8 C
Aigio
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2025
spot_img

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τραμπ αφήνει την Ευρώπη εκτός των συνομιλιών – Το ερωτηματολόγιο- τελεσίγραφο των ΗΠΑ και η πρωτοβουλία Μακρόν

Η Ευρώπη φαίνεται να μένει στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε κινήσεις που αιφνιδιάζουν τους συμμάχους της.

Η Ευρώπη τρέχει και δεν φτάνει μετά το αμερικανικό «χαστούκι» στο Μόναχο: Γιατί ξύπνησαν μνήμες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Παρακολουθούμε το τέλος του ΝΑΤΟ;

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποστείλει ερωτηματολόγιο στις ευρωπαϊκές χώρες, ζητώντας να μάθουν τι μπορούν να προσφέρουν ως «εγγυήσεις ασφαλείας» για το Κίεβο, ενώ παράλληλα προχωρούν σε απευθείας επαφές με τη Μόσχα.

Οι κινήσεις των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους συμμάχους αυτή την εβδομάδα, καθώς επικοινώνησε απευθείας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση ούτε με τους Ευρωπαίους ηγέτες ούτε με το Κίεβο.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την άμεση έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι αναμένει από τους Ευρωπαίους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να αναλάβουν το κύριο βάρος της ασφάλειας στην περιοχή, καθώς η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται σε άλλα ζητήματα, όπως η ασφάλεια των συνόρων της και η αντιμετώπιση της Κίνας.

Οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι μια ειρηνευτική συμφωνία, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δική τους ασφάλεια, ιδιαίτερα αν αυτή αποδειχθεί υπερβολικά ευνοϊκή για τη Ρωσία.

«Η Ευρώπη δεν θα έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Κιθ Κέλογκ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα λειτουργήσουν ως διαμεσολαβητής στις συνομιλίες. Όταν ρωτήθηκε για το αν οι Ευρωπαίοι θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις, ο Κέλογκ απάντησε: «Ανήκω στη σχολή του ρεαλισμού. Νομίζω ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

Σε μεταγενέστερη τοποθέτησή του, προσπάθησε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους, διευκρινίζοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει πως τα συμφέροντά τους δεν λαμβάνονται υπόψη».

Η Ουάσινγκτον συνεχίζει να επισημαίνει ότι οι συνομιλίες μπορεί να επικεντρωθούν σε εδαφικές παραχωρήσεις από τη Ρωσία και στη στόχευση των εσόδων από το πετρέλαιο του Πούτιν. Όπως δήλωσε ο Κέλογκ, «Η Ρωσία είναι πραγματικά ένα πετρελαιοκρατικό κράτος».

Ωστόσο, Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν έντονα. Ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε από το Μόναχο πως «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν συζητήσεις ή διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, το μέλλον της ή τη δομή ασφάλειας της Ευρώπης χωρίς την Ευρώπη».

«Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να οργανωθεί. Πρέπει να μιλάει λιγότερο και να κάνει περισσότερα», τόνισε. Αναφερόμενος στο ερωτηματολόγιο των ΗΠΑ, ο Στουμπ εκτίμησε ότι αυτό «θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους να σκεφτούν».

Ερωτηματολόγιο των ΗΠΑ και πρωτοβουλία Μακρόν

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης αποκάλυψε ότι το αμερικανικό ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει έξι ερωτήσεις, μία από τις οποίες απευθύνεται ειδικά στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

«Οι Αμερικανοί προσεγγίζουν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ρωτούν πόσους στρατιώτες είναι διατεθειμένες να αναπτύξουν», ανέφερε διπλωματική πηγή.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξετάζει το ενδεχόμενο διοργάνωσης μιας ανεπίσημης συνάντησης κορυφής μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για να συζητηθούν οι εξελίξεις, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, δήλωσε ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ «θα παραστεί σε μια συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών τη Δευτέρα μετά από πρόσκληση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Πρέπει να δείξουμε τη δύναμη και την ενότητά μας», έγραψε ο Πολωνός ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο X.

G7: Ακλόνητη στήριξη στην Ουκρανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών των G7 επιβεβαίωσαν χθες Σάββατο τη «σταθερή υποστήριξή τους στην Ουκρανία», στη συνάντησή τους στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου.

«Τα μέλη της G7 συζήτησαν για τον καταστροφικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, απηύθυνε κάλεσμα στην Ευρώπη να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο. «Στους Ευρωπαίους φίλους μου θα έλεγα: μπείτε στη συζήτηση, όχι παραπονούμενοι για το αν θα είστε ή όχι στο τραπέζι, αλλά καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ιδέες και αυξάνοντας τις αμυντικές δαπάνες», δήλωσε στο Μόναχο.

Συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στην Σαουδική Αραβία

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες ημέρες για να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφερε Αμερικανός βουλευτής στους New York Times, με γνώση των προετοιμασιών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς στη Γερμανία την Παρασκευή, δήλωσε ότι η Ουκρανία «δεν προσκλήθηκε» στις συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία και πως το Κίεβο δεν θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία πριν συμβουλευτεί τους στρατηγικούς του εταίρους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικ Βαλτς και ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, θα ταξιδέψουν στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ο Αμερικανός βουλευτής Μάικλ Μακόλ. Δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι Ρώσοι αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν.

Ο Ρούμπιο, που είναι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, επικοινώνησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ταξίδευε από το Μόναχο στο Ισραήλ. «Επιβεβαίωσε τη δέσμευση του προέδρου Τραμπ για την εξεύρεση λύσης στον πόλεμο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους.

Πηγή:

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα