10.7 C
Aigio
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2025
spot_img

Πώς θα είναι το Ταμείο Μικροπιστώσεων

Το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα παρουσιάσουν σήμερα οι αρμόδιοι φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος – Ποιες εταιρείες μικροπιστώσεων λειτουργούν στη χώρα μας

Πάνω από 10.000 μικρές επιχειρήσεις (φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων) αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το  Ταμείο Μικροπιστώσεων που δημιούργησε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Ο θεσμός των μικροπιστώσεων ανασυγκροτήθηκε το 2020 με το θεσμικό πλαίσιο που είχε «χτίσει» ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τις τράπεζες Γιώργος Ζαββός και νυν πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Αποτέλεσε, δε, πλήρη αναζωογόνηση του πλαισίου του 2014 που αφορούσε τις μικροπιστώσεις.

‘Έκτοτε (από το 2020) έλαβαν άδεια από την ΤτΕ και λειτούργησαν στη χώρα μας τρεις εταιρείες μικροπιστώσεων που δίνουν δάνεια έως και 25.000 ευρώ.

Αυτές είναι οι AFI Microfinance, η οποία λειτουργεί από το 2014 και μετά την ενεργοποίηση του νόμου για τις μικροπιστώσεις άλλαξε νομική μορφή και έγινε ανώνυμη εταιρεία και ίδρυμα μικροπιστώσεων, το ΤΜΕ∆Ε Microfinance, που διέπεται επίσης από το ίδιο καθεστώς και κατά τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του το πελατολόγιό του περιλαμβάνει μόνο εγγεγραμμένα μέλη του ΤΜΕ∆Ε και η Microsmart με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που έχει επίσης αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι εταιρίες αυτές συνεργάζονται με τράπεζες.

Ενεργές πάντως στον χώρο των μικροπιστώσεων είναι και οι τράπεζες Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Attica είτε μέσω συνεργασιών που αναπτύσσουν είτε μέσω ειδικών προγραμμάτων με την εγγύηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών οργανισμών.

Μάλιστα ορισμένες εκ των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, επεκτείνουν τα όρια χρηματοδότησης έως τα 50.000 ευρώ – από 25.000 ευρώ που είναι το ανώτατο όριο των μικροπιστώσεων βάσει των αδειοδοτημένων εταιρειών.

Οι υπηρεσίες της μικροχρηματοδότησης

Το σύστημα μικροχρηματοδότησης στα κράτη μέλη της Ε.Ε. διαφέρει σημαντικά λόγω των διαφορετικών νομικών και θεσμικών πλαισίων.

Στην Ευρώπη η στόχευση είναι η μικροχρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων και ατόμων που αποκλείονται από τις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες.

Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Καλής Συμπεριφοράς για την Παροχή Μικροπιστώσεων θέτει ηθικά πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές για τα ιδρύματα μικροχρηματοδότησης σε όλη την Ε.Ε.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, έχουν συγκεκριμένους κανονισμούς για μη τραπεζικά ιδρύματα επιτρέποντάς τους να παρέχουν μικροπιστώσεις υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία περιορίζουν τα μη τραπεζικά ιδρύματα από την ανεξάρτητη χορήγηση δανείων, απαιτώντας συνεργασίες με τράπεζες.

Η ΕΕ υποστηρίζει τη μικροχρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων όπως το EaSI και το InvestEU, τα οποία παρέχουν χρηματοδότηση και προωθούν τη χρηματοοικονομική ένταξη μικρότερων πελατών στο σύστημα.

Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει καταγραφεί πλήρης αδυναμία πρόσβασης στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από την έναρξη της κρίσης και μετά. Αυτό το κρίσιμο θέμα επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση το οποίο περνάει και μέσα από την αυτοαπασχόληση και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Συγχρόνως μέσα από το θεσμό υποστηρίζεται και η συμβουλευτική για κάποιον ο οποίος θέλει να δημιουργήσει μια μικρή επιχείρηση.

Σε ότι αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις αξίζει να σημειωθεί πως μόνον το 20% αυτών μπορεί να πάρει δάνειο από το τραπεζικό σύστημα, για να αναπτύξουν τις εργασίες τους.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μπαίνει και πάλι μπροστά δημιουργώντας Ταμείο Μικροπιστώσεων με 60.000.000 ευρώ τα οποία με μόχλευση από εταιρίες μικροπιστώσεων και σε συνεργασία με τις τράπεζες αναμένεται να φθάσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Ηδη οι τρεις εταιρίες με άδεια έχουν ζητήσει να αντλήσουν πόρους από το συγκεκριμένο ταμείο.

Τα δάνεια θα ανέρχονται μέχρι 25.000 ευρώ και αναμένεται πως θα χρηματοδοτήσουν πάνω από 10.000 επιχειρήσεις. Τα κεφάλαια είναι πόροι κοινοτικοί (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ κ.λπ.).

Πρόκειται για δάνεια στα οποία το ρίσκο είναι επιμερισμένο και έχουν το χαρακτηριστικό της άτοκης συγχρηματοδότησης με συνδυασμό mentoring ώστε να δοθεί κατεύθυνση στους μικροεπιχειρηματίες και στην επένδυσή τους Πρόκειται ακόμη για δάνεια επενδυτικά και για δάνεια κεφαλαίων κίνησης. Το κομμάτι των δανείων το οποίο θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα φέρει μηδενικό επιτόκιο ενώ για το υπόλοιπο ποσό το δάνειο θα φέρει επιτόκιο σταθερό ή κυμαινόμενο.

Στη σημερινή παρουσίαση χαιρετισμό θα απευθύνει ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, και ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Επι του θεσμού θα τοποθετηθεί η κα Ισμήνη Παπακυρίλλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ενώ θα μιλήσουν οι κ.κ.Σταμάτης Βελεγράκης, CEO AFI, Action Finance Initiative (AFI) Microfinance Α.Ε, Νεοκλής Στάμκος, CEO Microsmart, « Έξυπνες Μικροπιστώσες Microfinance Institution AE» και κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, Πρόεδρος ΤΜΕΔΕ, ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions.

Επίσης θα μιλήσουν η κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Γιώργος Ζερβός, Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, η κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ και Πρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών και τέλος η κα Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα