του Αχιλλέα Ροδίτη
Χρειάζεται διαρκής εστίαση της προσοχής αφού οι ευφάνταστοι και αληθοφανείς τρόποι των επιτήδειων μπορούν εύκολα να ξεγελάσουν με αποτέλεσμα να χάσουμε χρήματα από τον τραπεζικό μας λογαριασμό. Μία από τις πολλές περιπτώσεις είναι και αυτή του υποτιθέμενου δέματος που έχεις παραγγείλει μέσω ΕΛΤΑ. Μπορεί βέβαια να μην έχεις παραγγείλει τίποτα αλλά τα απανωτά μηνύματα στο email σου, σε συνδυασμό με την πολύ δελεαστική τιμή, ίσως σε κινήσουν την περιέργεια και πατήσεις το… κουμπί που δεν θα ‘πρεπε.
Οι εμπνευστές του συγκεκριμένου τρόπου εξαπάτησης φροντίζουν από νωρίς να σε οδηγήσουν στην παγίδα, στέλνοντας σου κάθε δεύτερη ημέρα από ένα ηλεκτρονικό μήνυμα για δήθεν παραγγελία. Σου στέλνουν μηνύματα για την διαδρομή που υποτίθεται πως ακολουθεί το δέμα. Μετά άλλο μήνυμα ότι το δέμα έφτασε στις αποθήκες. Και τέλος, κι άλλο μήνυμα με το οποίο σου ζητείται να πατήσεις «επιβεβαίωση διεύθυνσης», διότι… «δεν εντοπίστηκες».
Κι αν το πατήσεις, για να επιβεβαιώσεις πού μένεις, σου εμφανίζονται «κουτάκια» συμπλήρωσης των στοιχείων σου. Φαινομενικά εντελώς «αθώα» κουτάκια, που δεν εμφανίζουν τίποτα το πολύ ύποπτο. Που αν όμως τα συμπληρώσεις όλα, τότε τα λεφτά σου θα έχουν κάνει «φτερά»! Γιατί ουσιαστικά θα έχεις άθελα σου δώσεις κωδικούς για «αφαίμαξη» μέσω e-banking.
Τον συγκεκριμένο τρόπο απάτης ανακάλυψε πατρινός ο οποίος πράγματι την «πάτησε». Με την διαφορά όμως ότι ευτυχώς στον λογαριασμό του δεν υπήρχαν χρήματα! Κι έτσι ναι μεν έδωσε το «ελεύθερο» στους επιτήδειους αλλά δεν βρήκαν για να ξαφρίσουν τίποτα. Ο παραλίγο θύμα απάτης αντελήφθη κατόπιν εορτής την καλοστημένη κομπίνα και το έδωσε στη δημοσιότητα προκειμένου να προσέξουν άλλα εν δυνάμει θύματα των ίδιων απατεώνων.