του Αχιλλέα Ροδίτη
Η κα Σοφία Μιχαλοπούλου είναι Πρόεδρος πολιτιστικού και ανθρωπιστικού συλλόγου «ΠΡΟΝΑΙΑ ΑΘΗΝΑ» και πρώην Πρόεδρος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Νέων Ελλάδας, τ. Γεν. Γραμ. Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών, ιδρυτικό μέλος σε κινήσεις ενεργών πολιτών, ιστορική συγγραφέας, ολιστική θεραπεύτρια και απόφοιτη της Φιλοσοφικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταξύ άλλων ασχολείται ενεργά με το πρόβλημα της Ηλεκτρομαχνητικής ρύπανσης.
Είναι ένα πρόβλημα που δυστυχώς παραβλέπουμε, προσπερνάμε, δεν λογαριάζουμε. Ίσως και να μην σκεφτόμαστε καν πως υπάρχει. Κι όμως, είναι εδώ και μας απειλεί! Το ίδιο και χειρότερα από κάθε άλλη μορφή ρύπανσης. Ο χώρος γύρω μας είναι γεμάτος από τα «σκουπίδια» που διαχέονται και αφήνουν πίσω τους οι συσκευές τις οποίες κάναμε κομμάτι της ζωής μας. Και από αυτά τα «σκουπίδια» εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η Υγεία μας. Η δική μας και των παιδιών μας. Και δυστυχώς, τα επιστημονικά στοιχεία, τα ευρήματα ερευνών που ήδη έχουν γίνει, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Ο κίνδυνος είναι τεράστιος και άμεσος.
Η κυρία Μιχαλοπούλου έχει εντρυφήσει στο θέμα μέσα από ενεργή ενασχόληση και μάλιστα έχει διοργανώσει πολλές δράσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Δράσεις με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών, ακριβώς για να ενημερωθούν πληρέστερα οι νέοι γύρω από τους αυξημένους κινδύνους τους οποίους ελλοχεύει η ηλεκτρομαχνητική ρύπανση που μολύνει το περιβάλλον μας, από τις αμέτρητες συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας με κυρίαρχες τα κινητά και τα ρούτερς…
Η ίδια δέχθηκε να μιλήσει περιγράφοντας το πρόβλημα και μεταξύ άλλων να μοιραστεί χρήσιμες συμβουλές που επιβάλλεται να κάνουμε «οδηγό» μας για να προφυλαχθούμε.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:
- Κυρία Μιχαλοπούλου έχετε ασχοληθεί πολύ με το θέμα της «Ηλεκτρομαχνητικής ρύπανσης». Και ενώ μιλάμε συχνά για ρύπανση στο περιβάλλον, εσείς επισημαίνετε ότι υπάρχει και αυτή η άλλη ρύπανση την οποία παραβλέπουμε. Τι πρέπει να ξέρουμε;
Πράγματι, τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό η λεγόμενη ηλεκτρομαγνητική ρύπανση, για την οποία υπάρχει ελλιπής ενημέρωση του κοινού και η οποία οφείλεται σε πηγές ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων ή πιο απλά σε πηγές που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι πυλώνες του ρεύματος, τα κινητά και τα ασύρματα τηλέφωνα, κάποιες οικιακές συσκευές, όπως, π.χ., οι φούρνοι μικροκυμάτων και τα ρούτερς που βρίσκονται πλέον σε κάθε σπίτι και κάθε εργασιακό χώρο.
- Ποια στοιχεία υπάρχουν και σας κάνουν να πιστεύετε ότι είναι ένα θέμα που επιβάλλεται να μπει στο επίκεντρο της προσοχής μας; Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία;
Υπάρχουν πλέον πολλές ιατρικές μελέτες που αποδεικνύουν την επιβάρυνση της υγείας εξαιτίας της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και μεταξύ πολλών αναφέρουν την πρόκληση καρκίνου, αυτοάνοσων παθήσεων, όπως π.χ., η σκλήρυνση κατά πλάκας, νευρολογικές παθήσεις, προβλήματα μάθησης και μνήμης κ.α.. Σε μικρές ηλικίες η χρήση των κινητών έχει διαπιστωθεί πως επηρεάζει πολλαπλώς και την ψυχολογία των παιδιών, εκτός από την λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού τους συστήματος. Ενδεικτική είναι η εικόνα από επιστημονικό πείραμα για την επίδραση της ακτινοβολίας στον εγκέφαλο ενός 5χρονου, ενός 10χρονου και ενός ενήλικα. Όλοι επηρεαζόμαστε από την ηλεκτρονική ακτινοβολία αλλά τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι.
- Τι είναι αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε όλοι μας;
Καθώς οι νέες τεχνολογίες έχουν μπει πλέον στη ζωή μας, αυτό που επιβάλλεται είναι να επιδιώκουμε τον σωστό τρόπο χρήσης τους, που ήταν και ο τίτλος της πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης που κάναμε πριν μερικά χρόνια ως Διεθνές Επιμελητήριο Νέων Ελλάδας, όπου μέσα από σχετικές διαλέξεις και φυλλάδια μεταδώσαμε πρακτικούς τρόπους προστασίας της υγείας. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες απλές αλλά πολύ αποτελεσματικές λύσεις που ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει.
- Φροντίζουμε να μην κοιμόμαστε ποτέ με τα κινητά τηλέφωνα ή με άλλες ηλ. συσκευές στο ίδιο δωμάτιο, γιατί η ηλ. ακτινοβολία εμποδίζει τον εγκέφαλο να ξεκουραστεί και να αναπλάσει τα εγκεφαλικά κύτταρα.
- Δεν κουβαλάμε τα κινητά τηλέφωνα σε τσέπες ρούχων ούτε μέσα από αυτά αλλά φροντίζουμε να βρίσκονται όσο πιο μακριά μας γίνεται, πχ. μέσα σε τσάντα.
- Δεν μιλάμε στο κινητό όταν βρίσκεται σε κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας ούτε το φορτίζουμε κοντά στο σημείο που κοιμόμαστε.
- Ανοίγουμε το wifiμόνο όταν το χρειαζόμαστε και οπωσδήποτε το κλείνουμε πριν πάμε για ύπνο και όχι να εκπέμπει 24ώρες την ημέρα όλο τον χρόνο, όπως συμβαίνει πλέον σε πολλά σπίτια. Ιδανικά καταργούμε το wifiκαι μετατρέπουμε το ίντερνετ σε ενσύρματο στον υπολογιστή και όχι ασύρματο.
- Δεν δίνουμε κινητά τηλέφωνα σε βρέφη και νήπια καθώς ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται μέχρι την εφηβεία και σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας τα καθοδηγούμε να μην ακουμπούν τα τηλέφωνα ή τα τάμπλετς πάνω στο σώμα τους αλλά σε κάποια σκληρή επιφάνεια, πχ. τραπέζι.
- Αντίστοιχα οι ενήλικες μπορούν να τοποθετούν τα λάπτοπς, τάμπλετςκλπ πάνω σε σκληρές επιφάνειες, πχ τραπέζι ή γραφείο και όχι πάνω στα πόδια τους.
- Περιορίζουμε τις συνομιλίες μας όταν το κινητό τηλέφωνο ακουμπάει στο πρόσωπο και επιδιώκουμε να μιλήσουμε με ανοιχτή ακρόαση όταν θα είμαστε μόνοι μας ή μέσω καλωδίου με ακουστικά.
- Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει μια γενικότερη και πιο δυναμική κινητοποίηση από την πολιτεία; Μήπως αντιθέτως υπάρχει αδράνεια ως προς το θέμα;
Δυστυχώς μέχρι ώρας υπάρχει μεγάλη αδράνεια ως προς το θέμα της προστασίας της υγείας των πολιτών από την ηλεκτρονική ακτινοβολία παρότι έχουμε παραδώσει ιατρικές μελέτες με τις επιπτώσεις μέχρι και σε αρμόδιους υπουργούς. Επίσης, ποτέ δεν εκδικάστηκε η υπόθεση από το ΣτΕ, που είχε κατατεθεί από ομάδες ενεργών πολιτών οι οποίοι κινητοποιήθηκαν για το θέμα, με αφορμή τις συχνότητες του 5G – για το οποίο θέμα υπήρξε και διεθνής έκκληση από δεκάδες επιστήμονες παγκοσμίως, ιατρούς και περιβαλλοντικές οργανώσεις ώστε να σταματήσει το 5G στη γη και στο διάστημα! Οπότε, θεωρώ πως όχι μόνο η πολιτεία αλλά και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να συμβάλλουν στην προστασία της υγείας των πολιτών – καταναλωτών.

Έγινε επιστημονικό πείραμα για την επίδραση της ακτινοβολίας στον εγκέφαλο, σε άτομα από 5 και 10 ετών έως και μεγαλύτερους. Και αποδείχθηκε ότι οι συνέπειες είναι χειρότερες σε έναν μικρότερη ηλικιακά άνθρωπο, και σε έναν μεγαλύτερο!