H επέκταση των POS αλλά και των ταμειακών μηχανών στο σύνολο της οικονομίας αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω τα έσοδα
Επιπλέον έσοδα που ενδεχομένως να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ έχουν προστεθεί στα ταμεία του κράτους από τις αυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών μόνο η αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, χωρίς δηλαδή να προσμετράται η καλή πορεία του τουρισμού, οδηγεί στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και κατ’ επέκταση στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Παράλληλα, όπως αναφέρει το powergame, η επέκταση των POS αλλά και των ταμειακών μηχανών στο σύνολο της οικονομίας αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω τα έσοδα καθώς θα εμφανισθούν κρυφά εισοδήματα τα οποία μέχρι σήμερα «τόνωναν» την μαύρη οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, το υπουργείο Οικονομικών, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ (870 εκατ. ευρώ) και στον περιορισμό της διακίνησης μαύρου χρήματος. Μάλιστα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά καθώς φέτος τα μέτρα δεν έχουν εφαρμοσθεί από τις αρχές του έτους με αποτέλεσμα το 2025 τα αποτελέσματα να είναι πολύ καλύτερα. Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο προσδοκά επιπλέον έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέχρι το 2027.
Συγκράτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών
Στο μεταξύ τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δείχνουν συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα «φρέσκα» χρέη που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Ιούλιο έχουν φθάσει στα 4,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,6 δισ. είναι οι απλήρωτοι φόροι από φορολογούμενους και επιχειρήσεις.
Συνολικά, τα χρέη έχουν φθάσει στα 107,27 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 26,3 είναι ανεπίδεκτα είσπραξης. Το ποσό των 107,27 δισ. ευρώ χρωστούν στην εφορία 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Ήδη έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα δηλαδή κατασχέσεις σε 1,5 εκατομμύρια οφειλέτες, ενώ θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν ακόμα 2,1 εκατομμύρια με χρέη στο Δημόσιο.
Εξετάζοντας την ποιοτική διάρθρωση του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου προκύπτει ότι το 59,4% αυτού, που αντιστοιχεί σε 48,1 δισ. ευρώ, πηγάζει από φορολογικές οφειλές. Το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε αυτές περιλαμβάνονται τα πρόστιμα (φορολογικά και η φορολογικά) τα οποία αποτελούν το 30% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου (αφαιρώντας τα ανεπίδεκτα είσπραξης), καθώς αγγίζουν τα 24,3 δισ. ευρώ και οι μη φορολογικές οφειλές (δάνεια, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κτλ.), οι οποίες αποτελούν το 10,6% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8,6 δισ. ευρώ.
Αναλύοντας περαιτέρω τις φορολογικές οφειλές που περιλαμβάνονται στο πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο (48,1 δισ. ευρώ) διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (47,3%) αφορά τον ΦΠΑ, καθώς οι οφειλές αγγίζουν τα 22,7 δισ. ευρώ. Ακολουθεί ο φόρος εισοδήματος με ποσοστό 41,7%, ενώ οι φόροι στην περιουσία καταγράφουν χαμηλό ποσοστό 5,8%, αφού περιλαμβάνουν οφειλές ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών, στο τέλος Ιουλίου του 2024 παρατηρείται μείωση κατά 155.373 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.829.531 οφειλέτες. Αναλυτικότερα, η εν λόγω μείωση προέρχεται από τις χαμηλότερες κατηγορίες οφειλής (μέχρι 10.000 ευρώ), με τον αριθμό των οφειλετών να μειώνεται κατά 171.116 πρόσωπα. Αντιθέτως, αύξηση του αριθμού των οφειλετών καταγράφεται σε υψηλότερες οφειλές, με την μεγαλύτερη να εντοπίζεται στην κατηγορία μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ (κατά 12.864 πρόσωπα).