Οι προθήκες σε όλα τα τοπικά κρεοπωλεία είναι πλήρεις και από χθες, Μεγάλη ∆ευτέρα, η αγορά του οβελία κινείται δειλά-δειλά. Σύµφωνα µε τους κρεοπώλες της Πάτρας, η τιµή για τα αµνοερίφια κυµαίνεται φέτος από 14 έως, το ανώτερο, 16 ευρώ το κιλό. Από χθες, Μεγάλη ∆ευτέρα, κλιµάκια της ∆ιεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και της Περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδας, σε συντονισµό µε άλλες υπηρεσίες, όπως ο ΕΦΕΤ, ξεκίνησαν ελέγχους στη λιανική αγορά κρέατος.
Τα προηγούµενα 24ωρα, από τα µέσα της προηγούµενης εβδοµάδας, πραγµατοποιήθηκαν δεκάδες έλεγχοι σε κτηνοτροφικές µονάδες, στη διακίνηση αµνοεριφίων, αλλά και σε τοπικά σφαγεία. Πλέον, γίνονται καθηµερινοί έλεγχοι στην αγορά της Πάτρας, αλλά και στις αγορές σε άλλους δήµους και αστικά κέντρα της Αχαΐας.«Σε µια άσχηµη γενικά οικονοµική συγκυρία, τα τοπικά κρεοπωλεία θα σταθούν, όπως κάθε χρόνο, δίπλα στον τοπικό καταναλωτή και πελάτη τους. Από τις αρχές της Μεγάλης Εβδοµάδας, η αγορά δείχνει να κινείται καλά και ήδη οι παραγγελίες σε σχέση µε τον οβελία εµφανίζουν αυξητική τάση, ενώ αναµένουµε να κινηθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Η τιµή τόσο στο αρνί, όσο και στο κατσίκι εκτιµούµε ότι δεν θα αλλάξει, κάτι που οι καταναλωτές πρέπει να το γνωρίζουν για να κινηθούν έγκαιρα και να κάνουν τις παραγγελίες τους», αναφέρει ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Λιανοπωλητών Κρεοπωλών Πατρών και Προαστίων Ν. Αχαΐας. Η τιµή του εισαγόµενου οβελία στα Σούπερ Μάρκετ (σύµφωνα µε έρευνα αγοράς από τα προϊόντα που είναι φέτος στο Καλάθι του Πάσχα) είναι περίπου στα 12 ευρώ/κιλό.
Φέτος, ο «ανταγωνισµός» από τις υπεραγορές αναµένεται µικρότερος, καθώς φαίνεται να εκλείπει ή, τουλάχιστον, να περιορίζεται το φαινόµενο των ανεξέλεγκτων «ελληνοποιήσεων». Αυτό οφείλεται στην εµφάνιση ζωονόσων, όπως η πανώλη και ο αφθώδης πυρετός, που περιόρισαν σηµαντικά τις εισαγωγές ζώων προς πάχυνση και σφαγή από χώρες, όπως η Ρουµανία και η Ουγγαρία, οι οποίες µέχρι πρότινος πληµµύριζαν την αγορά.
«Στην αγορά της Πάτρας υπάρχει επάρκεια, καθώς –χάρη στην προσπάθεια των κτηνιάτρων και τη συνεργασία των παραγωγών-κτηνοτρόφων– στην περιοχή µας δεν αντιµετωπίσαµε προβλήµατα µε ζωονόσους, σε αντίθεση µε άλλες περιοχές που ήρθαν αντιµέτωπες µε περιορισµούς ακόµη και στην εσωτερική µετακίνηση ζώντων ζώων», αναφέρει ο κ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΓΣ Καλαβρύτων και της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, επισηµαίνει: «∆εδοµένης της υψηλής µεταδοτικότητας του αφθώδους πυρετού και των εξαιρετικά σοβαρών επιπτώσεων που µπορεί να επιφέρει στην ελληνική κτηνοτροφία, για την κάλυψη των αναγκών του Πάσχα κρίνεται επιτακτική µόνο η εισαγωγή σφαγίων.
Η µετάδοση ασθενειών, όπως ο αφθώδης πυρετός και η πανώλη καταδεικνύει πως πρέπει µε κάθε τρόπο να αποφύγουµε την εξάπλωση ακόµη µιας καταστροφικής ζωονόσου», σύµφωνα µε τον Παύλο Σατολιά, πρόεδρο του Αγροτικού Γαλακτοκοµικού Συνεταιρισµού Καλαβρύτων και της ΕΘΕΑΣ.