- «Θέλει ή όχι το Αίγιο κι ολόκληρη η Αιγιάλεια μια πανεπιστημιακή Σχολή Αμπέλου & Οίνου»;.
- Έχει ανάγκη ο Δήμος μας και οι κάτοικοι του από την τόνωση της τοπικής αγοράς και οικονομίας από την έλευση φοιτητών αλλά και την δυνατότητα ανάδειξης, μέσα από μια τέτοια σχολή, του φυτικού της πλούτου κι όχι μόνο»;
Αυτά είναι τα βασικά και κυρίαρχα ερωτήματα – προβληματισμοί που προκύπτουν μέσα από την επαναφορά που κάνει στο θέμα αυτό η δημοτική παράταξη «ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ» της Βασιλικής Ψυχράμη. Που με αίτηση της προς τη δημοτική αρχή της πόλης ζητά να υπάρξει σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας σε ειδική συνεδρίαση με θέμα:
«Λήψη απόφασης για την δημιουργία σχολής Αμπέλου και Οίνου , με έδρα το Αίγιο, στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφεται σήμερα, Παρασκευή 11-2-2022, μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών , του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Παιδείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και σπουδαίων φορέων Αγροτικής και Τουριστικής ανάπτυξης “.
Στην επιστολή της προς τον Δήμαρχο Αιγιαλείας και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, η κα Ψυχράμη αναφέρει συγκεκριμένα:
Κύριε Δήμαρχε, κυρία Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας,
Είναι σε όλους γνωστό ότι επί τρία χρόνια η παράταξή μας έχει θέσει επανειλημμένα σε όλες τις δημόσιες συζητήσεις και συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου την επιτακτική για τον τόπο μας ανάγκη της ίδρυσης σχολής Αμπέλου και Οίνου, με έδρα το Αίγιο.
Εδώ και ενάμιση χρόνο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών έχει ενημερώσει όλους μας για την θετική πρόθεση του Πανεπιστημίου προς την κατεύθυνση αυτή.
Έχουν επίσης δημόσια υπερθεματίσει και οι βουλευτές της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συμφωνούν και οι τοπικοί μας φορείς και οι δημότες.
Κι εσείς, κύριε Δήμαρχε, αρνείστε επίμονα να συναντήσετε τον κύριο Πρύτανη, για να προωθήσετε τις απαιτούμενες ενέργειες. Το επιχείρημά σας είναι ότι δεν θέλετε την σχολή αυτή ως αντάλλαγμα για την ενδεχόμενη απώλεια του τμήματος Φυσικοθεραπείας Πρόσφατα δε είπατε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι « μπορεί να φτιάξουμε την σχολή και μετά να μας την πάρουν και να την μεταφέρουν αλλού».
Είναι έωλα τα επιχειρήματα αυτά, δήμαρχε.
Είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα αυτά και δεν πρέπει να τα συγχέετε ούτε να κάνετε «πόλεμο χαρακωμάτων». ΔΙΕΚΔΙΚΟΎΜΕ ΠΑΡΆΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΊΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΊΝΟΥ.
- Σήμερα, 11-2-2022, υπογράφεται ένα πολύ σημαντικό μνημόνιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και άλλων σημαντικών φορέων με στόχους, μεταξύ άλλων, 1)την βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών και μεθόδων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και της υγείας των καταναλωτών και 2) την διασύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας με την αγροτική παραγωγή και την τοπική οικονομία. 3) την μετάβαση στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης των κοινωνιών, με πυλώνες τον σεβασμό στο περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
- Κύριε δήμαρχε, δεν μπορεί και ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ η Αιγιάλεια να χάσει και αυτήν την ευκαιρία.
- Οι καιροί ού μενετοί.
- Οφείλουμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μια κοινωνία αντάξια των προσδοκιών της και αντάξια της μόρφωσής της. Αλλιώς τα παιδιά μας θα μεταναστεύσουν.
- Είναι άδικο αυτός ο πανέμορφος τόπος μας να καταδικάζεται στην στασιμότητα .
- Ως δημοτική αρχή ,έχετε χρέος να πράξετε τα δέοντα για την πρόοδο του τόπου.
- Η παράταξή μας ΠΡΟΤΕΊΝΕΙ την άμεση διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού μας συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, με προσκεκλημένο τον κύριο Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και τους φορείς του Δήμου μας, προκειμένου να θέσουμε από κοινού τις στέρεες βάσεις μιας έμπρακτης συνεργασίας για την πνευματική και οικονομική πρόοδο του τόπου μας.
ΑΙΓΙΟ 11-2-2022
Για την δημοτική παράταξη ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ, η επικεφαλής,
Βασιλική Ψυχράμη
Τι είναι το Μνημόνιο Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών
Το Μνημόνιο Συνεργασίας που συνυπέγραψε σήμερα το Πανεπιστήμιο Πατρών με τα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και άλλους Φορείς έχει ως στόχο τη σύνδεση με την τοπική αγροτική οικονομία.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, η ενέργεια έχει ως κριτήριο τον κοινό στόχο της επιστημονικής υποστήριξης, των δημόσιων πολιτικών, της εκπαιδευτικής συνεργασίας και κυρίως την σύνδεση με την τοπική αγροτική οικονομία, καθώς και την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των Φορέων.
Μεταξύ αυτών, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – Δήμητρα, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Η συνεργασία αφορά σε επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο, για την επίτευξη κοινών στόχων, καθώς επίσης και την επίτευξη δημιουργίας και μετάδοσης αναλυτικής σκέψης, διαρκούς αναβάθμισης και επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο με ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής ερευνητικής πολιτικής στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό χώρο.
Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία στους χώρους του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι (Αμφιθέατρο του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Κ24) και στην Αμαλιάδα (Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωπονίας) και στην εκδήλωση μίλησαν: ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς από την Αθήνα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας από το Μεσολόγγι και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης από την Αμαλιάδα.
Στο πλαίσιο προαγωγής των προδιαγεγραμμένων στόχων του Μνημονίου αλλά και γενικότερα για την επίτευξη ανάπτυξης συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας με τους φορείς δημοσίων πολιτικών, οι παραπάνω φορείς συμφωνούν και συναποδέχονται να λαμβάνουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για την επίτευξη των ακόλουθων δράσεων/στόχων:
- Συνεργασία σ’ όλους τους τομείς όπου υπάρχει κοινό εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον με γνώμονα την επίτευξη των στόχων Διοργάνωση κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων (π.χ. Ημερίδων, Συνεδρίων, Εργαστηρίων) με θεματικό άξονα τον Αγροτικό τομέα
- Ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μέσω ανταλλαγής υλικού, τεχνογνωσίας και δεδομένων
- Υποβολή κοινών προτάσεων στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων έργων για έρευνα ανάπτυξη εφαρμογών και παροχής υπηρεσιών
- Υποβολή κοινών προτάσεων σε διεθνείς οργανισμούς Συνεργασία με στόχο:
- – Την συμβολή στην ομαλή προσαρμογή της τοπικής αγροτικής οικονομίας και στη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης υπαίθρου
- – Την βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών και μεθόδων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και της υγείας των καταναλωτών
- – Την συμβολή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών
- – Την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την προστασία των πόρων και τον μετριασμό των επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή
- – Προσφορά ολοκληρωμένης μεταδευτεροβάθμιας τυπικής εκπαίδευσης επιπέδου 3, 4 και 5
- – Προσφορά προγραμμάτων άτυπης εκπαίδευσης (κατάρτιση, σεμινάρια, κλπ.)
- – Διασύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας με την αγροτική παραγωγή