Μία εφαρμογή που μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για τα παιδιά παρουσιάστηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Health4EUKids στην Πάτρα. Οι μαθητές χρησιμοποιώντας το κινητό τους θα είναι σε θέση να βρίσκουν χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στην υγεία, την άθληση και την ψυχαγωγία.
Ο επονομαζόμενος «χάρτης κίνησης» υλοποιήθηκε από την 6η ΥΠΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών στο 29ο και 32ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών.
Στα πλαίσια του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος και της εφαρμογής και υλοποίησης του Πακέτου Εργασίας 5 – Work Package 5 (W.P. 5) «GRUNAU MOVES» έγινε η δράση «Χάρτης κίνησης» με τους μαθητές και τους δασκάλους των τάξεων Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ του 29ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών και του 32ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών.
Οι μαθητές ενημερώθηκαν από την παιδίατρο Δρ. Ελένη Παπαχατζή της Παιδιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Π. για τις δομές άθλησης και υγείας που υπάρχουν στην περιοχή τους και για τη σημαντικότητα τους στην υγεία.
ΣΚΑΝΑΡΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ
Τα παιδιά σκανάροντας τον χάρτη με τα κινητά τους, θα μπορούν να βρίσκουν πληροφορίες για κοντινά νοσοκομεία, κέντρα υγείας, χώρους ψυχαγωγίας (παιδικές χαρές), κολυμβητήρια, χώρους άθλησης κ.α., μία σημαντική και χρήσιμη εφαρμογή την οποία επιμελήθηκε το Τμήμα Πληροφορικής της 6ης ΥΠΕ. Έτσι θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τα πάντα σε σχέση με τα ενδιαφέροντά τους και να έχουν γνώση του Υγειονομικού χάρτη της περιοχής τους.
Ο επονομαζόμενος «χάρτης κίνησης» υλοποιήθηκε από την 6η ΥΠΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών στο 29ο και 32ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών.
ΒΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
Οι δράσεις, για το έτος 2023-2024, του «Βήματα Υγείας» αφορούν σε ενημερώσεις παιδιών – δασκάλων – γονέων από την επιστημονική ομάδα, κινητικά παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες εστιασμένες στην υγιεινή διατροφή, την φυσική άσκηση και την υιοθέτηση υγιούς τρόπου διαβίωσης για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Προέρχονται από το πρόγραμμα «GRUNAU MOVES» που έχει αναπτυχθεί και υλοποιηθεί με επιτυχία στην Γερμανία και έχουν προσαρμοσθεί κατάλληλα από την επιστημονική ομάδα της 6ης Υ.ΠΕ. και του Πανεπιστημίου Πατρών (διασυνδεόμενη οντότητα στο έργο) στην ελληνική πραγματικότητα και τις σχετικές ανάγκες υπό την επίβλεψη του Επιστημονικά Υπεύθυνου του έργου καθηγητή κ. Απόστολου Βανταράκη του Πανεπιστημίου Πατρών, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Υγιεινής.
Η ομάδα αποτελείται από την Παιδίατρο Ελένη Παπαχατζή (Π.Γ.Ν.Π.) και την Επισκέπτρια Υγείας Λαμπρινή Λαχανιώτη (6η Υ.ΠΕ. -«Καραμανδάνειο») που σχεδίασαν και υλοποιούν την εν λόγω δράση μεταφέροντας τις πιο σύγχρονες και πετυχημένες ευρωπαϊκές πρακτικές στην περιοχή μας.
Επίσης για τις εν λόγω δράσεις διατίθεται κατάλληλος χώρος για παιδιά από το ΚΕΦΙΑΠ του Γ.Ν.Π.Π. «Καραμανδάνειο». Στόχος μετά την πιλοτική εφαρμογή είναι η καθιέρωση των εν λόγω δράσεων σε ετήσια βάση στην πόλη της Πάτρας (πόλη εφαρμογής του έργου) με μία επαναληπτική εκπαιδευτική επίσκεψη το επόμενο έτος για τα σχολεία πρώτης εφαρμογής και για κάθε δύο νέα σχολεία που θα εντάσσονται στο παραπάνω πρόγραμμα το έτος.
Οι δράσεις θα εμπλουτίζονται συνεχώς με βάση τις εμπειρίες εφαρμογής και τις αναδυόμενες δυνατότητες και συνεργασίες και σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιών.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Η 6η Υ.ΠΕ. στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού για χάραξη πολιτικών που βελτιώνουν τις συνθήκες υγείας του πληθυσμού εστιάζει στην καινοτομία και την πρωτοπορία.
Αναζητά συνεργασίες, χρηματοδότηση και συμμετοχή σε έργα που θα συμβάλουν στην εκπλήρωση των ανωτέρω στόχων. Ως διοικητικός οργανισμός επιδιώκει όχι μόνο την επιτυχή διαχείριση των τρεχουσών αναγκών αλλά και τη χάραξη του δρόμου για το μέλλον.
Προς την κατεύθυνση αυτή διεκδίκησε με επιτυχία το έργου «Health4EUkids», ενταγμένο στην Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του φορέα HADEA, με την συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σχετίζεται με τη σωστή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής των παιδιών και στην Ελλάδα υλοποιείται από την 6η ΥΠΕ. Στα πλαίσια του προγράμματος γίνονται και άλλες δράσεις μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο «χάρτης κίνησης».
Η έγκριση του προγράμματος και η ανάληψη συντονιστικού ρόλου εκ μέρους της 6ης Υ.ΠΕ., με την συμμετοχή υγειονομικών φορέων και ερευνητικών ινστιτούτων από 14 Ευρωπαϊκές χώρες, με διάρκεια 3 ετών, φέρνει την υπηρεσία σε πρωτοπόρο θέση στην προσπάθεια εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ