Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε αποδεκτό το αίτημα 17 καθηγητών ΑΕΙ και ακύρωσε τις μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις τους
Νέα απόφαση «βόμβα» που διαμορφώνει διαφορετικά δεδομένα για τις συντάξεις-τουλάχιστον του Δημοσίου- έλαβε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Λίγες εβδομάδες αφότου δικαίωσε τους δικαστικούς, το ανώτατο δικαστήριο έπραξε το ίδιο και για 17 πανεπιστημιακούς καθηγητές ΑΕΙ, οι οποίοι ζήτησαν να επανέλθουν οι αποδοχές τους στα επίπεδα που ήταν πριν από τα Μνημόνια, δηλαδή σ’ αυτά του 2012.
Η απόφαση, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κυριακάτικη Δημοκρατία», βαδίζει στα χνάρια εκείνης που αφορούσε τους δικαστικούς, καθώς κρίνει ότι οι συντάξεις τους οφείλουν να επανέλθουν στα επίπεδα προ μνημονίων, καθώς οι μεταγενέστερες περικοπές τους δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα.
00:00PreviousPlayNext
Επιβεβαιώνεται εν τοις πράγμασι, αυτό που είχε επισημανθεί από την πρώτη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους δικαστικούς, ότι ανοίγει η «βεντάλια» για ανάλογες διεκδικήσεις και από άλλους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα. Σ’ ό,τι αφορά τους δικαστικούς-και αυτό ενδεχομένως να ισχύσει με τους πανεπιστημιακούς- το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε υποστηρίξει ότι η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για αυξήσεις στις συντάξεις όλων των δικαστικών συνταξιούχων που προσφεύγουν στον ΕΦΚΑ για «επανακανονισμό» των αποδοχών τους.
Τι ισχύει για τους συνταξιούχους του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ
Η υπόθεση των αναδρομικών έχει επί της ουσίας λήξει για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2019 και τη σχετική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ωστόσο, με αφορμή τις αποφάσεις για τους δικαστικούς, προέκυψαν σφοδρές αντιδράσεις από το συνταξιουχικό κίνημα και τις συνταξιουχικές οργανώσεις, που ζητούν ίση μεταχείριση. Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές και σε αύξηση όλων των συντάξεων, διότι σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δοθούν αυξήσεις με βάση τις αποδοχές του 2012 σε συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων, θα προκύψει μια τεράστια αδικία σε βάρος της πλειοψηφίας των απόμαχων της εργασίας.
Η δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση
Η εξίσωση που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση είναι δύσκολη. Από τη μία πλευρά πρέπει να εξασφαλίσει τη δημοσιονομική ισορροπία που θα διαταραχθεί εφόσον αποδοθούν αναδρομικά και αυξήσεις εκατομμυρίων ευρώ, και από την άλλη πρέπει να προασπίσει την ισονομία απέναντι στους υπόλοιπους συνταξιούχους (ιδιωτικού τομέα και ΔΕΚΟ), που έλαβαν-η πλειοψηφία από αυτούς- αναδρομικά που αφορούσαν μόνο το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016. Σ’ ό,τι αφορά στους δικαστικούς, τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας προωθούν μια νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει μεσοσοσταθμική αύξηση 10% στις συντάξεις τους και στοχεύει στον περιορισμό των αθρόες προσφυγές συνταξιούχων δικαστικών για αναδρομικά που θα κοστίσουν πολύ περισσότερο στον κρατικό προϋπολογισμό.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Δημοκρατία», η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τους 17 πανεπιστημιακούς, αφορά την προσφυγή τους, που υπεβλήθη το 2016, ενώ θα επιφέρει αυξήσεις στις συντάξεις τους, της τάξεως των 700 με 800 ευρώ.