Ο Κωνσταντίνος Τασούλας είναι το πρόσωπο που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το όνομά του φιγούραρε στα φαβορί τις τελευταίες ημέρες με το σενάριο για επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου να παίρνει την δεύτερη θέση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να στείλει με την επιλογή του ένα μήνυμα ενότητας, καθώς ο Κωνσταντίνος Τασούλας έχει εκλεγεί τρεις φορές πρόεδρος της Βουλής, απολαμβάνει της εκτίμησης βουλευτών από όλα τα κόμματα, ενώ διαθέτει και το πολιτικό εκτόπισμα για να σταθεί στο ύψος που επιβάλλει ο ρόλος του στο ανώτατο Πολιτειακό Αξίωμα της χώρας και εν μέσω των διεθνών προκλήσεων και των εξελίξεων στο εσωτερικό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αμφιταλαντεύτηκε, αλλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες η ζυγαριά έγειρε προς το μέρος του Κωνσταντίνου Τασούλα, που αποτελεί και πρόσωπο που μπορεί να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την παραδοσιακή Δεξιά, ενώ τον εκτιμούν και πολλοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η επιλογή Τασούλα έγινε δεκτή με χαμόγελα και χειροκροτήματα στη Βουλή, ενώ πολλοί βουλευτές συγκεντρώθηκαν γύρω του και συνομίλησαν μαζί του μετά τις ανακοινώσεις.
«Πρόσωπα της κεντροαριστεράς δεν μονοπωλούν τα πρωτεία της συναίνεσης», τονίζουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με τη μη επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η αναβολή της σημερινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου– η οποία σημειώνεται ότι είχε ενημερωθεί για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού- έγινε, όπως τονίζεται, για να αποφευχθεί «μία άβολη στιγμή» και για τους δύο. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά της κυρίας Σακελλαροπούλου ζητήθηκε η αναβολή της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
«Ο Πρωθυπουργός απέδειξε σήμερα ότι δεν έχει συναίσθηση τι σημαίνει συναίνεση ακόμη και σε ύψιστα θεσμικά ζητήματα, όπως αυτή είχε κατοχυρωθεί εδώ και δεκαετίες για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Κώστας Τσουκαλάς και συνέχισε λέγοντας:
«Ο κ. Μητσοτάκης κάνει μια στενά κομματική επιλογή, επιλέγοντας έναν εν ενεργεία βουλευτή του κόμματός της Νέας Δημοκρατίας για το ύπατο αξίωμα. Λειτούργησε μονοκομματικά σπάζοντας τις πολιτικές παραδόσεις και αποκαλύπτοντας τη βαθιά πολιτική του ανασφάλεια.
Ο ρυθμιστής του πολιτεύματος, σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος, δεν μπορεί προφανώς να είναι ένα πρόσωπο ταυτισμένο απόλυτα με την κυβερνητική παράταξη. Η πρόσφατη συνταγματική αλλαγή είχε στόχο να μη γίνεται «παιχνίδι εκλογών» ο θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας και είναι λυπηρό ότι ο κ. Μητσοτάκης αξιοποιεί αυτή την αλλαγή για κομματικό του όφελος και για να φέρει τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό στα προσωπικά και κομματικά του μέτρα.
Το ΠΑΣΟΚ κράτησε όλο αυτό το διάστημα μια βαθιά θεσμική στάση σεβόμενο τη διαδικασία αλλά και το πρόσωπο της σημερινής Προέδρου.
Με αίσθημα ευθύνης θα καταθέσουμε δική μας πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με όλα τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται με βάση το πνεύμα του Συντάγματος. Αφήνουμε τον κ. Μητσοτάκη μόνο, με πιθανούς συνοδοιπόρους κάποιους βουλευτές της Ακροδεξιάς, στον δρόμο που επέλεξε».
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ: Στενά κομματική επιλογή η πρόταση Τασούλα
Για μία «απολύτως στενά κομματική επιλογή» κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, σύμφωνα με το ΕΡΤΝews, στελέχη της Κουμουνδούρου λένε ότι πρόκειται για μια επιλογή που εκθέτει κατ’ αρχάς την Πρόεδρο, την οποία ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης είχε επιλέξει και δεν δείχνει παράλληλα τον δέοντα σεβασμό προς εκείνη.
Θεωρούν όμως ότι με την επιλογή που κάνει αυτή τη στιγμή Κυριάκος Μητσοτάκης, εκθέτει ταυτόχρονα και τον Νίκο Ανδρουλάκη για την στρατηγική αναμονής που εκείνος είχε επιλέξει, αναμένοντας την πρόταση από τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συγκεκριμένη όμως επιλογή ο κ. Μητσοτάκης προσβάλει επί της ουσίας και τη δημοκρατική παράδοση δεκαετιών, που θέλει την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία να προτείνει πρόεδρο από το αντίπαλο πολιτικό δέος, προκειμένου να υπάρξουν οι συνθήκες της ευρύτερης συναίνεσης, επιλέγοντας να υποτάξει την επιλογή Προέδρου Δημοκρατίας σε μία λογική εσωκομματικών διευθετήσεων, σε μία λογική που αφορά δηλαδή στην διευθέτηση των εσωκομματικών μετώπων, όπως λένε, που υπάρχουν μέσα στη Νέα Δημοκρατία.
Κουτσούμπας: Είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας – Το κόμμα μας δεν εστιάζει στο πρόσωπο
«Είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής και ουσιαστικά επικυρώνει όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης» αναφέρει σε δήλωσή του ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για την επιλογή του Κώστα Τασούλα.
«Γι’ αυτό και το Κόμμα μας δεν εστιάζει στο πρόσωπο που κάθε φορά προτείνεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εφόσον λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο στα πλαίσια της Προεδρευομένης Δημοκρατίας» πρόσθεσε.
Νέα Αριστερά: Η Δεξιά δεν αλλάζει – Η έγνοια του κ. Μητσοτάκη είναι να ικανοποιήσει τη Δεξιά πολυκατοικία
«Η Δεξιά δεν αλλάζει. Η πρόταση του πρωθυπουργού για το πρόσωπο του κυρίου Τασούλα εκφράζει τη βαθιά συντηρητική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας και την ιδιοκτησιακή λογική που έχει για το κράτος και τους θεσμούς του», σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Αριστερά σχολιάζοντας την επιλογή του πρωθυπουργού για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Η έγνοια του κυρίου Μητσοτάκη είναι να ικανοποιήσει τη Δεξιά πολυκατοικία και τους ακροδεξιούς ενοίκους της. Πρόκειται για μια επιλογή στενά παραταξιακή και κοινωνικά αδιάφορη. Ο κύριος Τασούλας σε όλα τα κρίσιμα θέματα για το κράτος δικαίου -σκάνδαλο υποκλοπών και έγκλημα Τεμπών- έκανε τα πάντα για να στηρίξει τον κύριο Μητσοτάκη και όχι τη διερεύνηση της αλήθειας. Με αυτήν την προϋπηρεσία είναι ιδανικός υποψήφιος για τη ΝΔ, αλλά όχι για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρει η Νέα Αριστερά και καταλήγει:
«Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες ξέρουν πόσο διαφορετική θα ήταν η εικόνα σήμερα αν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντί να υπεκφεύγουν είχαν κάνει το αυτονόητο στηρίζοντας την υποψηφιότητα του κυρίου Ράμμου για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου. Οι μικροκομματικές τους επιλογές αποδυνάμωσαν τη δυνατότητα αμφισβήτησής του σχεδίου του κυρίου Μητσοτάκη για την υπαγωγή των θεσμών της χώρας στη Νέα Δημοκρατία».
Στις 25 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία – Πώς γίνεται η εκλογή και τι προβλέπει το Σύνταγμα για τη διαδικασία
Από το βήμα της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε ότι η πρώτη ψηφοφορία στην Βουλή για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφος 1 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος και εκλέγεται από τη Βουλή. Έχει το δικαίωμα της επανεκλογής μία μόνο φορά.
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος πριν αναλάβει τα καθήκοντά του δίνει, ενώπιον της Βουλής όρκο, τον τύπο του οποίου καθορίζει το Σύνταγμα.
Βάσει του Συντάγματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης ψηφοφορίας.
Όπως αναφέρεται στον Κανονισμό της Βουλής, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη της Βουλής, της οποίας η ανακοίνωση γίνεται πέντε πλήρεις ημέρες πριν από την οριζόμενη σ’ αυτήν ημερομηνία ψηφοφορία, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 3 του Συντάγματος.
Της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση.
H Boυλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπoρoύν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. H oνoμαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με oνoμαστική κλήση. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται όπoιoς συγκεντρώσει την κατά το άρθρο 32 παρ. 3 και 4 του Συντάγματος πλειοψηφία.
Η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας
Σύμφωνα με το άρθρο 30 του Συντάγματος η θητεία του Προέδρου είναι πενταετής και παρατείνεται σε δύο περιπτώσεις:
- Σε περίπτωση πολέμου, έως τη λήξη του.
- Σε περίπτωση κατά την οποία η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου δεν περατωθεί εγκαίρως, έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου.
Τα προσόντα εκλογιμότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας
Το άρθρο 31 του Συντάγματος ορίζει ότι τα προσόντα που πρέπει να συγκεντρώνει ο Πρόεδρος είναι τέσσερα:
- Η ελληνική ιθαγένεια, η οποία πρέπει να έχει αποκτηθεί πέντε τουλάχιστον χρόνια πριν από την εκλογή.
- Η ελληνική καταγωγή, από τον πατέρα ή τη μητέρα.
- Η συμπλήρωση του τεσσαρακοστού έτους της ηλικίας κατά την ημέρα της εκλογής.
Η νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν (ενεργητικό εκλογικό δικαίωμα). - Το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ασυμβίβαστο με οποιοδήποτε άλλο αξίωμα, θέση ή έργο.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Προσπάθησα να εκπληρώσω τα καθήκοντα μου με την μεγαλύτερη ευθύνη
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προχώρησε σε δήλωση.
Όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την Βουλή που την εξέλεξε για την τιμή και την εμπιστοσύνη. «Πριν από 5 χρόνια η Βουλή των Ελλήνων με εξέλεξε στο αξίωμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Και συνέχισε: «Τους ευχαριστώ για την τιμή και την εμπιστοσύνη. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου προσπάθησα να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου με τη μεγαλύτερη δυνατή ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και τη συνείδησή μου, σεβόμενη τις αρμοδιότητες και το θεσμικό ρόλο που αναγνωρίζει το Σύνταγμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Εύχομαι κάθε επιτυχία στον Πρόεδρο που θα επιλεγεί από την Βουλή των Ελλήνων», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Μοιράζομαι σήμερα μαζί σας τις σκέψεις μου για τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό. Και, ταυτόχρονα, ανακοινώνω την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το πρόσωπο που θα κληθεί να τον υπηρετήσει. Γιατί οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, να κρίνουν επιχειρήματα και να γίνονται, έτσι, μέτοχοι σε όλες τις εξελίξεις της δημόσιας ζωής» τόνισε στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας:
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διαθέτει υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή και, ασφαλώς, εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς. Η ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο, δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει.
Γιατί ο αρχηγός του κράτους μπορεί μεν να έχει περιορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες, όμως αποτελεί το σύμβολο του έθνους. Σε σχέση, συνεπώς, με την υψηλή του αποστολή, η πολιτική του αφετηρία έχει μικρότερη σημασία. Από την άλλη πλευρά, ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και Πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία, ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο. Το Σύνταγμά μας παρέχει όλες τις εγγυήσεις, ενώ και η Ιστορία δείχνει ότι τα πρόσωπα είναι εκείνα που τελικά δίνουν αξία στους θεσμούς.
Με δεδομένη, μάλιστα, την ενοποιητική αποστολή που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι θα έπρεπε να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία. Έτσι, η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων. Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες. Πρόκειται για θέση που θα εισηγηθούμε στη Βουλή κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Με αίσθημα ευθύνης, ανακοινώνω ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο νυν Πρόεδρος της Βουλής και τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας. Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους. Ενώ το ενωτικό πνεύμα και οι συνθετικές του αρετές έχουν, νομίζω, αποδειχθεί και από τον άψογο, κατά γενική ομολογία, τρόπο με τον οποίο διηύθυνε, έως τώρα, τις εργασίες της Βουλής σε ένα πολύ δύσκολο κομματικό τοπίο».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «ο Κώστας Τασούλας έχει επίσης υπηρετήσει τον τόπο ως Δήμαρχος, ως Βουλευτής επί 25 χρόνια, και ως Υπουργός. Γνωρίζει, λοιπόν, καλά το βάρος της ευθύνης που καλείται να αναλάβει. Ταυτόχρονα, η ηπειρώτικη καταγωγή του αλλά και τα μαθητικά του χρόνια στο Ίδρυμα Τοσίτσα, τον όπλισαν με τη δύναμη του αυτοδημιούργητου. Όπως πυροδότησαν και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική περιφέρεια, για τον κάθε πολίτη, στην κάθε γωνιά της επικράτειας.
Διαθέτει, ακόμη, μία πλούσια καλλιέργεια και βαθιά γνώση της ελληνικής Ιστορίας, αληθινό πατριωτισμό και έναν χαρακτήρα ακέραιο, με κοινωνική ευαισθησία και μία γνήσια απλότητα και σεμνότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι, αν και επί χρόνια παρών στην πρώτη γραμμή, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να φιλοτεχνήσει το δικό του επικοινωνιακό προφίλ. Όλα αυτά, συνεπώς, αποτελούν εγγυήσεις για μία εξαιρετική θητεία.
Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία έχω ήδη ενημερώσει για την επιλογή μου, τίμησε την αποστολή της με συνέπεια και με αίσθημα ευθύνης. Κρατώντας πάντοτε ψηλά την εθνική αξιοπρέπεια, εισέφερε στον θεσμό ένα νέο, ανθρώπινο υπόδειγμα Προέδρου. Με προτάγματα πολιτισμού και επιστήμης, αλλά και αναπτύσσοντας μία ανεπιτήδευτη επικοινωνία με τους πολίτες.
Έκρινα, όμως, ότι κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αφήνει θετικό αποτύπωμα στην Ιστορία της χώρας. Ως Πρωθυπουργός και ως απλός πολίτης την τιμώ και θέλω να την ευχαριστήσω από καρδιάς.
Καλώ όλα τα κόμματα της Βουλής να αξιολογήσουν την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα μέσα από ένα και μόνο πρίσμα: αυτό του κύρους και της εμπειρίας, της γνώσης αλλά και του χαρακτήρα, προκειμένου να αναδειχθεί σε πρώτο πολίτη. Κι αν η αμερόληπτη απάντηση σε αυτά τα κριτήρια είναι καταφατική, τους ζητώ να τον στηρίξουν. Θα είναι μία επιλογή ενότητας και προοπτικής για την Ελλάδα».
Δείτε το βίντεο: