Το σχέδιο του Δήμου για το πράσινο στην πόλη παρουσιάστηκε χθες (Δευτέρα 20 Ιανουαρίου) το απόγευμα, στην κατάμεστη αίθουσα «Αλέκα Σιούλη» του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, από τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου, Τάκη Πετρόπουλο.
Ο Αντιδήμαρχος παρουσίασε το σχέδιο για την ανάπτυξη του πρασίνου ως παράγοντα του υγιεινού περιβάλλοντος τονίζοντας ότι για να υλοποιηθεί αυτό χρειάζεται να γίνει συμμέτοχος ο πατραϊκός λαός και αυτό μπορεί να υλοποιηθεί με τον συντονισμό των υφιστάμενων εθελοντικών περιβαλλοντικών ομάδων, την δημιουργία νέων Ομάδων κυρίως από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλης, την ενεργοποίηση μεμονωμένων εθελοντών πρασίνου και κυρίως την σύνδεση των Ομάδων αυτών με την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου για να γίνονται οι παρεμβάσεις με ασφάλεια, να μεγιστοποιείται το αποτέλεσμα και το όφελος για την πόλη και να μπορεί ο Δήμος να λειτουργεί υποστηρικτικά στους εθελοντές των Ομάδων που θα διατηρήσουν την αυτενέργειά τους.
Ο Αντιδήμαρχος υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά η πόλη αποκτά Κανονιστική Πρασίνου που θα είναι τμήμα του Κανονισμού Λειτουργίας της πόλης τον οποίο ετοιμάζει η Δημοτική Αρχή και θα τον θέσει σε διαβούλευση.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη να αναφέρονται στο Δήμο και στις Αστυνομικές Αρχές οι βανδαλισμοί του πρασίνου. Μάλιστα ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι ο ίδιος έκανε την πρώτη αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών για τρεις (3) περιπτώσεις βανδαλισμού πρασίνου στις οδούς Βενιζέλου, Ρήγα Φεραίου και Νόρμαν και αναρωτήθηκε: «Θα συνεχίσουμε να μένουμε απαθείς στην καταστροφή και στην ασχήμια ή θα γίνουμε ασπίδα προστασίας της πόλης;».
Ο Αναπληρωτής Δημάρχου, Αντιδήμαρχος Πολιτικής ΠροστασίαςΔιαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού Κοιμητηρίων, Μιχάλης Αναστασίου στην τοποθέτησή του έθεσε το ζήτημα της ανάγκης βελτίωσης της εικόνας της πόλης όπου το πράσινο είναι σημαντικός παράγοντας.
Τόνισε ότι το ζητούμενο δεν είναι ομάδες πρωτοβουλίας να υποκαταστήσουν την Υπηρεσία αλλά να υποστηρίξουν αυτή και μέσα από τους φορείς τους να διεκδικήσουν μαζί με την Δημοτική Αρχή χρηματοδοτήσεις, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ό,τι άλλο χρειάζεται και δικαιούται η πόλη μας.
Παρεμβάσεις έγιναν από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστο Κορδά, την Αντιδήμαρχο Πολεοδομικού – Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού, Δόμησης και Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας, Παραλίας, Βραχνεΐκων, Αναστασία Τογιοπούλου και τον Συντονιστής των Εθελοντικών Περιβαλλοντικών Ομάδων, Δημήτρης Σουγλέρης.
Παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αυτεπιστασίας, Κατερίνα Σίμου, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Θόδωρος Τουλγαρίδης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου, Ρούλα Ντουντούμη, ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Παράταξης «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι» Ευάγγελος Πολυβίου, σύσσωμη η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, πολλοί Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ., των Εθελοντικών Ομάδων Φοιτητών για το Περιβάλλον με επικεφαλής των καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Βίκτωρα Στιβανάκη και πολλοί εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων.
Κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις και η σύσκεψη χαρακτηρίστηκε ως πρώτο βήμα για τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας για το πράσινο στην πόλη.