Βιώσιμη ανάπτυξη για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι για τα κέρδη των λίγων
Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Πατρέων, Νίκος Ασπράγκαθος, παραβρέθηκε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής στο 25ο Forum Ανάπτυξης που διοργάνωσε η εφημερίδα «Σύμβουλος» και μίλησε στο πλαίσιο της ενότητας: Προτάσεις για την συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου.
Ο κ. Ασπράγκαθος, ανέφερε τα εξής:
«Ένας κόσμος που κυριαρχείται από μία δράκα πολυεθνικών και εθνικών επιχειρηματικών ομίλων, που προσδιορίζουν το παραγωγικό μοντέλο δεν είναι βιώσιμος για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Το συμφέροντα τους είναι αντίθετα με τις κοινωνικές ανάγκες γιατί επιδιώκουν το κέρδος σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων του χεριού και του πνεύματος, που παράγουν όλο τον κοινωνικό πλούτο.
Η αρπακτική τους φύση προκαλεί τεράστιες ανισότητες με συγκέντρωση του κοινωνικού πλούτου σε λίγα χέρια, παραπέρα φτωχοποίηση, ενεργειακή φτώχεια, αύξηση της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας και ομηρίας, περιθωριοποίηση και απαξίωση του ανθρώπου.
Οι κυβερνήσεις και τα αστικά ινστιτούτα μετράνε την επιτυχία του παραγωγικού μοντέλου με την άνοδο του χρηματιστηρίου, την αύξηση των επενδύσεων, των κερδών, του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Δηλαδή την βιώσιμη ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων. Όμως βιώσιμη ανάπτυξη για το λαό σημαίνει να έχουν όλοι μόνιμη εργασία με δικαιώματα, δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας υψηλού επιπέδου, ελεύθερο χρόνο και χώρους για αθλητισμό, πολιτισμό και αναψυχή σε ένα καθαρό περιβάλλον.
Με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, όλα αυτά είναι εφικτά αν αυτός ο κοινωνικός πλούτος δεν ήταν στα χέρια των λίγων. Καινοτομίες και επιστημονικές εξελίξεις, πολύ μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας της ανθρώπινης εργασίας έχουν επιτύχει οι εργαζόμενοι του πνεύματος όμως τις πατέντες τις εκμεταλλεύονται τα αφεντικά. Αυτό είναι το άδικο και αντιλαϊκό σημερινό παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, που διαμορφώνει η ΕΕ και οι όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ με όποιο όνομα και αν παρουσιάζεται «πράσινη», «δίκαια», «για όλους». Ωραία λόγια, από αυτούς που θεσμοθέτησαν το χρηματιστήριο της ενέργειας, τις επιδοτήσεις στις ΑΠΕ και την αντικατάσταση των εγχώριων πηγών ενέργειας, όπως ο λιγνίτης, με το πανάκριβο φυσικό αέριο για δήθεν προστασία του περιβάλλοντος ενώ προωθούν την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών ακόμη και χωρίς καμία επεξεργασία. Με αποτέλεσμα οι τιμές της ενέργειας και καυσίμων να έχουν εκτοξευτεί και ο πληθωρισμός στα βασικά ήδη έχει ξεπεράσει το 20%.
Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί η Τοπική Διοίκηση, και οι δημοτικοί παράγοντες είτε στην αντιπολίτευση είτε στην διοίκηση πλασάρουν το κυρίαρχο αφήγημα του παραγωγικού μοντέλου της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και προσπαθούν να προβάλουν τα λεγόμενα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου τους για να προσελκύσουν επενδυτές να φέρουν την «ανάπτυξη». Στην πράξη να ξεπουλήσουν τα φιλέτα των ελευθέρων χώρων, υποδομές που διευκολύνουν τις επενδύσεις, φτηνό εργατικό και επιστημονικό προσωπικό. Ιδρύουν ενεργειακές κοινότητες γιατί δήθεν θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος ενώ στην ουσία προωθούν τα συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών χωρίς κανένα ή μηδαμινό έσοδο για το δήμο, μπροστά στη διπλασιασμένη δαπάνη για την ενέργεια, που θα πληρώσουν οι δημότες με τα ανταποδοτικά.
Προωθούν τη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων σε τομείς όπως ο τουρισμός, η Ενέργεια και οι ΑΠΕ, και στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του πολιτισμού – αθλητισμού και την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δομών (παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ ΑμεΑ κ.ά.) και υπηρεσιών, όπως η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων.
Για τη Δημοτική Αρχή της Πάτρας βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης είναι να μηδενιστεί η ανεργία, να έχουν όλοι μόνιμη εργασία με δικαιώματα, φθηνή ενέργεια, να μην υπάρχει λαϊκή οικογένεια που ζει με επιδόματα και τρόφιμα από κοινωνικά παντοπωλεία. Αγωνίζεται και διεκδικεί μαζί με τους εργαζόμενους της Πάτρας αυτά που τους ανήκουν στην εργασία και τη ζωή. Στις προτεραιότητες μας είναι η ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας και παρ’ όλο που μας δίνουν μόνο το 1/3 της θεσμοθετημένης κρατικής χρηματοδότησης, οι εργαζόμενοι του Δήμου κάνουν έργα. Με τις μελέτες τους έχουν πετύχει χρηματοδοτήσεις για αναπλάσεις σε λαϊκές συνοικίες, στο ιστορικό κέντρο και τα έργα ολοκλήρώθηκαν ή είναι σε εξέλιξη.
Δεν παραδώσαμε φιλέτα σε συμφέροντα, διαμορφώθηκαν και διαμορφώνονται πάρκα, η Πλαζ, ο Βιότοπος της Αγυιάς, το Πλατανόδασος, γήπεδα και άλλοι χώροι αποδόθηκαν στο λαό για αναψυχή και αθλητισμό. Το παραλιακό μέτωπο μαζί με το γραμμικό πάρκο με την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι και το Ρίο θα δημιουργήσει μια Πάτρα όπως αξίζει στους Πατρινούς και τους επισκέπτες. Αυτή την κατεύθυνση του μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης για το λαό υλοποιεί η Δημοτική Αρχή της Πάτρας μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια του σημερινού κοινωνικού και πολιτικού συστήματος.
Μόνο αν οι εργαζόμενοι έχουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής και τον πλούτο που παράγουν τότε θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, που να ικανοποιεί όλες τις κοινωνικές ανάγκες».