To νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου της Πάτρας συγκροτήθηκε σε σώμα το απόγευμα της Τρίτης 15 Φεβρουαρίου, στην πρώτη του συνεδρίαση μετά τον ορισμό των μελών του από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η σύνθεση του νέου 15μελούς διοικητικού συμβουλίου έχει ως εξής: Γεροπαναγιώτη Κατερίνα (πρόεδρος), Καραθανασοπούλου Λυδία (αντιπρόεδρος) Αναγνώστου Λαμπρινή, Βάης Πέτρος, Ζαρνάβαλου Σταυρούλα, Κλωνιζάκη Χριστίνα, Μάζης Ανδρέας, Σκαρλάτου Ειρήνη, Μαντά Κοραλία, Φουρφουρή Μαρία, Τσονάκα Αγγελική, Αθανασοπούλου Εύα, Γιάχου Γεωργία, Πατούχας Χρήστος (μέλη) Νικολακόπουλος Ανδρέας (Εκπρόσωπος Εργαζομένων).
Αναπληρωματικά μέλη είναι: Αγγελής Απόστολος, Αναστασόπουλος Ηλίας, Αποστολοπούλου Αδαμαντία, Γιαννιτσοπούλου Ιουλία, Κουρή Ήρα-Ειρήνη, Μελάς Αθανάσιος, Μπανοβασίλη Ανδρονίκη, Πετρόπουλος Παναγιώτης, Ταγκαλάκη Ασημίνα, Σακελλαρόπουλος Δημήτριος, Ξενογγιάννη Αβρακόμη, Μαμίδη Ευαγγελία, Λύρας Γιάννης Δραγιώτης Ευθύμιος, Εκπρόσωπος Εργαζομένων – Πανταζοπούλου Αικατερίνη.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη ευχήθηκε σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (ιδιαίτερα στα νέα) καλή θητεία. Αναφερόμενη στη σύνθεση του σώματος επεσήμανε ότι «αυτή δεν έγινε με βάση τα 3/5 που ορίζει ο νόμος, αλλά με σχετική πλειοψηφία, δίνοντας έτσι έμπρακτα τη δυνατότητα να υπάρχει εκπροσώπηση όλων των δημοτικών παρατάξεων».
Η κ. Γεροπαναγιώτη πρόσθεσε πως «Όπως τονίσαμε πρόσφατα, με την συμμετοχή μας στην κινητοποίηση του Δήμου και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, δεν ανεχόμαστε την απαξίωση του πολιτισμού, την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των αντίστοιχων δομών, ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Θα συνεχίσουμε, μέσα στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της τοπικής διοίκησης, να διασφαλίζουμε στο μέγιστο βαθμό την ελεύθερη πρόσβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό, με άνοιγμα των εκδηλώσεων σε όλο το εύρος του Δήμου στις γειτονιές, με αναβάθμιση των εκδηλώσεων επετειακού – ιστορικού περιεχομένου. Να στηρίζουμε τις ανάγκες των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, που διανύοντας το νέο κύμα της πανδημίας στενάζουν από την αναδουλειά την απλήρωτη εργασία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις με απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξης από την πολιτεία. Αντίθετα όπως και για το σύνολο των εργαζομένων η πανδημία χρησιμοποιήθηκε για επισπευσθούν σειρά αντιλαϊκών μέτρων. Με πρόσφατο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών (εξαιρετικά επείγον), αυξάνεται από 30% σε 40% η δυνατότητα κάλυψης της μισθοδοσίας του προσωπικού, που προσλαμβάνονται ως ωρομίσθιοι σε εκπαιδευτικές δομές, όπως το Δημοτικό Ωδείο και το Εικαστικό Εργαστήρι από τον προϋπολογισμό του Πολιτιστικού Οργανισμού. Καμία αναφορά και καμία δέσμευση για χρηματοδότηση και για κάλυψη των συνολικών δαπανών, με κρατικές πιστώσεις».
Σε επίπεδο διεκδικήσεων τόνισε ότι ο Δήμος της Πάτρας συνεχίζει να απαιτεί:
• Την άμεση και επαρκή χρηματοδότηση του Δήμου Πατρέων. Να δοθούν εδώ και τώρα όλα τα παρακρατηθέντα από την κυβέρνηση και το κράτος, με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του Πατραϊκού λαού και των εργαζόμενων του Δήμου, την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Υπηρεσιών μας, των σχολείων μας, των κοινωνικών δομών της πόλης, των χώρων αθλητισμού και πολιτισμού.
• Κατάργηση της ανταπόδοσης και κάλυψη της μισθοδοσίας όλου του προσωπικού,
σε Δημοτικό Ωδείο και Εικαστικό Εργαστήρι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σ’ όλες τις δομές διοίκησης και καλλιτεχνικής παιδείας.