9.1 C
Aigio
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΠΑΤΡΑ |Το «στοίχημα» Πελετίδη, ο «πήχης» του Άννινου κι οι αξεπέραστες νίκες του Καράβολα…


| του Αχιλλέα Ροδίτη (από Αχαϊκή Πολιτεία)

Το ποιος θα εκλεγεί Δήμαρχος της Πάτρας για τη νέα θητεία, που μάλιστα, αυτή τη φορά θα είναι πενταετής, σύμφωνα με τον νέο νόμο, είναι το μέγα ζητούμενο.

Αν πάντως καταφέρει ο νυν Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης την επανεκλογή του, θα είναι ο τρίτος κατά σειρά που θα έχει πετύχει το μέχρι σήμερα αξεπέραστο ρεκόρ εκλογής πρώτου δημότη, στην περίοδο της μεταπολίτευσης.

Είναι αυτά τα ιστορικά στοιχεία που έχουν επιπρόσθετη σημασία κι ως εκ τούτου τα ανασύρουμε απ’ το χρονοντούλαπο ώστε να ‘χουμε μια εικόνα του ποιοι έχουν «κυβερνήσει» την πόλη από το 1974 και μετά.

ΟΙ 7 ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Επτά πρόσωπα έχουν θητεύσει από το 1974 ως σήμερα στη θέση του Δημάρχου Πατρέων:

Ο Κωνσταντίνος Μπλέρης ήταν ο πρώτος Δήμαρχος της μεταπολίτευσης που θήτευσε μόλις έναν χρόνο, από το 1974 ως το 1975 και ο οποίος δεν αναδείχθηκε από εκλογές αλλά αντικατέστησε τον διορισμένο από την χούντα Κωνσταντίνο Γκολφινόπουλο.

Ουσιαστικά, ο πρώτος με εκλογές Δήμαρχος Πατρέων στη μεταπολίτευση, στην δημοκρατική Πάτρα, ήταν ο Θεόδωρος Άννινος ο οποίος πέτυχε τρεις απανωτές νίκες: το 1975, το 1979 και το 1983. Ενώ είχε πρωτο-διατελέσει Δήμαρχος Πατρέων το έως τις 2 Μαΐου του 1967.

Η πόλη επέμεινε και μετέπειτα σε προοδευτικές επιλογές εκλέγοντας επόμενο Δήμαρχο της τον Ανδρέα Καράβολα ο οποίος κέρδισε για πρώτη φορά το 1987. Ακολούθησαν άλλες δύο συνεχόμενες νίκες του, το 1991 και το 1995.

Το 1999 πήρε τη σκυτάλη ο Ευάγγελος Φλωράτος αλλά μόνο για μια θητεία, αφού ο Ανδρέας Καράβολας πήρε την ρεβάνς στις εκλογές του 2003 καθήμενος στο «τιμόνι» του δημαρχείου για τέταρτη συνολικά φορά, με μια ενδιάμεση διακοπή μεταξύ 3ης και 4ης θητείας.

Από κει και μετά, η Πάτρα διοικήθηκε από δύο Δημάρχους της μιας θητείας μέχρι να έρθει στα πράγματα ο Κώστας Πελετίδης. Πρόκειται για τον Ανδρέα Φούρα ο οποίος εκλέχτηκε το 2007 και παρότι όλα έδειχναν ότι άνετα θα κέρδιζε άλλη μια θητεία, ο ίδιος επέλεξε να αποσυρθεί.

Έτσι, το 2010, η Πάτρα τόλμησε να πάει για πρώτη φορά κόντρα στο κομματικό «ρεύμα» επιλέγοντας ένα πρόσωπο ανάμεσα στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ (Δημήτρη Κατσικόπουλο) και ΝΔ (Κώστα Χριστόπουλο), τον Γιάννη Δημαρά. Βέβαια, μετά την τρομερή ανατροπή του περίπου 11% στην δεύτερη Κυριακή σε βάρος του νικητή του πρώτου γύρου, Δημήτρη Κατσικόπουλου.

Η συνέχεια, γνωστή. Ο Κώστας Πελετίδης κέρδισε το 2014, το 2019 και μένει να δούμε τη συνέχεια…

ΡΕΚΟΡ ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΟΥ

Έχει επίσης ενδιαφέρον ποιοι κατέκτησαν τα ρεκόρ επανεκλογής ή εκλογικής δύναμης. Είναι κάτι που δείχνει πώς κινήθηκε ιδεολογικά η πόλη. Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι το ρεκόρ εκλογής διατηρεί ο Ανδρέας Καράβολας, με τέσσερις θητείες!

Κι ακολουθεί ο Θεόδωρος Άννινος, με τρεις θητείες. Μετά, ο Κώστας Πελετίδης με δύο θητείες αλλά έτοιμος να δώσει τη μάχη διεκδικώντας και τρίτη. Είναι αυτό που μένει να δούμε αν θα συμβεί…

Οι αξεπέραστες Νίκες του Ανδρέα Καράβολα


Ιστορικά προκύπτει ένα πράγμα: Ότι ο μεγάλος… νικητής των Πατρινών Δημάρχων είναι ο Ανδρέας Καράβολας! Εκλέχτηκε τέσσερις φορές Δήμαρχος, πράγμα που σήμερα φαντάζει αδύνατο να το πετύχει κανείς!
Και μάλιστα, σε εποχές που είχε μπροστά του τα πιο μεγάλα «στοιχήματα» της πόλης. Έργα υποδομής που πολλές φορές δεν φαίνονταν γιατί δεν ήταν θεατά στο μάτι. Μιλάμε για ύδρευση, αποχέτευση, ακόμα και για ρυμοτομικό σχέδιο για να «ανοίξει» διόδους στις νότιες συνοικίες. ‘Έστω κι αν οι μεταγενέστεροι… δεν ολοκλήρωσαν το έργο του.

Ακόμα συναντούν αναξιοποίητους χώρους που είχαν αγοραστεί απ’ τον Δήμο επί δημαρχίας Καράβολα, προκειμένου να απαλλοτριωθούν και να φτιαχτούν πλατείες ή να ανοίξουν δρόμοι. «Αν κάποιος εφάρμοζε το σχέδιο Καράβολα από Καλαβρύτων ως Ζαρουχλέικα κι από Εγλυκάδα ως Ακτή Δυμαίων, όλη η πόλη θα άλλαζε όψη», μας είπε ο επί χρόνια αντιδήμαρχος του Νίκος Τζανάκος.

Αλλά για τον ίδιο τον κύριο Καράβολα, μεγαλύτερη σημασία απ’ τις νίκες του, έχει, όπως μου έχει πει: «Ότι βγαίνω στο δρόμο και μου λένε ‘Καλημέρα δήμαρχε’. Αυτό, δεν κοστολογείται».

ΠΟΙΟΥΣ ΚΕΡΔΙΣΕ

Το 1986, κονταροχτυπήθηκε με τον πολιτευτή και τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνο Γούδα. Τον κέρδισε στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών, με ποσοστό 57,26% έναντι 42,74%.

Στις εκλογές του 1990 ο Ανδρέας Καράβολας πέτυχε νίκη απ’ την πρώτη Κυριακή! Κέρδισε τον Νίκο Νικολόπουλο, με ποσοστό 58,47% έναν 37,11%.

Επόμενος αντίπαλός του, ο Ανδρέας Ζαΐμης, στις εκλογές του 1994. Έφτασαν στον δεύτερο γύρο κι εκεί ο Καράβολας κέρδισε, με ποσοστό 57,73% έναντι 42,27%.

Και στις εκλογές του 2002, νίκησε τον Ευάγγελο Φλωράτο στον δεύτερο γύρο, με ποσοστό 51,43% έναντι 48,57%.

Εν κατακλείδι, βάσει ποσοστών ο δυσκολότερος αντίπαλός του υπήρξε ο Φλωράτος και ο ευκολότερος ο Νικολόπουλος που κέρδισε απ’ την πρώτη Κυριακή.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα