Συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου “Αγ. Ανδρέας” πραγματοποιούν σήμερα το πρωΐ οι εργαζόμενοι παρουσία καιτ ου προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ ΜΙχάλη Γιαννάκου.
Σε ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο “Αγ. Ανδρέας” αναφέρεται:
Τιμώντας την 12η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτριών/Νοσηλευτών και την 5η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μαιών/Μαιευτών, και λαμβάνοντας υπόψιν τα σοβαρά ζητήματα στον κλάδο της υγείας, το Σωματείο Εργαζομένων “Ο Ιπποκράτης”, πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 13 Μαΐου από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι στην πύλη του Νοσοκομείου “Άγιος Ανδρέας”.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση: “Το Δ.Σ. του Σωματείου μας με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (12 Μάη) και των Μαιών (5 Μάη) ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΘΕΡΜΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ σ’ όλο το Νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας καθώς επίσης και στο Μαιευτικό. H 12 Μάη 2024 βρίσκει το Νοσηλευτικό προσωπικό να συνεχίζει να είναι αντιμέτωπο με τις μεγάλες παθογένειες του ΕΣΥ. Έτσι άλλη μια χρονιά μας βρίσκει σε ακόμα πιο δυσχερή θέση να δίνουμε τη μάχη κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας λόγω των τεράστιων προβλημάτων της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.
Οι επιπτώσεις της υποστελέχωσης σε νοσηλευτικό προσωπικό έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Το 40% αντιμετωπίζει σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας και τα εξαντλητικά ωράρια, μεγάλος αριθμός συναδέλφων πάσχει από αυτοάνοσα νοσήματα και κακοήθειες και το 52% των Υγειονομικών αναφέρει εργασιακό άγχος, σύμφωνα με μελέτες.
Επίσης, η υποστελέχωση των Υγειονομικών Υπηρεσιών επιδρά αρνητικά και στην ασφάλεια των ασθενών γεγονός που τεκμαίρεται από πλείστες δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά όπως το American Medical Association και το Lancet όπου αναφέρουν ότι σε νοσοκομεία με αναλογία 1 νοσηλευτής ανά 8 ασθενείς υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αντίθεση με νοσοκομεία όπου η αναλογία είναι 1 νοσηλευτής ανά 4 ασθενείς.
Και η φετινή ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ βρίσκει το Νοσηλευτικό κλάδο ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟ και στο δικό μας Νοσοκομείο.
Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον χώρο μας δεν είναι δυνατόν να εργάζονται βάρδια 2 νοσηλεύτριες για 35 και πλέον ασθενείς, σε άλλες Κλινικές να είναι στη βάρδια 1 νοσηλεύτρια για 15 και πλέον ασθενείς. Απόρροια της υποστελέχωσης είναι να υπάρχουν ακόμη οφειλόμενες άδειες του 2022 ενώ βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του 2024.
Η υποστελέχωση πλήττει και τον κλάδο των Μαιών όπου στη Μ/Γ Κλινική σε σχέση με πέρυσι υπηρετούν μείον 4 Μαίες και επίκεινται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα 3 συνταξιοδοτήσεις.
Αλλά και σε άλλα Τμήματα και Ειδικότητες η υποστελέωση δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους και η οποία αναμένεται να οξυνθεί όπως π.χ. στα Εργαστήρια, που πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν 4 Συνάδελφοι και επίκεινται 2 ακόμη συνταξιοδοτήσεις χωρίς την έγκαιρη πρόνοια για την αναπλήρωση αυτών.
Για μια χρονιά ακόμα τα αιτήματα των Νοσηλευτών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών παραμένουν άλυτα.
Συνεχίζουμε και παλεύουμε για:
– Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις από την αρχή του εργασιακού μας βίου, με θεσμικά και οικονομικά οφέλη. Φτάνει πια ο διαχωρισμός με τους συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα που υπάγονται στο καθεστώς των ΒΑΕ, καθώς επίσης και οι συνάδελφοι στα Νοσοκομεία που διορίστηκαν μετά το 2011 και όλοι οι συνάδελφοι επικουρικοί, που επίσης υπάγονται στα ΒΑΕ.
– Επαρκή Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό. Λείπουν από το ΕΣΥ 20.000 Νοσηλευτές με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΟΟΣΑ. Στις χώρες του ΟΟΣΑ η αναλογία είναι 8,4 Νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους ενώ στην Ελλάδα αντιστοιχούν 3,3 Νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Ο μέσος όρος αναφορικά με το δείκτη αναλογίας Νοσηλευτών ανά κλίνη ανέρχεται στο 2,3 στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 0,47 για τους Νοσηλευτές ΠΕ-ΤΕ και 0,83 αν συμπεριληφθούν όλες οι βαθμίδες (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ). Η στελέχωση του ΕΣΥ δηλαδή είναι 3 φορές μικρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών.
– Δημιουργία Ενιαίου Νοσηλευτικού Κλάδου, που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις κατηγορίες (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ). Μέσω του κλάδου οι Νοσηλευτές θα αναπληρώνονται άμεσα σε περίπτωση συνταξιοδοτήσεων, θα έχουν δικό τους ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς.
– Μισθολογική αναβάθμιση στο σύνολο του Νοσηλευτικού προσωπικού. Αύξηση του ωρομισθίου για αργίες – νύχτες (δεν νοείται 8 ευρώ αμοιβή για τη νύχτα). Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Επαναφορά των 37,5 ωρών εργασίας, που κατήργησε το Μνημόνιο το 2012, διεκδίκηση για 35ωρο/7ωρο πενθήμερο για τους Υγειονομικούς.
– Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στη Νοσηλευτική και σε όλες τις Ειδικότητες όπως ήδη ισχύει από το 2019, ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία συγκεκριμένη διαδικασία που θα παρέχει τη δυνατότητα αναβάθμισης – ισοτίμησης πτυχίου για τις υπόλοιπες κατηγορίες στην ΠΕ βαθμίδα.
– Κρίσεις Προϊσταμένων και Διευθυντών. Έχουν περάσει κοντά 20 χρόνια χωρίς να έχουν γίνει κρίσεις. Να μπει τέλος στο φαινόμενο της καρατόμησης των Νοσηλευτικών στελεχών και της αναβίωσης του κομματικού κράτους στα Νοσοκομεία, που δηλητηριάζουν το νοσηλευτικό κόσμο και δυσχεραίνουν το έργο του.
– Επέκταση της 10ημερης ειδικής άδειας σε Νοσηλευτικά τμήματα που πληρούν τα κριτήρια όπως οι Παθολογικές Κλινικές κ.α.
– Νοσηλευτικές ειδικότητες. Στους κατόχους να χορηγείται επιπλέον ένα μισθολογικό κλιμάκιο.
– Μέριμνα και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των Συναδέλφων μας.
– Σύσταση Τομέα Μαιευτικής/Περιγεννητικής φροντίδας στα Νοσοκομεία που έχουν Μαιευτήρια.
– Καθηκοντολόγιο και κανονισμός λειτουργίας σε όλα τα Νοσηλευτικά Τμήματα.
– Σύσταση και λειτουργία της επιτροπής για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.
Δ Ι Ε Κ Δ Ι Κ Ο Υ Μ Ε Α Π Ο Φ Α Σ Ι Σ Τ Ι Κ Α:
– ΑΥΞΗΣΗ του προϋπολογισμού για τη Δημόσια Υγεία.
– Προάσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.
– ΟΧΙ στα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ιδιωτικά χειρουργεία (οι Νοσηλευτές δεν θέλουν αύξηση του μισθού τους από την τσέπη των ασθενών).
– ΟΧΙ ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ.
– ΟΧΙ στην επαναφορά των εργολάβων.
– ΟΧΙ Νοσοκομεία ΝΠΙΔ.
– ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ όλων των ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ”.