Αποστάσεις και από τη φετινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό παίρνει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τα προηγούμενα παρουσιαζόταν συνήθως στις ομιλίες του πρωθυπουργού κι ενός- δύο υπουργών – αλλά φέτος φαίνεται ότι δεν θα περάσει καν από τη Βουλή αυτές τις μέρες.
Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να μη συμμετάσχει καθόλου στην πενθήμερη διαδικασία, ούτε βέβαια και στην ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Κατά τις ίδιες πηγές, οι φωτογραφίες με φόντο τα άδεια έδρανα στη αίθουσα της ολομέλειας μόνο απογοήτευση προκαλούν πλέον τόσο στον ίδιο όσο και στους πολίτες.
Νέες “βολές” Σαμαρά κατά της ΝΔ
Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός είχε εξαπολύσει νέες βολές κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την εξωτερική της πολιτική, κάνοντας λόγο για «Πρέσπες του Αιγαίου» και καταγγέλλοντας ευθέως ότι «σβήνουν οι κόκκινες γραμμές με την Τουρκία», ενώ επανέλαβε ότι «πρέπει να πάει σπίτι του ο Γιώργος Γεραπετρίτης».
Πρόκειται για την πρώτη παρέμβασή του μετά την απόφαση Μητσοτάκη να τον διαγράψει από τη ΝΔ, με τον πρώην πρωθυπουργό να μιλά σε συνέδριο με θέμα: «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», που οργανώνεται από την εφημερίδα “Το Βήμα”, το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Τα «καρφιά» άρχισαν με την έναρξη της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά, κατά την οποία έκανε λόγο για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας, η οποία διήρκησε, όμως όπως είπε, μέχρι και τη δική του πρωθυπουργία. Άφησε αιχμές κατά της Άνγκελα Μέρκελ και της γερμανικής πολιτικής την περίοδο της κρίσης, ενώ μίλησε ξανά για λαθρομετανάστευση, καταλογίζοντας ολιγωρία στην Ευρώπη επί των ημερών του.
Κατηγόρησε την Άγκυρα για νέα τετελεσμένα σε βάρος της Αθήνας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και το αίτημα περί αποστρατικοποίησης νησιών, ενώ «εμείς εξακολουθούμε να διακηρύσσουμε τη φιλία μας. Τα ήρεμα νερά παρέμειναν ήρεμα γιατί αυτοί μας προκαλούσαν ανοιχτά και εμείς κοιτάζαμε αλλού», είπε.
Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε την φράση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί μειοδοσίας, για την οποία είχε ζητήσει την παραίτησή του και εκτίμησε ότι «άρχισαν να σβήνονται οι κόκκινες γραμμές μας με την Τουρκία».