Η «Γιορτή Τσίπουρου» για την παραδοσιακή απόσταξη, από τον Σύλλογο του Ρωμανού , στο προαύλιο χώρο του Ι. Ν Πέτρου και Παύλου , με το παραδοσιακό καζάνι που διαθέτει εδώ και πάνω από 70 χρόνια η περιοχή.
Στην εκδήλωση θα διατεθεί δωρεάν τσίπουρο και δωρεάν βραστό καθώς και άλλων εδεσμάτων
Το ιστορικό προάστιο, με την πανοραμική θέα, ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχτεί επισκέπτες της πόλης. Η Πάτρα, και ειδικά η περιοχές περιμετρικά της πόλης, διαθέτουν από την αρχαιότητα σπουδαία αμπελουργία. Οι ιδανικές συνθήκες σε ξηρό κλίμα στους πρόποδες του Παναχαϊκού, ενώ δροσίζεται ταυτόχρονα από την αύρα της θάλασσας και δίνει μοναδικές γεύσεις κρασιού με μοναδικές ποικιλίες. Από τα μέσα του Οκτωβρίου μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου τα παλιά τα χρόνια ήταν σίγουρο ότι θα βρεις κάποια παρέα σε κάποιο σπίτι της περιοχής που θα απόσταζε το παραδοσιακό μας τσίπουρο. Το αναγνώριζες αμέσως καθώς περνούσες από την μεθυστική μυρωδιά του φρέσκου τσίπουρου που απλώνονταν στην γύρω περιοχή.
Το παραδοσιακό τσίπουρο είναι το απόσταγμα μιας γνήσιας αγροτικής παράδοσης που αποτελεί το αγαπημένο απόσταγμα των Ελλήνων όπως και το ούζο. Είναι ο εκφραστής παρέας και της κουλτούρας μας που συντροφεύει την καθημερινότητα μας Η διαδικασία της απόσταξης απαιτούσε χρόνο, τεχνική και μεράκι, έχοντας φυσικά και τα μυστικά της. Θέλει σεβασμό και γίνεται με έναν ιδιαίτερο και μεθοδικό τρόπο.
Παρόλα αυτά παραμένει αναλλοίωτη όπως παλιά και περνά από γενιά σε γενιά. Μετά το πάτημα των σταφυλιών και την αφαίρεση του μούστου που πηγαίνει για οινοποίηση, τα στέμφυλα (φλούδες και κουκούτσια) προορίζονται για την παραγωγή του παραδοσιακού τσίπουρου αφού πρώτα υποστούν την λεγόμενη αλκοολική ζύμωση. Στόχος του συλλόγου είναι η προβολή της διαδικασίας, και η προσέλευση κόσμου από την πόλη μας, να δει μια από τις πιο μαγευτικές, γοητευτικές, αγροτικές δραστηριότητες που είναι η παραδοσιακή απόσταξη στα καζάνια για την παραγωγή του τσίπουρου. Η απόσταξή του αποτελούσε και αποτελεί ευτυχώς μέχρι τις μέρες μας ένα κοινωνικό δρώμενο.
Το Δ. Σ του Συλλόγου του Ρωμανός