14.1 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΠΑΤΡΑ: Η Καθολική Εκκλησία «φάρος» και για την τουριστική «άνθιση»

– Είναι συχνές οι αφίξεις τουριστών από Ελλάδα και εξωτερικό λόγω της παρουσίας και της έντονης θρησκευτικής, πολιτιστικής αλλά και κοινωνικής δράσης της Καθολικής Ενορίας της Πάτρας. Πτυχή χρήσιμη που χρειάζεται να αναδειχθεί αναλόγως.

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημ. Πολιτεία)

Από την Κατερίνη, που χορωδία της θα επισκεφθεί σύντομα την Πάτρα, μέχρι την Αθήνα, την Κρήτη και την Θεσσαλονίκη, αλλά και από την Ιταλία μέχρι την Λατινική Αμερική, τον Καναδά και αλλού, καταφθάνουν πολίτες συχνά – πυκνά στην Πάτρα, με ένα μόνο σημείο αναφοράς του ταξιδιού τους. Τον Καθολικό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα Πατρών.

Είναι ένα γεγονός που χρειάζεται να το τονίσουμε αφού μέχρι σήμερα δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε και όσο αρμόζει, όταν μιλάμε συνήθως για τον λεγόμενο «θρησκευτικό τουρισμό» της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας. Γιατί δεν είναι μόνο ο Ορθόδοξος θρησκευτικός τουρισμός αλλά και ο Καθολικός. Καθώς η Καθολική Εκκλησία της Πάτρας διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό το κομμάτι, έστω κι αν το πράττει πάντοτε αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, δίχως την παραμικρή διάθεση να επιβραβευτεί γι’ αυτό ή να λάβει κάτι, έστω ηθικό, ως αντάλλαγμα.

Αλλά όμως οφείλουμε να το αναδείξουμε διότι αποτελεί από τις πιο σημαντικές παραμέτρους σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα στην πόλη μας. Μια επισκεψιμότητα η οποία βασίζεται και πηγάζει από την πληθώρα των εκδηλώσεων που κάθε τόσο πραγματοποιούνται στην Ενορία των Καθολικών της Πάτρας, εκδηλώσεις οι οποίες τροφοδοτούν την πόλη και τις πέριξ περιοχές με αναρίθμητους τουρίστες.

Εφημέριος Παύλος Σινιγάλιας (1)

Ο πατέρας Παύλος Ιωάννης Σινιγάλιας, ο Εφημέριος του Ιερού Ναού αποδέχεται ότι πράγματι η συμβολή είναι υπαρκτή, αν και το κάνει με την γνωστή σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη που τον διακατέχει, πράγμα που γνωρίζουν καλά όσοι τον συναναστρέφονται.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η «Πολιτεία» κάνει την αναφορά και το ρεπορτάζ, σε μια προσπάθεια να συμβάλλει στο να γίνει πιο έντονος ο ρόλος της Καθολικής Εκκλησίας και για την τουριστική ανάπτυξη και προς αυτή την κατεύθυνση να δρομολογηθεί η ανάλογη υποστήριξη και εν τέλει αξιοποίηση.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Συναυλία-2019 (1)

Ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο παράδειγμα, την Κυριακή των Βαϊων έχει ήδη προγραμματιστεί επίσκεψη και διαμονή στην Πάτρα δεκάδων μελών της μεγάλης χορωδίας της Κατερίνης. Όλα τα μέλη, ένα πολυάριθμο σχήμα, θα βρεθεί στην πόλη μας για πάνω από ένα τριήμερο προκειμένου να παραβρεθεί στην Θεία Λειτουργία ανήμερα της μεγάλης γιορτής και να ψάλλει θρησκευτικούς ύμνους.

Και μάλιστα, η πρόταση για την επίσκεψη αυτή δεν έγινε από την Καθολική μας Εκκλησία αλλά από την χορωδία της Κατερίνης προς την Ενορία μας. Κι αυτό, έχει την εξήγησή του. Διότι η Ενορία του Καθολικού Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Πατρών, πέρα από την ξεχωριστή και γεμάτη ιστορία, (που περιγράφεται παρακάτω), δική της χορωδία, μια χορωδία η οποία η οποία υπάρχει από το 1885, είναι τόσο πολύ δραστήρια, σε θρησκευτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, που προσελκύει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον τόσο από παντού στην Ελλάδα, όσο όμως και από το εξωτερικό.

Βέβαια τέτοιες συναντήσεις χορωδιών γίνονται πολύ συχνά μες τον χρόνο. Άρα και οι επισκέψεις και διαμονές τουριστών στην Πάτρα είναι ισόποσες σε αριθμό.

Αλλά δεν είναι μόνον οι χορωδίες. Είναι και πληθώρα άλλων εκδηλώσεων της Εκκλησίας, Χριστούγεννα και Πάσχα, που αυξάνουν την επσκεψιμότητα στην περιοχή. Εκδηλώσεις που έχουν γίνει Θεσμός με διεθνή ακτινοβολία.

Είναι και μεγάλη εκδήλωση, για παράδειγμα, που πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο στην επέτειο από την Ναυμαχία της Ναυπάκτου όπου στις εκβολές του Αχελώου τελείται Δοξολογία για τους θανόντες στρατιώτες (και από Ορθόδοξο Ιερέα). Η εκδήλωση διοργανώνεται μήνες πριν από τα μέλη της Καθολικής Ενορίας μας, ακριβώς γιατί οι επισκέπτες είναι εκατοντάδες, από Ελλάδα και Εξωτερικό και η Πάτρα σφύζει από ζωή κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Απαραίτητη είναι η διευκρίνιση ότι η Εκκλησία δεν γιορτάζει μια ναυμαχία, έναν πόλεμο δηλαδή, αλλά το ότι οι στρατιώτες προσευχήθηκαν στην Παναγία κι εκείνη τους προστάτεψε.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

foto40

Η Μικτή Χορωδία του Ιερού Καθολικού Ναού Αγίου Ανδρέα Πατρών δημιουργήθηκε το 1885 από ομάδα πατρινών χορωδών, η οποία έψαλλε θρησκευτικούς ύμνους τις Κυριακές και τις επίσημες εορτές.

Ο Αυστριακός αρχιμουσικός Αλβέρτο Άντλοβιτς έφθασε στην Πάτρα την ίδια περίπου χρονική περίοδο, προκειμένου να εκπαιδεύσει την μπάντα που είχε δημιουργηθεί από καθολικούς, κι έτσι διηύθυνε και τη χορωδία εκείνης της εποχής. Εκτός από τον Άντλοβιτς, τη χορωδία διηύθυνε και ο Κερκυραίος Grek, αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη έργων στην ενορία του Αγίου Ανδρέα Πατρών.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα και για σειρά δεκαετιών τη χορωδία διηύθυνε ο εφημέριος και οργανίστας π. Ιωάννης Σινιγάλιας. Ακολούθησαν διαδοχικά οι εφημέριοι π. Γεώργιος Βαρθαλίτης και π. Νικόλαος Γαβαθάς, αξιόλογοι μουσικοί και μαέστροι.

Σήμερα, οργανίστας και μαέστρος είναι ο κ. Νίκος Σινιγάλιας. Διευθύνει τη χορωδία από το 1988, αδιαλείπτως και με μεγάλη επιτυχία, και θεωρείται ο αναμορφωτής της, καθώς στις μέρες του έχουν παρουσιαστεί έργα εντός και εκτός του ναού με μεγάλη επιτυχία. Ενδεικτικά, το 2006, όταν η Πάτρα ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η χορωδία εκτέλεσε σε παγκόσμια πρώτη τα μέρη της Λειτουργίας του Άντλοβιτς. Έχουν επίσης παρουσιαστεί και έργα άλλων μουσουργών, όπως το «Stabat Mater» του Pergolesi και η Λειτουργία του Leo Delides, σε συνεργασία με την Ορχήστρα Πατρών, το 2008 και το 2009 αντίστοιχα. Πρόκειται για δύο εκδηλώσεις σταθμούς για τη Μικτή Χορωδία του Ιερού Καθολικού Ναού Αγίου Ανδρέα Πατρών.

Η χριστουγεννιάτικη συναυλία, με ύμνους από το παγκόσμιο ρεπερτόριο, έχει γίνει εδώ και χρόνια θεσμός στα θρησκευτικά και πολιτιστικά δρώμενα της Πάτρας και προσφέρεται κάθε χρόνο με πολύ αγάπη και εκτίμηση στο φιλόμουσο κοινό της πόλης μας.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα