«Λαυράκι» σε καφενείο της Νοταρά φαίνεται ότι εντόπισαν οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ με την πραγματικότητα να είναι όμως λίγο… διαφορετική όπως καταγγέλλει η 60χρονη ιδιοκτήτρια σήμερα στην εφ. ‘Γνώμη’ των Πατρών.
Ο έλεγχος έγινε την περασμένη Πέμπτη με τους εφοριακούς να βάζουν 48ωρο λουκέτο στο κατάστημα της Κ.Γ. προχθές Σάββατο με την κατηγορία ότι δεν είχε κόψει 58 αποδείξεις και καθώς τα σχετικά παραστατικά διαβιβάζονται αυτόματα την ΑΑΔΕ. Στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο 250 ευρώ με την κατηγορία ότι επιχείρησε να αποκρύψει συναλλαγές 168 ευρώ!
Σύμφωνα με την αναφορά της ιδιοκτήτριας η ταμειακή είχε ‘κλείσει’ κανονικά τις συναλλαγές της αλλά υπήρξε ένα πρόβλημα συνδεσιμότητας με την εφορία. Το αποτέλεσμα ήταν να μην σταλεί το δελτίο στην ΑΑΔΕ -μέσω του E-SEND- κάτι για το οποίο ενημερωθήκαν αμέσως οι ελεγκτές που είχαν εικόνα των (μη) διαβιβασθέντων στοιχείων. Η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης καταλήφθηκε ουσιαστικά εξ απήνης και δεν πρόλαβε να ανακόψει την επιβολή του προστίμου αλλά και της ποινής για το λουκέτο στο κατάστημα.
Εν συνεχεία όμως επικοινώνησε τόσο με την λογίστρια όσο και με τον τεχνικό της οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η ταμειακή είχε κλείσει κανονικά τις συναλλαγές της ημέρας αλλά η διαβίβαση δεν έγινε αυτόματα, λόγω του τεχνικού προβλήματος με τη σύνδεση.
«Η διαδικασία για το ‘κλείσιμο ημέρας’ φαίνεται ότι είχε γίνει κανονικά από την ιδιοκτήτρια. Προφανώς και η ταμειακή που χρησιμοποιούσε έδωσε στίγμα της αλλά η ιδιοκτήτρια του καφενείου δεν είχε τις γνώσεις για αποκωδικοποιήσει και να αξιολογήσει τη βλάβη γι αυτό και καθυστέρησε διότι χρειάστηκε να μιλήσει με λογιστή αλλά και με μένα ως τεχνικού» αναφέρει η Μ.Γ. τεχνικός σύμβουλος της επιχείρησης σε τιμολογήσεις και αναλώσιμα.
Αλλού είναι ο… χορός της φοροδιαφυγής
Υπενθυμίζεται ότι στην Πάτρα από τα τέλη της εβδομάδας βρίσκονται κλιμάκια εφοριακών και από άλλες πόλεις για ελέγχους με αφορμή την αυξημένη κίνηση και επισκεψιμότητα στο καρναβάλι. Οι ελεγκτές δρουν με το σκεπτικό ότι η Πάτρα αντιμετωπίζει θέμα με υψηλή παραβατικότητα λόγω του καρναβαλιού, με τους λογιστές αλλά και εκπροσώπους των επιχειρήσεων να καλούν όμως το Υπουργείο να δείξει περισσότερη… κατανόηση όσον αφορά την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και βέβαια να εισακούσει τις εμπεριστατωμένες αναφορές τους ώστε να στοχεύσει την παραβατικότητα εκεί που πραγματικά γίνεται ‘χορός’.
«Το να τιμωρείται, με «λουκέτο» 48 ωρών, μια επιχείρηση η οποία εξέδωσε κανονικά όλα τα στοιχεία, τα καταχώρησε εμπρόθεσμα στα βιβλία της και απέδωσε τον ΦΠΑ στο Ελληνικό Δημόσιο, λόγω μη διαβίβασης αυτών στο σύστημα e – send της ΑΑΔΕ, είναι τουλάχιστον παράδοξο, αφού η όποια παράλειψη διαβίβασης στοιχείων πολλές φορές δεν είναι εύκολα αντιληπτή. Τεχνικής φύσεως προβλήματα, όπως μια στιγμιαία διακοπή του Internet, μια μετακίνηση ή αλλαγή συσκευής router που συνεπάγεται εκ νέου ρύθμιση της ταμειακής μηχανής για την IP που πρέπει να δηλώσει για να βγαίνει στο Internet και να στέλνει τα Ζ, προβλήματα με το e – send που δε δέχεται Ζ λόγω φόρτου ή κάποιου άλλου προβλήματος επικοινωνίας, μπορούν να ευθύνονται για τη μη έγκαιρη αποστολή δεδομένων στο σύστημα. Ο σκοπός πρέπει να είναι η είσπραξη των φορολογικών εσόδων και όχι η επιβολή εξοντωτικών προστίμων όταν δεν υπάρχει φοροδιαφυγή» αναφέρει ο Γιώργος Παππάς, Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος.