14.7 C
Aigio
Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

“Πλούσιο” έργο από την ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ: Δείτε πόσοι συμμετείχαν στις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης

969 άτομα συμμετείχαν σε δράσεις του Κέντρου Πρόληψης το διάστημα Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2024

33 Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Συνέχεια της λειτουργίας των δύο Τοπικών Δικτύων Σχολικών Μονάδων σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας, Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. Το πρώτο Δίκτυο έχει τίτλο «Εγώ & Εσύ…Δυναμώνουμε Μαζί» και το δεύτερο: «Συνδέσου & Μείνε Ασφαλής: Είναι Δικαίωμά σου», το οποίο συνδιοργανώνεται με το ΜΕΤ (Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας) του Πανεπιστημίου Πατρών.


21 αιτήματα από σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την υλοποίηση προγράμματος σε μαθητές σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο και 44 αιτήματα στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων Ζωής.

Βιωματικό εργαστήριο για την ενίσχυση της Ψυχικής Ανθεκτικότητας με θέμα «Όταν έρχονται τα πάνω κάτω» στους Εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων στο Αίγιο. Το Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου, συμμετείχαν 30 εκπαιδευτικοί & συνδιοργανώθηκε με το Τμήμα Αγωγής Υγείας, Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και την υποστήριξη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγιαλείας.


Σεμινάριο με θέμα «Εγώ & Εσύ…Δυναμώνουμε Μαζί» το οποίο έχει διάρκεια 15 ώρες και συνδιοργανώνεται με το Τμήμα Αγωγής Υγείας στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή 63 εκπαιδευτικοί.

Συναντήσεις υποστήριξης με 3 εκπαιδευτικούς για τη διαχείριση θεμάτων που αφορούν την ενδοσχολική και ενδοοικογενειακή βία.

Συνάντηση συνεργασίας με την Υπεύθυνη του Τμήματος Αγωγής Υγείας της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και στελέχη της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίηση ενός προγράμματος ευαισθητοποίησης μαθητών σε θέματα πρόληψης της παραβατικότητας.


187 μαθητές Πρωτοβάθμιας

Πραγματοποιήθηκαν 12 βραχείες παρεμβάσεις πρόληψης σε 187 μαθητές Νηπιαγωγείου, Α΄ έως ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού στα ακόλουθα σχολεία: Δ.Σ. Ροιτίκων, Δ.Σ. Αγ. Νικολάου Σπάτα, 34ο Δ.Σ. Πατρών, 55ο Δ.Σ. Πατρών, 3ο Δ.Σ. Πατρών, 14ο Δ.Σ. Πατρών, 5ο Νηπιαγωγείο Πατρών. Τα προγράμματα στόχευαν στην ενδυνάμωση των μαθητών και στη ευαισθητοποίηση τους στη διαχείριση του θυμού, την επίλυση σύγκρουσης, τη συνεργασία στην ομάδα και πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων Ζωής και Υποστήριξης Εκπαιδευτικών έπειτα από αίτημα συνεργασίας της Υπεύθυνης του Τμήματος Αγωγής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας και της Σχολικής Συμβούλου 6ης Περιφέρειας.

377 Εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Συνάντηση με την Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και την Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας για τη διαμόρφωση του πλαισίου συνεργασίας της φετινής χρονιάς και την λειτουργία Δικτύου Σχολείων με θέμα: «ΕΠΙΛΕΓΩ (=) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – Ζω χωρίς Εξαρτήσεις!».
Βιωματικό σεμινάριο για θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων σε Συμβούλους Παιδαγωγικής Ευθύνης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας στις 19 Σεπτεμβρίου όπου συμμετείχαν 12 Σύμβουλοι.
3 διαδικτυακές επιμορφωτικές συναντήσεις στις 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου για τους Διευθυντές, Υποδιευθυντές και Συμβούλους Σχολικής Ζωής όλων των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Αχαΐας τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά 121 Διευθυντές και καθηγητές.
Ανοιχτή διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο: «Ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας στην πρόληψη των εξαρτήσεων» στις 4 Οκτωβρίου στην οποία συμμετείχαν 170 εκπαιδευτικοί και γονείς.
Βιωματικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού Αχαΐας που θα εφαρμόσουν μακροχρόνιο πρόγραμμα πρόληψης των εξαρτήσεων στους μαθητές τους στα πλαίσια του Δικτύου Σχολείων «ΕΠΙΛΕΓΩ (=) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – Ζω χωρίς Εξαρτήσεις!» όπου συμμετέχουν συνολικά 60 καθηγητές.
3 συναντήσεις εποπτείας με 14 καθηγητές με στόχο την υποστήριξή τους στην εφαρμογή προγράμματος πρόληψης των εξαρτήσεων στους μαθητές των σχολείων τους.

126 Γονείς

Εργαστήρι για όλη την οικογένεια με θέμα: «Ακούω και ακούγομαι η οικογένειά μου τόπος ασφάλειας και εμπιστοσύνης» στις 7 Οκτωβρίου στο οποίο συμμετείχαν 40 γονείς και παιδιά σχολικής ηλικίας.
Εργαστήρι για γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας στις 14 Οκτωβρίου με θέμα την προστασία των παιδιών από την έκθεση στις οθόνες και το Διαδίκτυο στο οποίο συμμετείχαν 24 γονείς.
Εργαστήρι για γονείς με θέμα: «Το δώρο της αποδοχής στη σχέση μας με τα παιδιά στην οικογένεια και το σχολείο». Το εργαστήρι υλοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του διήμερου εκδηλώσεων «Δρόμοι συμπερίληψης» που διοργανώθηκε στην Πάτρα από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση, την Παιδαγωγική ομάδα «Σκασιαρχείο» και το Σημείο για την μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς και συμμετείχαν 20 γονείς.
Ξεκίνησε μία νέα ομάδα γονέων με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στις 23 Οκτωβρίου στην οποία συμμετέχουν 16 γονείς. Η ομάδα θα πραγματοποιήσει έναν κύκλο 8 εβδομαδιαίων συναντήσεων με στόχο την ενίσχυση και ενδυνάμωση των γονέων στο ρόλο τους.
Ενημερωτική συνάντηση με τους γονείς των δύο ομάδων παιδιών 11-12 ετών, με στόχο την ενημέρωση/ευαισθητοποίησή τους σε θέματα αυτοεκτίμησης αλλά και την ενημέρωσή τους για τους στόχους και το πλαίσιο υλοποίησης των ομάδων παιδιών. Συμμετείχαν 26 γονείς.

29 παιδιά σε ομάδες εκτός σχολικού πλαισίου

Ξεκίνησαν στις 5 Οκτωβρίου τη λειτουργία τους 2 ομάδες παιδιών 11-12 ετών οι οποίες θα πραγματοποιήσουν έναν κύκλο 8 εβδομαδιαίων συναντήσεων. Στόχος των ομάδων είναι η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών & συμμετέχουν 29 παιδιά.

43 εθελοντές που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη

Το ανθρώπινο δυναμικό του Κέντρου Πρόληψης, εθελοντές, εργαζόμενοι και φοιτητές συμμετείχαν με την έναρξη του νέου σχολικού έτους σε ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο που υλοποιήθηκε στα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας με θέμα την ενδυνάμωση στον ρόλο του εμψυχωτή (τεχνικές και εργαλεία εμψύχωσης) με εκπαιδευτή τον κ. Λάμπρο Αραπάκο, Κοινωνικό Λειτουργό.
Ομάδες Εθελοντών Διέξοδος Αιγίου και Αναβαθμός Παραλίας – Βραχναιίκων Πατρών

Οι 26 εθελοντές των δύο ομάδων του Κέντρου Πρόληψης συνεχίζουν την δραστηριοποίησή τους σχεδιάζοντας αυτό το διάστημα εκδηλώσεις και εργαστήρια για όλη την οικογένεια σε συνεργασία με σχολεία κι άλλους φορείς, εργαστήρια εφήβων και επιμορφωτικές συναντήσεις για γονείς και ενήλικες.
Ομάδα εθελοντικής δράσης «Καλλίπολις»

Υλοποιήθηκαν 3 εκπαιδευτικές συναντήσεις με την νέα ομάδα εθελοντών που συγκροτήθηκε τη φετινή χρονιά και στην οποία συμμετέχουν απόφοιτοι, επαγγελματίες Ανθρωπιστικών και Παιδαγωγικών Σχολών και συμμετέχουν 17 εθελοντές. Τα μέλη της ομάδας με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση παρεμβάσεων σε μαθητές στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας.
Συναντήσεις συμβουλευτικής

Πραγματοποιήθηκαν 27 συναντήσεις συμβουλευτικής γονέων για θέματα σχέσεων στην οικογένεια και για θέματα που σχετίζονται με προβλήματα σχετικά με τη χρήση Διαδικτύου και τη χρήση ουσιών καθώς και με συμβουλευτική νέων.

137 Φοιτητές

Συμμετοχή στην συνάντηση εργασίας – Workshop που διοργάνωσε το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Πατρών, στις 2 Οκτωβρίου και αφορούσε το πλαίσιο της Εργαστηριακής πρακτικής άσκησης φοιτητών και απευθύνονταν στους φοιτητές και τους Μέντορες Κοινωνικούς Λειτουργούς των φορέων. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης έγινε παρουσίαση των δράσεων και των προγραμμάτων του φορέα σε 80 φοιτητές Κοινωνικής Εργασίας.
Έναρξη πρακτικής άσκησης 3 μεταπτυχιακών φοιτητών του ΠΜΣ «Ψυχική Υγεία Παιδιού και Εφήβου, Εξαρτήσεις και Νέες Τεχνολογίες», του Πανεπιστημίου Πατρών.
Έναρξη εργαστηριακής πρακτικής άσκησης 3 φοιτητές του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης & Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Πατρών.
Δύο βιωματικά εργαστήρια για φοιτητές ηλικίας 18-24 ετών στα πλαίσια του UP Festival. Το πρώτο εργαστήριο είχε τίτλο «Άγχος υπό Έλεγχο: Εσύ έχεις τη δύναμη!» και συμμετείχαν 32 φοιτητές, με επικέντρωση στην κατανόηση του μηχανισμού του άγχους και σε τρόπους αποτελεσματικής διαχείρισης. Το δεύτερο εργαστήριο είχε τίτλο «Συνδεόμαστε ασφαλώς» και συμμετείχαν 19 φοιτητές, με επικέντρωση σε θέματα πρόληψης της συντροφικής βίας.
Δράσεις δικτύωσης και προβολής

Συνάντηση με την Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών, κα Αλμπάνη με στόχο την ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας με στόχο την κάλυψη των αναγκών της φοιτητικής κοινότητας σε θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής τους υγείας.
Ραδιοφωνική συνέντευξη στην εκπομπή «Πρόσωπα» του Ράδιο Αίγιο και τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή «Χαμηλή πτήση» του IonianTV.
Συμμετοχή σε δύο συναντήσεις της συντονιστικής επιτροπής του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης που είχαν βασικό στόχο την διοργάνωση της επόμενης τακτικής ολομέλειας του Δικτύου που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου στην Αθήνα σε συνεργασία με το ΕΚΤΕΠΝ-ΕΠΙΨΥ
Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας

Διήμερο βιωματικό σεμινάριο για επαγγελματίες που εργάζονται σε δομές Πρόνοιας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου στο οποίο συμμετείχαν 10 επαγγελματίες των ΚΔΑΠ, Κέντρων Κοινότητας και Παραρτημάτων Ρομά της περιοχής. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την αρμόδια Αντιδήμαρχο και εκπρόσωπο του Δήμου στο Κέντρο Πρόληψης, κα Ασκούνη.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα