Αναστολή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς -Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι, «η πανδημία είναι εδώ και κάνει φαινόμενα και κύκλους»
Για τη χαλάρωση των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Διευκρίνισε ότι από την «1η Μαΐου αναστέλλεται η επίδειξη του πιστοποιητικού, κάτι που σημαίνει ότι, οι ανεμβολιάστοι θα είναι χωρίς τεστ, σε εστίαση και γήπεδα».
«Γυρίζει στο 100% η πληρότητα», συμπλήρωσε σχετικά.
Ο Θάνος Πλεύρης επεσήμανε ότι, «παραμένει η μάσκα σε κλειστούς χώρους και σχολεία, μέχρι 31 Μαΐου. Από 1η Ιουνίου θα υπάρξει άρση της υποχρέωσης, αλλά κατ’ελάχιστον στους χώρους όπως ΜΜΜ, νοσοκομεία».
«Αν ήταν προεκλογικό το μέτρο, θα το αναγγέλλαμε Μάρτιο – Απρίλιο του 2023», απάντησε σε σχετικό σχόλιο.
Η πανδημία κάνει κύκλους
Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι, «η πανδημία είναι εδώ και κάνει φαινόμενα και κύκλους».
Τα στοιχεία δείχνουν πτώση που συνδέεται και με τον καιρό και με τον εμβολιασμό. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν το ίδιο μοντέλο με μας, χαλάρωση το καλοκαίρι και επιφυλακή, για αυτό τα μέτρα αναστέλλονται, δεν καταργούνται».
Και συμπλήρωσε σε ερώτημα σχετικό με τη γνώμη της Επιτροπής πάνω στα μέτρα ότι, «το συνολικό πλάνο της αποκλιμάκωσης, βρίσκει σύμφωνη την Επιτροπή».
Για το ζήτημα της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών, υπενθύμισε ότι ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι θα υπάρχει αναστολή μέχρι τις 31/12 και πως «όποιος υπηρετεί το Σύστημα Υγείας πρέπει να σέβεται την επιστήμη του».
Παράλληλα ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως η αναστολή των περιοριστικών μέτρων δεν έχει καμία σχέση με τις εκλογές. «Αν ήταν προεκλογικό το μέτρο θα έπρεπε να το αναγγείλουμε Μάρτιο-Απρίλιο του 2023, όταν δηλαδή θα γίνουν εκλογές», είπε.
Αναστολή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου
Ξεκαθάρισε πως «στο ΕΣΥ πρέπει να είσαι εμβολιασμένος, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες τις πανδημίας, δεν μπορούν να επιστρέψουν οι ανεμβολιάστοι», σημειώνοντας πως «δεν θέλω να δώσω ελπίδες ότι θα αλλάξει κάτι».
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πιθανότητα διαγραφής των προστίμων στους ανεμβολίαστους άνω των 60, δεδομένης της άρσης του μέτρου, έστω και με εισοδηματικά κριτήρια, είπε πως «υπάρχει σκέψη σε περίπτωση που εμβολιαστούν όσοι τους έχει ήδη επιβληθεί το πρόστιμο, να διαγραφεί», διευκρινίζοντας ότι, είναι κάτι που βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση.
Ερωτηθείς τέλος, για το αν θα ανοίξει η 4η δόση για όλο τον πληθυσμό, απάντησε πως αναμένονται κεντρικές αποφάσεις από τον ΕΜΑ και τον ECDC μέσα στον Απρίλιο.
«Ο αριθμός των νεκρών σε σύγκριση με άλλες χώρες έχει να κάνει με το γεγονός ότι εφαρμόζουμε το αυστηρότερο μοντέλο καταγραφής θανάτων»
Όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών, η Ελλάδα έχει επιλέξει να έχει ένα μοντέλο καταγραφής θανάτων, το οποίο είναι πιο αυστηρό από όλα. Διότι αν διαγνωστεί κάποιος με Covid, από οποιαδήποτε αιτία και αν πεθάνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταγράφεται ως θάνατος Covid.
Υπάρχει ένας σημαντικός δείκτης: Ο δείκτης της αυξημένης θνητότητας, δηλαδή πόσους θανάτους παραπάνω έχει κάθε χώρα σε σχέση με τους αναμενόμενους. Η Ελλάδα έχει 127 θανάτους παραπάνω από τους αναμενόμενους. Η Γερμανία έχει 124, το Βέλγιο έχει 128, η Γαλλία έχει 120.
Πηγή: https://www.protothema.gr/politics/article/1232984/pleuris-exetazetai-i-diagrafi-prostimou-se-polites-ano-ton-60-eton-pou-emvoliastikan/?fbclid=IwAR2QBLJO4nbs5n0RoFyZK0HuP_4nHiG1sv1CUHeY2FchCwLaBRLHQuXK4Dw