023 και 2024. Ενώ σε βάθος πενταετίας το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχει μειωθεί κατά 8.000 εργαζόμενους, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι συνδικαλιστές. Αναφερόμενος ο κ. Στελλάτος και στις πιο πρόσφατες δηλώσεις από τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για 6.000 προσλήψεις που έγιναν στα νοσοκομεία, απαντά:

«Αν μπείτε στην ιστοσελίδα του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού του ΑΣΕΠ θα δείτε ότι το 2024 έγινε μόνο 1 προκήρυξη που αφορά σε 817 θέσεις εργασίας όλων των ειδικοτήτων. Για το δε 2023, άλλη 1 προκήρυξη μόνο, για 615 θέσεις εργασίας. Κι όσο, για το νοσοκομείο ‘Αγ. Ανδρέας’ από αυτές τις προκηρύξεις αντιστοιχούσαν: 7 θέσεις το 2023 και 6 θέσεις το 2024».

Υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών η αναμονή για εξέταση ανέρχεται σε 6 με 8 ώρες, σε κλινικές υπάρχουν από 1 έως 2 νοσηλεύτριες για 30 με 35 ασθενείς. Αυτή είναι η επί τροχάδην η εικόνα της κατάστασης, σε πανελλαδική κλίμακα, όπως την παραθέτει ο πρόεδρος του σωματείου «Ιπποκράτης».

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ (ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ)

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα