Σε έναν κόσμο που έχει εμμονή με την επιτυχία και την κατανάλωση, η επιδίωξη της ευτυχίας μπορεί να μοιάζει αρκετά δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, ο Albert Einstein, ένας από τους πιο λαμπρούς επιστήμονες στην παγκόσμια ιστορία, μας άφησε μια απλή και εύκολη φόρμουλα για την επίτευξή της.
Η Θεωρία της Ευτυχίας λοιπόν του Albert Einstein βασίζεται σε δύο θεμελιώδεις ιδέες. Για αρχή, ο Einstein πίστευε ότι η ευτυχία δε βρίσκεται στη συσσώρευση υλικών αγαθών ή στη συνεχή επιδίωξη της επιτυχίας. Αντίθετα, η αληθινή ευτυχία βρίσκεται σε μια ήρεμη και χωρίς ανησυχίες ζωή. Μάλιστα, για τον ίδιο, η ευτυχία δεν ήταν ποτέ μόνο μια κατάσταση ευεξίας αλλά και μια πορεία προσωπικής ανάπτυξης.
Η αληθινή ικανοποίηση με λίγα λόγια, και σύμφωνα με όσα έλεγε ο Einstein, βρίσκεται στο να αφιερώνουμε τη ζωή μας σε έναν σκοπό που μας δίνει νόημα και μας παρακινεί να συνεισφέρουμε στον κόσμο.
Οι διάσημες φράσεις που δεν είπε ποτέ ο Albert Einstein
Αν και ο Albert Einstein δεν ήταν θρησκευόμενος, η Θεωρία της Ευτυχίας συνδέεται στενά με τη βουδιστική φιλοσοφία. Ο βουδισμός υποστηρίζει επίσης μια απλή ζωή χωρίς υλικές προσκολλήσεις και την αναζήτηση της εσωτερικής ειρήνης μέσω της αυτογνωσίας και της συμπόνιας. Είναι όμως η θεωρία αυτή εφαρμόσιμη σήμερα; Περισσότερο από έναν αιώνα αφότου ο Einstein διατύπωσε τη θεωρία του, η αναζήτηση της ευτυχίας εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα των ανθρώπων. Σε έναν όλο και πιο υλιστικό και ανταγωνιστικό κόσμο, η Θεωρία της Ευτυχίας του Einstein μας καλεί να αναλογιστούμε τις προτεραιότητές μας και να αναζητήσουμε ένα μονοπάτι προς την ευτυχία που να είναι αυθεντικό και να έχει νόημα για εμάς. Αν ζεις το παρόν, χωρίς άγχος και στρες, αν καλλιεργείς ουσιαστικές σχέσεις και είσαι ευγνώμων για τη ζωή σου τότε ναι, μπορεί και να είσαι ευτυχισμένος