15.7 C
Aigio
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Πόσοι τουρίστες έμειναν Αχαΐα το καλοκαίρι;

Λαμβάνοντας υπόψη το ρεπορτάζ που αφορά στο φετινό ρεκόρ αφίξεων στο αεροδρόμιο Αράξου, το προφανές ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι… τι από όλη αυτή την επιτυχία της αυξημένης κίνησης στις αερομεταφορές κέρδισε ο τοπικός τουριστικός τομέας.

Τι κομμάτι της «πίτας» εισέπραξε η Δυτική Αχαΐα αλλά και συνολικά όλη η Αχαΐα. 

Εάν, δηλαδή, στην πλειονότητα τους οι αφιχθέντες τουρίστες από την Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, Γαλλία, τις χώρες της Βαλτικής, το Ισραήλ και την Ιταλία, παρέμειναν στα αχαϊκά εδάφη ή αντιθέτως μετακινήθηκαν σε άλλες τοποθεσίες. εν κατακλείδι, αν τα ξενοδοχεία του νομού, τα εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα, έβαλαν χρήμα στο ταμείο ή απλώς κοιτούσαν τους ταξιδιώτες να περνούν και να χάνονται οδεύοντας προς… άλλα μέρη.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους στη Δυτική Αχαΐα, τα πράγματα έχουν αισιόδοξη πτυχή. Ευτυχώς! Φέτος φάνηκε ότι υπήρξε μια καταγραφή πληρότητας στα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 80% και αγγίζει σχεδόν το 90%. Θεαματική αλλαγή, αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι δεν υπήρχε αντίστοιχη εικόνα. Δεν είναι όμως ανάλογη η εικόνα στην εστίαση και στο εμπόριο της Δυτικής Αχαΐας.

Ξενοδόχοι και επαγγελματίες παραδέχονται ένα πράγμα: Ότι η απουσία Ρώσων τουριστών είναι τεράστιο πλήγμα που ακόμα δεν έχει αναπληρωθεί. «Είχαμε χίλιους με χίλιους διακόσιους τουρίστες την βδομάδα, από την Ρωσία», μας λέει ο ξενοδόχος κ. Ανδρέας Ανδρικόπουλος. Ενώ ο Θανάσης Πυρρής τονίζει ότι εκτός των χρημάτων που ξόδευαν στην αγορά οι Ρώσοι τουρίστες, αγόραζαν ακόμα και λάδι! Ή έκλειναν συμφωνίες εισαγωγής ποσοτήτων για όταν επέστρεφαν στον τόπο τους.

Είναι μια οικονομική πληγή που δεν έχει κλείσει ακόμη και δεν έχει βρεθεί το «αντίδοτό» της, όπως λένε χαρακτηριστικά οι επαγγελματίες του Δήμου στα δυτικά της Αχαΐας, που δραστηριοποιούνται, άμεσα ή έμμεσα, με τον τουρισμό.

Κάποιοι επέλεξαν… Αιγιάλεια!

3o θέμα 1 1

Η Αιγιάλεια φαίνεται να ξανα-κερδίζει το στοίχημα του πάλαι ποτέ δημοφιλούς τουριστικού θέρετρου για Έλληνες, αλλά και ξένους. Θυμίζουμε πως στην δεκαετία του ’60 και του ’70 έσφυζε η παραλιακή Αιγιάλεια από τουρισμό, ειδικά στον «παράδεισο» του Méditerranée, στο Λαμπίρι, όπου κατέλυαν εκατοντάδες Γάλλοι, κυρίως. Στις επόμενες δεκαετίες η περιοχή συνέχισε να «κρατά γερά» στον τουρισμό, με Αθηναίους ιδίως, όμως τα τελευταία χρόνια γνώρισε «πτώση».

Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη, που ειδικά φέτος έγινε περισσότερο αισθητή, με τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο να καταγράφονται πληρότητες σε όλη την παραλιακή ζώνη, από Δερβένι έως Λαμπίρι, μέχρι και 95%! Όπως τονίζουν στην «Πολιτεία» ξενοδόχοι και επαγγελματίες της περιοχής, οι φετινές αφίξεις δεν αφορούσαν μόνο σε αναρίθμητους Αθηναίους, που είδαν την Αιγιάλεια ως μια φθηνή εναλλακτική λύση διακοπών, αλλά αφορούσαν και Έλληνες από πολλά διαφορετικά σημεία της χώρας. Κυρίως όμως υπήρξαν αφίξεις και από ξένους, ειδικότερα, από Γάλλους και Γερμανούς οι οποίοι είχαν αφιχθεί στην Αχαΐα μέσω του Αράξου.

Η στρατηγική και της Αιγιάλειας προσανατολίζεται ξανά στην τουριστική επένδυση, τόσο διεθνώς, όσο όμως και εγχώρια, αλλά ακόμα και εντός νομού. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, πριν λίγα χρόνια το 73% των επισκεπτών ήταν Πατρινοί. «Στη συνέχεια η επισκεψιμότητα μειώθηκε λόγω προβλημάτων με σκουπίδια και άλλα. Τώρα όμως ανακάμπτουμε», σημείωσε.

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ – ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΡΟΔΙΤΗΣ

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα