– Την Πέμπτη (6/2) στην πλ. Γεωργίου
Συγκέντρωση την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, στις 6μιση το απόγευμα, διοργανώνει στην πλατεία Γεωργίου, η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών Πάτρας. Πρόκειται για συνάντηση Μνήμης και Αγώνα, που διοργανώνεται για τους νεκρούς, αγνοούμενους και καταδιωκόμενους κι εξαφανισμένους στα Σύνορα.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
6 Φεβρουαρίου – Ημέρα μνήμης και αγώνα για τα θύματα των κρατικών δολοφονιών στα σύνορα. Δεν θα συνηθίσουμε την ρατσιστική βαρβαρότητα ενάντια στις μετανάστριες και τους μετανάστες. Θα κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη κάθε Ανθρώπου που βασανίστηκε, φυλακίστηκε και δολοφονήθηκε στα σύνορα.
18.30 Πλατεία Γεωργίου, Πάτρα
Θα οργανώσουμε και θα συντονίσου τους αγώνες μας ενάντια :
●στα σύνορα που έχουν μετατραπεί σε ζώνη παραβίασης των δικαιωμάτων ανθρώπων που μεταναστεύουν.
●στις δολοφονικές επιχειρήσεις του λιμενικού με χρήση όπλων, επιδίωξη σύγκρουσης με τις προσφυγικές βάρκες και εγκατάλειψης ανθρώπων σε φουσκωτές σχετικές.
●στη δράση κρατικών και παρακρατικών ομάδων για την διενέργεια παράνομων επαναπροωθήσεων (pushback) σε στεριά και θάλασσα.
●στο καθεστώς αστυνομικής ατιμωρησίας και δικαστικής συγκάλυψης της συνοριακός βίας.
●στις άδικες διώξεις με την κατηγορία της “διακίνησης” και τις δικές- παρωδία με τις εξωφρενικές ποινές που στοχεύουν στην ποινικοποίηση και αποθαρρύνει της μετανάστευσης.
●στην απομόνωση και εκμετάλλευση των μεταναστ(ρι)ών
■ 2014, στις 6 Φεβρουαρίου, μια ομάδα μεταναστών προσπάθησε να περάσει στην Ισπανία, κολυμπώντας την μικρή απόσταση που χωρίζει το Μαρόκο από τον ισπανικό θύλακα της Θεούτα στη ΒΔ Αφρική. Ενώ οι άνθρωποι βρίσκονταν ακόμη μέσα στη θάλασσα δέχτηκαν την επίθεση της ισπανικής αστυνομίας με πλαστικές σφαίρες, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και καπνογόνα. Η
επιχείρηση της αστυνομίας προκάλεσε τον πνιγμό 15 ατόμων. Όσοι επέζησαν και κατάφεραν να φτάσουν στην ισπανική παραλία Ταραχάλ, 23 άτομα, επαναπροωθήθηκαν παράνομα στο Μαρόκο. Για αυτό το μακελειό δεν λογοδότησε κανένας μπάτσος και κανένας αξιωματικός.
Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και είναι το ίδιο και εδώ: στα σύνορα, η κακοποίηση, ακόμη και η δολοφονία μεταναστών, μπορεί να μείνει ατιμώρητη.
Αλλά το μακελειό της Tarajal/Ceuta δεν έχει ξεχαστεί! Οι συγγενείς των νεκρών και οι επιζώντες απηύθυναν έκκληση σε όλους τους ανθρώπους να μην δεχτούν τέτοια εγκλήματα που γίνονται στο όνομά τους.
«Ας μετατρέψουμε τον πόνο μας σε συλλογική δράση ενάντια στο καθεστώς θανάτου στα σύνορα, απαιτώντας αλήθεια και δικαιοσύνη και αποζημιώσεις για τα θύματα της βίας στα σύνορα».
Ζήτησαν μία “από τα κάτω” Ημέρα Μνήμης και Αγώνα για τα θύματα των συνόρων (Commemor-action Day), που να έχει στον πυρήνα της το αίτημα για ελευθερία μετακίνησης.