20.6 C
Aigio
Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
spot_img

Πάτρα, τρένο και υπογειοποίηση: Ο ΟΣΕ ζητά την επίγεια διέλευση για να προχωρήσει το έργο…


Τι και αν η κυβέρνηση δια μέσω τουλάχιστον δύο υπουργών είχε υποσχεθεί έστω και τα 5,16 χιλιόμετρα υπογειοποίησης στην Πάτρα, τι και αν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης αγωνίζεται για την πλήρη υπογειοποίηση της γραμμής από το Ρίο μέχρι τον σταθμό Τριών Συμμάχων, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, έχει άλλη άποψη. Με έγγραφό του ουσιαστικά ζητά να προχωρήσει η επίγεια διέλευση καθώς η Κομισιόν έχει απορρίψει δύο φορές, την υπογειοποίηση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής της Πάτρας.

Ο ΟΣΕ, δικαιολογώντας την αναγκαιότητα πρόσληψης Τεχνικού Συμβούλου, τονίζει πως «έχει καταστεί αναγκαία η αναδιαμόρφωση και οριστικοποίηση των χαρακτηριστικών σιδηροδρομικής εξυπηρέτησης του ευρύτερου αστικού συγκροτήματος της πόλης της Πάτρας. Πρόσφατα κατέστη προφανές ότι οι χρηματοδοτικοί φορείς (ΕΕ) δεν συναινούν στη συγχρηματοδότηση κατασκευής της υπογειοποίησης της διπλής Σιδηροδροομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων (ΣΓΥΤ) Αθηνών – Πατρών, πέραν του «Ρίου» και κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της πόλης, μέχρι την περιοχή του Νέου (Νότιου) Λιμένα. Αντιθέτως, στα πλαίσια θεώρησης της χρηματοδότησης του σχετικού έργου αναγνωρίστηκε η σημασία της σιδηροδρομικής προαστιακής εξυπηρέτησης κατά μήκος του ίδιου άξονα. Συνεπώς, έχει δημιουργηθεί η ανάγκη εστίασης στη διαμόρφωση συστήματος σιδηροδρομικής εξυπηρέτησης προαστιακού τύπου για το αστικό συγκρότημα της Πάτρας, κατά μήκος του υπάρχοντος σιδηροδρομικού διαδρόμου και σύνδεσης με τον υπεραστικό σιδηρόδρομο σε κατάλληλη θέση».

Η «κατάλληλη θέση» δεν κατονομάζεται, αλλά είναι προφανές ότι πρόκειται για το «Ρίο».

Επίσης, ζητά την διερεύνηση τεχνικών χαρακτηριστικών του έργου. Η διερεύνηση, από πλευράς γεωμετρίας, θα περιοριστεί σε επίπεδο λεπτομέρειας αναγνωριστικής μελέτης τεχνολογικών επιλογών π.χ. Προαστιακός Αθήνας στη γραμμή ΣΚΑ – Αεροδρόμιο Σπάτων, Tram Train, Τραμ, κ.λπ. Ζητά, ακόμα, να διερευνηθεί η κανονικοποίηση της γραμμής, ο προσδιορισμός διπλασιασμού γραμμής (πλήρης σε επιλεγμένα σημεία ή διατήρηση υπάρχουσας κατάστασης), προσδιορισμός κατασκευής ανισόπεδων διασταυρώσεων σε επιλεγμένα σημεία (π.χ. Κανελλοπούλου), σύστημα ελέγχου και ηλεκτροκίνησης, στάσεις, αμαξοστάσιο, αλληλεπίδραση με τον υπεραστικό σιδηρόδρομο και με την εμπορευματική εξυπηρέτηση του ΟΛΠΑ, διαμόρφωση δρομολογίου με χρονοαπόσταση 15-20 λεπτά, αρχική κοστολόγηση του έργου και διαμόρφωση χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.
Τέλος, ο ΟΣΕ ζητά διερεύνηση του τρόπου ένταξης του επιφανειακού σιδηροδρομικού μέσου στο πολεοδομικό περιβάλλον της πόλης, με σχετικό παράδειγμα στην κεντρική περιοχή. Η ανάθεση της μελέτης χρηματοδοτείται με 30.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και θα πρέπει να παραδοθεί σε τέσσερις μήνες, δηλαδή μέχρι τον προσεχή Αύγουστο.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ο ΟΣΕ αναζητά εναλλακτικό σχέδιο στην υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου στην Πάτρα, λαμβάνοντας υπόψη ως τετελεσμένο γεγονός ότι η διπλή ηλεκτροκίνητη γραμμή υψηλών ταχυτήτων, που κατασκευάζεται σήμερα, θα καταλήγει στον σταθμό του Ρίου και από εκεί και μετά, προετοιμάζεται μία επιφανειακή γραμμή αστικού τύπου, που εκτός της τοπικής επιβατικής κίνησης, θα πρέπει να εξυπηρετεί και την όποια εμπορευματική κίνηση του ΟΛΠΑ.

Είναι βέβαιο μετά από αυτό πώς ο Δήμος Πατρέων θα αντιδράσει. Εδώ και μήνες δεν έχουμε δει κάποια “κίνηση” από τον Δήμαρχο Πατρέων. Πλέον ο ΟΣΕ… συμφωνεί με την Κομισιόν και προτείνει επιφανειακή λύση. Να θυμίσουμε πως αν η κυβέρνηση είχε επιλέξει ως πρώτη προτεραιότητα την υπογειοποίηση τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή… δεν θα είχε αντίρρηση.

tempo24news.gr

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα