Έργα και μελέτες αναβάθμισης της ποιότητας ζωής του λαού της Πάτρας και προστασίας του περιβάλλοντος περιλαμβάνει το Τεχνικό πρόγραμμα και Προϋπολογισμό για το 2023 το οποίο εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΠ στην συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΠ, στόχος παραμένει, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες με το χαμηλότερο κόστος, η συνέχιση της κοινωνικής πολιτικής με την οποία ωφελούνται πάνω από 6.500 οικογένειες, η πρόσληψη εργαζομένων για την στελέχωση της Δημοτικής Επιχείρησης, η συνέχιση του προγράμματος συντηρήσεων των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού της, η συνέχιση του έργου της.
«Παρά το ασφυκτικό κοινοτικό και κυβερνητικό διαχρονικά νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΥΑΠ που μετατρέπουν το νερό σε εμπόρευμα και τις ΔΕΥΑ σε πλήρως ανταποδοτικές, το περιβαλλοντικό τέλος που επιβάλλεται για να διανεμηθεί σε μεγαλοεργολάβους στα λεγόμενα «Έργα προστασίας περιβάλλοντος», τα αυξημένα τιμολόγια ρεύματος απ’ τη ΔΕΗ, αλλά και την αναστολή προσλήψεων, η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης, βάση
και της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής Πάτρας, προχωρά σε έργα και παρεμβάσεις, αξιοποιώντας και το τελευταίο ευρώ του πατραϊκού λαού, κάθε
χρηματοδοτικού προγράμματος, για να μην επιβαρύνει επιπλέον την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων.
Πρόκειται για φιλόδοξο πρόγραμμα, δεκάδων
εκατομμυρίων ευρώ, συνέχεια των προηγούμενων που κοιτάζει μπροστά, για να λυθούν χρονίζοντα προβλήματα υδροδότησης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων» τονίζεται από το Δήμο.
Με βάση και τα παραπάνω, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια προβλέπονται να ολοκληρωθούν:
- Έργα ύδρευσης:
Α) Συντάσσεται η μελέτη και δημοπρατείται για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού στο Ριγανόκαμπο, υψηλών προδιαγραφών (κατηγορία Α3), για την επεξεργασία αδιύλιστου νερού από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου, δυναμικότητας 2.600 m3/h και η κατασκευή νέας δεξαμενής καθαρού νερού χωρητικότητας 10.000m3.
Β) Ολοκληρώνονται τα έργα για τη διαχείριση των παροχών και πιέσεων.
Γ) Συνεχίζεται το πρόγραμμα αντικατάστασης δικτύων με ιστορικό συχνών βλαβών ή δικτύων από ακατάλληλο υλικό (αμιαντοσωλήνες, σιδηροσωλήνες), σε περιοχές που παρουσιάζουν προβλήματα υδροδότησης, συνολικού μήκους
περίπου 450 χιλιομέτρων.
Μέχρι σήμερα έχουν αντικατασταθεί πάνω από 180 χιλιόμετρα δικτύων στις περιοχές Καντριάνικα – Μεγουλάκι και διάσπαρτα τμήματα σε όλο το Δήμο.
Βρίσκονται σε εξέλιξη τρείς εργολαβίες για την αντικατάσταση δικτύων στις περιοχές Προσφυγικά – Ψαροφάι – Ταραμπούρα – Νότια Νοτιοανατολική Πάτρα – Ζαρουχλέϊκά, συνολικού μήκους 150 χιλιομέτρων.
Δ)Συντάσσεται μελέτη για τη διασύνδεση της Δημοτικής Ενότητας Ρίου με τα δίκτυα της Πάτρας (από Ριγανόκαμπο μέχρι Ροδινή) προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ. - Έργα αποχέτευσης:
Κατασκευάζονται έργα δικτύων λυμάτων συνολικού μήκους 95 χιλιομέτρων στις περιοχές: Μποζαϊτικα, Βραχνέικα, Μονοδένδρι, Ροϊτικα, Μιντιλόγλι, Σαραβάλι, Οβρυά, Χατζηλάκο, Ακτή Δυμαίων από Παπαφλέσσα έως Γλαύκο, Έξω Αγυιά, Βορείως Έξω Αγυιά, Άγιο Παντελεήμονα, Πλαζ και
Έξω Αγυιά.
Μελέτες: Εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης λυμάτων στις περιοχές: Ακταίο, Καμίνια, Τσουκαλέικα, Θεριανό, Θέα, Κρήνη, Ρωμανός, Ελεκίστρα, Καρυά, Βούντενη, Μπάλα, Βελβίτσι, Μαγούλα, Κ. Καστρίτσι, Πλατάνι, Αραχωβήτικα, Δρέπανο, Μποζαϊτικα (παραλιακή ζώνη).
- Έργα ΕΕΛ Πάτρας (βιολογικός):
Α) Ολοκληρώνεται μέσα στο 2023 η κατασκευή του έργου «Επέκταση ΕΕΛ (Β’ φάση)».
Β) Δημοπρατείται το έργο της αναβάθμισης μιας γραμμής επεξεργασίας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και ολοκληρώνονται οι μελέτες για τη δημοπράτηση των δύο (2) γραμμών επεξεργασίας.
Γ) Κατασκευάζεται νέο αντλιοστάσιο για την βελτίωση της
επεξεργασίας και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.