24.1 C
Aigio
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Πώς από τα 830 ευρώ του κατώτατου μισθού τα… 454 ευρώ επιστρέφουν στο κράτος

Το δημόσιο έχει κάθε λόγο να θέλει και να επιδιώκει την αύξηση της απασχόλησης. Διότι με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζει μια πολύ γενναία ενίσχυση και των κρατικών ταμείων. Με ποιο ποσό; Μπορεί να φαντάζει υπερβολικό αλλά από έναν κατώτατο μισθό των 830 ευρώ, το δημόσιο καταλήγει να εισπράττει τα 454 ευρώ. Μιλάμε για μια αναλογία της τάξεως του 54,7%.

Πώς προκύπτει αυτό το ποσό και το ποσοστό; Στα 830 ευρώ δεν περιλαμβάνονται οι εργοδοτικές εισφορές αλλά το δημόσιο θα τις εισπράξει. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξεως των 185 ευρώ και αυτό είναι και η μεγαλύτερη… συγκομιδή για το κράτος συγκριτικά με τις υπόλοιπες που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες. Οι ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου, ανέρχονται στα 115 ευρώ.

Όσο για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, δεν αποδίδει αρκετά καθώς ο εργαζόμενος του κατώτατου μισθού καλύπτεται από το αφορολόγητο που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία. Εδώ όμως δεν τελειώνει η συνεισφορά στο δημόσιο.

Από τα 830 ευρώ του κατώτατου μισθού, θα απομείνουν στον εργαζόμενο περίπου 706 ευρώ καθαρά. Αυτά όμως δεν θα μείνουν στον πάγο. Το πιθανότερο είναι ότι θα διοχετευτούν στην κατανάλωση. Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των ειδών που καταναλώνει ένας πολίτης υπάγεται στον ΦΠΑ του 13% και το υπόλοιπο 70% στον ΦΠΑ του 24%. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει μια είσπραξη περίπου 27,5 ευρώ από τον ΦΠΑ του 13% και άλλα 118 ευρώ από τον ΦΠΑ του 24%.

Με αυτό τον τρόπο συγκεντρώνεται το ποσό των 454 ευρώ που αντιστοιχεί στο 54,7% του εισαγωγικού μισθού.

Αν η ίδια άσκηση γινόταν στον μέσο μισθό, θα προέκυπτε ακόμη μεγαλύτερο ποσό καθώς πάνω από τα επίπεδα του κατώτατου, δεν έχει την ίδια επιδραστικότητα το αφορολόγητο της κλίμακας, κάτι που σημαίνει αύξηση του μεριδίου των κρατήσεων για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Αυτό δείχνει και τον λόγο για τον οποίο η αύξηση της απασχόλησης γίνεται προτεραιότητα για το δημόσιο. Κερδίζει τα 454 ευρώ στον μισθό των 830 ευρώ, κερδίζει ενδεχομένως και ακόμη περισσότερα από ενδεχόμενη απώλεια του δικαιώματος είσπραξης κάποιου επιδόματος.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα