Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έκτακτης βραχείας παρέμβασης για τη διαχείριση της κρίσης στην Πάτρα, που προέκυψε λόγω της υπόθεσης διακίνησης ναρκωτικών εντός σχολικού συγκροτήματος της πόλης, έθεσαν σε εφαρμογή ο ΟΚΑΝΑ και ο Πρόεδρος του, Αθανάσιος Θεοχάρης, άμεσα και σε συνεργασία με διεπιστημονική ομάδα στελεχών του οργανισμού.
Σκοπός του σχεδίου έκτακτης βραχείας παρέμβασης, αποτελεί η άμεση και εστιασμένη διαχείριση του προβλήματος, η συντονισμένη αντιμετώπισή του, καθώς και η δημιουργία μηχανισμού πρόληψης παρόμοιων περιστατικών. Το σχέδιο τεθηκε σε εφαρμογή και άμεσα από τη Δευτέρα 13/5, με στόχο η επαναλειτουργία των εν λόγω σχολείων να γίνει με αίσθημα ασφάλειας για όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Το σχέδιο του ΟΚΑΝΑ περιλαμβάνει α) δράσεις ενημέρωσης μέσα στα σχολεία από τη διεπιστημονική ομάδα Ψυχολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών και Θεραπευτών του ΟΚΑΝΑ από την Πάτρα και την Αθήνα στους Διευθυντές, τους Συμβούλους Εκπαίδευσης και τους Σχολικούς Ψυχολόγους, για θέματα εξαρτήσεων και τις διαθέσιμες υπηρεσίες του Οργανισμού στην Πάτρα, β) διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού γ) διενέργεια ατομικών και ομαδικών συνεδριών με μαθητές ή/και γονείς που επιθυμούν καθώς και δ) τη διενέργεια δύο ημερίδων πριν το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς για γονείς και εκπαιδευτικούς, με σκοπό την έγκυρη ενημέρωσή τους για τις εξαρτήσεις και τις εξαρτητικές συμπεριφορές, για θέματα νεανικής παραβατικότητας καθώς και την ενδυνάμωση του ρόλου τους. Επιπλέον, θα προγραμματιστεί συνάντηση του ΟΚΑΝΑ με εκπροσώπους της Αστυνομίας και την Εισαγγελία Πάτρας για την ενημέρωσή τους και την διαμόρφωση ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας για την από κοινού αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
Με την πρωτοβουλία του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, τίθεται από το Σεπτέμβρη και τη νέα σχολική χρονιά ένας πιο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός με στοχευμένες και πολυεπίπεδες δράσεις σε όλα τα σχολεία της Πάτρας, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλης της σχολικής κοινότητας για την πρόληψη της χρήσης ουσιών και της νεανικής παραβατικότητας.
Όπως τονίζει ο κος Θεοχάρης, σκοπός δεν είναι να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Το «στίγμα» των ναρκωτικών δεν βοηθάει κανέναν, ούτε τη σχολική κοινότητα, ούτε τους γονείς και φυσικά ούτε το νεαρό άτομο που αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης. Οφείλουμε να μιλάμε ανοιχτά για το πρόβλημα, ώστε να μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε έγκαιρα. Πρέπει να απευθυνόμαστε στους ειδικούς και να ζητάμε υποστήριξη. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη σταθερής συνεργασίας και συστηματικής επικοινωνίας όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας με τον ΟΚΑΝΑ και τις υπηρεσίες του, προκειμένου να δρούμε στο πρόβλημα έγκαιρα, συντονισμένα, με κοινή γλώσσα σε επιστημονική βάση , η κάθε πλευρά από τον ρόλο της και το αντικείμενό της. Ο ΟΚΑΝΑ στέκεται πάντα αρωγός στα άτομα που αντιμετωπίζουν εξαρτητικές συμπεριφορές, αλλά και δίπλα σε όλους τους φορείς και στην κοινωνία κάθε στιγμή. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα όταν αναδύεται, αλλά και θέτουμε τις βάσεις για την πρόληψη και για τον περιορισμό της εξάρτησης.