ΜΠΑΡΑΖ ΔΙΑΡΡΗΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημ. Πολιτεία)
Μπαράζ διαρρήξεων σημειώθηκε προχθές τα ξημερώματα στην περιοχή της Περιβόλας. Είναι μάλιστα φανερό ότι δεν επρόκειτο για συνηθισμένες διαρρήξεις κακοποιών που εισβάλλουν σε σπίτια για να βρουν χρήματα και τιμαλφή, αλλά για στοχευμένες δράσεις ομάδων «κυνηγών μετάλλων». Και αυτό, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαρρήξεις αφορούσαν όχι σε κατοικημένα σπίτια, αλλά σε αποθήκες, σε εγκαταλελειμμένες κατοικίες και σε απλές εκτάσεις όπου όμως ωσάν σύμπτωση υπήρχαν παντού χάλκινα αντικείμενα τα οποία έκαναν «φτερά».
Γεγονός που κάνει τους έμπειρους αξιωματικούς της τοπικής της ΕΛ.ΑΣ. και εν προκειμένω της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας της Πάτρας να πιθανολογούν πως πρόκειται για ένα οργανωμένο «χτύπημα» ομάδας αποτελούμενης από «κυνηγούς μετάλλων» που και ήξεραν τι ήθελαν και τι έψαχναν, αλλά και γνώριζαν πού ακριβώς θα το βρουν και συνεπώς δεν έχασαν τον χρόνο τους μπουκάροντας οπουδήποτε και στην τύχη. Η πιο χαρακτηριστική από τις περιπτώσεις των διαρρήξεων αυτών ήταν σε ένα παλαιό σπίτι σε μεγάλη καλλιεργημένη έκταση όπου ο ιδιοκτήτης δεν κατοικεί εκεί αλλά είναι καθημερινός θαμώνας γιατί φροντίζει τις καλλιέργειές του.
Στην ισόγεια αποθήκη του σπιτιού είχε ένα μεγάλο χάλκινο καζάνι στο οποίο τοποθετούσε ένα σωρό γεωργικά εργαλεία. Οι δράστες, λοιπόν, το άδειασαν, πέταξαν τα εργαλεία που προφανώς δεν τους ενδιέφεραν και πήραν μόνο το καζάνι. Τον χαλκό δηλαδή! Και να σημειωθεί, ότι το βάρος του ήταν τέτοιο που χρειάζονταν τουλάχιστον τρία με τέσσερα άτομα για να μπορέσουν να το μεταφέρουν. Πράγμα που σημαίνει ότι προφανώς δεν ήταν ένας ή δύο, αλλά μια ομάδα αποτελούμενη από πολύ περισσότερους δράστες. Που επίσης θα έπρεπε να διέθεταν και όχημα στην διάθεσή τους, για να μπορέσουν να μεταφέρουν τα κλοπιμαία. Διότι εκτός από το χάλκινο καζάνι της παραπάνω περίπτωσης, και στις υπόλοιπες διαρρήξεις που έκαναν στην ίδια περιοχή, το ίδιο, βράδυ, απέσπασαν αντίστοιχα αντικείμενα.
Απλώς, λίγο ελαφρύτερα. Αλλά όλα όσα καταγράφηκαν να λείπουν και να έχουν «εξαφανιστεί» ήταν κατά κύριο λόγο χαλκός. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις, τα θύματα έκαναν λόγο για άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν δέλεαρ για έναν κοινό διαρρήκτη, αλλά δεν ήταν όμως από κάποιο πολύτιμο μέταλλο. Γεγονός που επιβεβαιώνει πλήρως τις αρχικές υποψίες των αστυνομικών για το ότι τα μπαράζ των διαρρήξεων στην συγκεκριμένη περιοχή ήταν μία προγραμματισμένη πράξη από σπείρα που κλέβει χαλκό και άλλα μέταλλα για να τα μεταπουλήσει στην «μαύρη» αγορά.
Κάτι που μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως συνέβαινε σε χώρους όπως οι αποθήκες της ΔΕΗ, στην Πανεπιστημιούπολη, στον ΟΣΕ, ακόμα και επί χρόνια στου Λαδόπουλου. Αλλά φαίνεται οι «κυνηγοί χαλκού» άρχισαν να βάζουν στο «στόχαστρο» και ιδιωτικές εκτάσεις.