Ομάδες νεαρών «καθαρίζουν» με το αζημίωτο…
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Στον… κόσμο των νέων και της Πάτρας δυστυχώς έχουν εισβάλλει πολλά στοιχεία που συνήθως χαρακτηρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του λεγόμενου «υπόκοσμου», προκαλώντας έντονο προβληματισμό στις αστυνομικές αρχές ακόμα όμως και σε σχετικά ειδικούς (Ψυχολόγοι, Εγκληματολόγοι κ.α.) της επιστημονικής κοινότητας.
Ληστείες, κλοπές και επιθέσεις είναι λέξεις που πια αφορούν την καθημερινότητα ανηλίκων της πόλης και το διαπιστώνουμε από τις συνεχείς ανακοινώσεις της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης που παραπέμπουν σε περιπτώσεις απειλής νέων από νέους με στόχο την απόσπαση χρηματικών ποσών και αντικειμένων, συνήθως κινητών τηλεφώνων.
ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ… ΠΩΛΟΥΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ!
Επιπρόσθετα σε όλα τα παραπάνω, σήμερα αποκαλύπτεται κάτι εξίσου σοβαρό και άκρως ανησυχητικό: Η ύπαρξη ομάδων νέων που λειτουργούν στα μαφιόζικα πρότυπα και επιδίδονται σε «μπραβιλίκια». Παρέχοντας σε νεαρούς ανήλικους, προστασία με το… αζημίωτο, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν το οποιοδήποτε πρόβλημα ή την οποιαδήποτε διένεξη με κάποιον άλλο νεαρό!
Είναι κάτι που στα αυτιά ημών των μεγαλύτερης ηλικίας πολιτών ακούγεται ως κάτι το εξωφρενικό και πρωτόγνωρο. Αλλά στους κόλπους των νέων της μαθητικής κοινότητας της πόλης, αντιθέτως, είναι πασίγνωστο και σύνηθες!
«Αν κάποιος συμμαθητής μου με ενοχλεί, μου κάνει μπούλινγκ ή με προκαλεί με κάθε τρόπο, υπάρχουν τα άτομα που με λίγα χρήματα τον… βάζουν στη θέση του και εξασφαλίζεις την ηρεμία σου…», μας λέει ο Πέτρος Ρ., παιδί της τρίτης γυμνασίου!
«Δεν είναι κάτι καινούργιο, το ότι υπάρχουν παιδιά που σου κάνουν τη… δουλειά με λίγα χρήματα και σε προστατεύουν. Υπάρχει εδώ κι αρκετά χρόνια και είναι πολλοί που τους χρησιμοποιούν με ένα απλό τηλεφώνημα…», τονίζει άλλος μαθητής, της τρίτης λυκείου!
Με άλλα λόγια, το παιδί που αντιμετωπίζει μια δυσκολία δεν απευθύνεται ούτε στον γονιό, ούτε στον εκπαιδευτικό, αλλά στις ομάδες αυτές. Που αποτελούνται κυρίως από 16χρονα και 17χρονα παιδιά τα οποία δεν διστάζουν να εκφοβίζουν τον «στόχο» ακόμα και βραδινές ώρες, σε σκοτεινά πάρκινγκ και δρομάκια, προκαλώντας του τέτοιο τρόμο που σταματά κάθε «ενοχλητική» ενέργεια σε βάρος του ανήλικου ο οποίος ζήτησε «βοήθεια» από την ομάδα… προστασίας!
ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΛΟΠΕΣ
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, την περασμένη Πέμπτη κατέφθασε ένα ακόμα δελτίο τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, που αφορούσε στον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος δύο αγνώστων δραστών για ληστεία σε βάρος 14χρονου, την Τετάρτη το βράδυ, στην Πάτρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο δράστες, επίσης νεαροί, έκλεισαν το δρόμο στον ανήλικο ενώ γύρισε το βράδυ στο σπίτι του, κοντά στην περιοχή της Β. Ηπείρου (Πάτρα), και με την απειλή μαχαιριού του αφαίρεσαν το κινητό του τηλέφωνο.
Η είδηση, ωστόσο, δεν μας εξέπληξε καθώς ανάλογα κρούσματα έχουν παρουσιαστεί και στο παρελθόν. Όπως την περίπτωση του νεαρού που πριν δύο μήνες επιτέθηκε μόνος του σε δύο 17χρονους, πιο ψηλούς και γεροδεμένους από εκείνον, αποσπώντας τους σε χρόνο ρεκόρ τα κινητά τους τηλέφωνα. Το συγκεκριμένο περιστατικό είχε σημειωθεί στη συμβολή της Ακτής Δυμαίων με την Β. Ηπείρου, ενώ τα δύο θύματα γύριζαν σπίτι τους από βόλτα τους στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας.
Ενώ παράλληλα, αλλεπάλληλες ληστείες εναντίον ανηλίκων, έχουν λάβει χώρα στην παραλιακή ζώνη της πόλης, από το Νότιο Πάρκο μέχρι τον μόλο της Αγίου Νικολάου. Με ομάδες 17χρονων παιδιών που ακινητοποιούν άτομα ίδιας ηλικίας ή και μικρότερης, για να τους κλέψουν τα χαρτζιλίκια και τα κινητά τηλέφωνα (όσοι διαθέτουν μεγάλης αξίας κινητά), με την αστυνομία να έχει επέμβει σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς όμως αποτέλεσμα.
«Ποντικός» σε γυμνάσιο της πόλης, με λεία 50 ευρώ!
Το φαινόμενο της παραβατικότητας στα σχολεία προκαλεί δημόσια συζήτηση. Οι κλοπές δυστυχώς τείνουν να αποτελέσουν καθημερινότητα εντός της σχολικής κοινότητας, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς έξαρσης που προκαλεί απολύτως δικαιολογημένη ανησυχία σε όλη την εμπλεκόμενη κοινότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλο ένα τέτοιο κρούσμα έκανε την εμφάνιση του την περασμένη εβδομάδα σε Γυμνάσιο της Πάτρας.
Συνολικά 8 μαθητές ενός τμήματος της Γ΄ γυμνασίου είδαν τα χρήματά τους να κάνουν φτερά» εν τω μέσω ενός διαλείμματος 10 μόλις λεπτών. Επιστρέφοντας στην τάξη, ένας από τους μαθητές συνειδητοποίησε ότι η σχολική του τσάντα ήταν ανοιχτή και από μέσα έλειπε το χρηματικό ποσό των 15 ευρώ.
Αναφώνησε: «με κλέψανε» και αμέσως κι οι άλλοι μαθητές ψάχτηκαν, για να συνειδητοποιήσουν ότι 7 εκ αυτών είχαν κι εκείνοι χάσει χρήματα. Συνολικά απ’ την τάξη είχαν κλαπεί στη διάρκεια του διαλείμματος, πάνω από 50 ευρώ!
Ο διευθυντής ενημερώθηκε και ξεκίνησε έρευνα για να εντοπιστεί ο δράστης. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το σχολείο παραμένει κλειστό και φυλάσσεται καλά στις ώρες λειτουργίας του…