18 C
Aigio
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας η εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του Σπυρίδωνα Περεσιάδη στο Μεσορρούγι

Με μεγάλη επιτυχία και με στόχο να αναδείξει ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές  της νεότερης ιστορίας της ευρύτερης περιοχής που αποτελεί βέβαια την πατρίδα των ηρώων μας και μέρος της εθνικής μας υπερηφάνειας, διεξήχθη χθες Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου το  1ο Φεστιβάλ “Γκόλφω 2024” στο Μεσορρούγι, τόπο καταγωγής του σπουδαίου συγγραφέα Σπυρίδωνα Περεσιάδη. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Επικοινωνίας & Εθιμοτυπίας του Δήμου Αιγιαλείας και την Κοινότητα Μεσορρουγίου με κοινό στόχο των διοργανωτών να αναδείξουν τον γενέθλιο τόπο του συγγραφέα και να ορθώσουν ένα νέο θεσμό -μόνιμο ετήσιο αφιέρωμα- στον σπουδαίο Αχαιό συγγραφέα  που με το θεατρικό του έργο κατέστησε τον Χελμό πανελλήνιο σημείο αναφοράς.  Το Αφιέρωμα οργανώθηκε με αφορμή τα 170 χρόνια από τη γέννηση του τιμώμενου δημιουργού (1854) και 131 χρόνια  από την παρουσίαση του θεατρικού έργο του

«Η Γκόλφω» (Ακράτα 1893).

“Με πάθος και πείσμα οι υπεύθυνοι διοργανωτές του 1ου Φεστιβάλ ‘Γκόλφω’ και ο κ. Παπαγιαννόπουλος πρόεδρος της τοπικής κοινότητας στο Μεσορρούγι μας ώθησαν για να κάνουμε αυτή την εκδήλωση που επιθυμούμε να αποκτήσει όνομα και βάθος στο χρόνο, να γίνει ένας θεσμός και να έχει συνέχεια στο μέλλον” ανέφερε η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας Μαρία Αγγελοπούλου, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους και εκλεκτούς ομιλητές εκ μέρους και του Δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου.  Τιμώμενα πρόσωπα και φιλοξενούμενοι στην πρώτη εκδήλωση για τον Περεσιάδη ήταν ο Ηθοποιός και Σκηνοθέτης  Νίκος Καραθάνος, σκηνοθέτης της ιστορικής πια παράστασης «Γκόλφω» του Εθνικού Θεάτρου (2013), που μετέφερε στους παρευρισκόμενους τα ενθουσιώδη συναισθήματά του από την εξαιρετικά επιτυχημένη καλλιτεχνική πορεία της παράστασης πριν από 10 και πλέον χρόνια.

Την μικτή, καλλιτεχνική, μουσική και συγγραφική εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους απεύθυναν χαιρετισμούς οι Αντιπεριφεριάρχης Τουρισμού Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, η αντιδήμαρχος Οικονομικών Διοίκησης Μαρία Σταυροπούλου,  Πρόεδροι Κοινοτήτων και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

“Τόπος πλούσιος, τόπος με ιστορία και παράδοση αλλά και τόπος καταγωγής μου. Αυτά τα χωριά ηρώων που πρωταγωνίστησαν στην πορεία του έθνους, με τους μεγάλους θρησκευτικούς θησαυρούς είναι και ο τόπος καταγωγής και τόπος αγαπημένος του συγγραφέα Σπύρου Περεσιάδη” ανέφερε από την πλευρά του κατά τον συγκινητικό χαιρετισμό που απεύθυνε ο κ. Σακελλαρόπουλος.         

“Όταν πρότεινα τη ‘Γκόλφω’ σε ηθοποιούς, με μισή καρδιά ήθελαν να συμμετέχουν… υπήρχε γενικός ένας φόβος, ‘κάτι το παλιό’, ‘πεπερασμένο’, που ‘δεν έχει βάθος’, ‘κάτι που το διακωμωδούμε περισσότερο…’ Όταν το ανεβάσαμε είχαμε την τύχη να ανοιχτεί μπροστά μας, ο λόγος του Περισιάδη, ο κόσμος που μας δείχνει, που έφερε μπροστά μας το έργο του… 

Η παράταση είχε μια τέτοια επιτυχία και εμείς από τη δική μας πλευρά δώσαμε μια αναγέννηση στο θεατρικό θέμα ‘Η Γκόλφω’. Δεν είναι απλώς ένα καλογραμμένο έργο ενός συγγραφέα αλλά αυτό που συμπυκνώνει τη συλλογική συνείδηση, τον τόπο εδώ πέρα, με τις ιστορίες των παππούδων, το μύθο και την ομορφιά. Είναι ένας θησαυρός για την Ελλάδα” ανέφερε ο κ. Καραθάνος, συνεχίζοντας: “Στην Επίδαυρο δεν είχε ανέβει, μέχρι τότε, έργο ενός τόσο νέου συγγραφέα! Η συγκίνηση του κόσμου μεγάλη, ο καθένας νομίζει ότι το έργο μιλά για τη δική του οικογένεια. Δεν πρόκειται για ένα θεατρικό έργο αλλά για ένα έπος που έχει καταγραφεί στην εθνική μας συνείδηση. Καταφέραμε από κάτι παλιό και πιο αστείο, να το βλέπουν όλοι σαν κάτι δικό τους!”   

Η Ιωάννα Παπαγεωργίου Αν. Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε για τη συμβολή του Πανεπιστημίου Πατρών στην προβολή του καλλιτεχνικού έργου του Περεσιάδη.

Απαγγελίες και όμορφες μουσικές νότες

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα επίσης περιελάβανε αναγνώσεις ποιημάτων του Περεσιάδη από τη συλλογή του «Καινούργιες Δάφνες”, ποιήματα του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου, από πολίτες της περιοχής, ακούστηκαν τραγούδια της εποχής αυτής ερμηνευμένα από τον συνθέτη-ερευνητή-ερμηνευτή Σάκη Παπαδημητρίου, επίσης ακούστηκαν δημοτικά τραγούδια του Χελμού ερμηνευμένα από ντόπιους, ενώ συμμετείχε στις απαγγελίες και η εικαστικός Ειρήνη Παγώνη.

Έκθεση βιβλίου

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος και για πρώτη φορά, εκτέθηκαν τα βιβλία του συγγραφέα στον τόπο όπου έζησε, εκεί όπου ενδεχομένως «συνέλαβε» μερικούς από τους ήρωες και τους χαρακτήρες των έργων του, εκεί όπου διαμόρφωσε μερικές από τις υποθέσεις και τις δράσεις των πρωταγωνιστών του, εκεί όπου υπαγόρευσε τα δημιουργήματα της φαντασίας του, σε συγγενείς και φίλους, για να πάρουν στη συνέχεια τον δρόμο προς τα τυπογραφεία, προκειμένου να γίνουν βιβλία και να βρεθούνε κατόπιν στα χέρια του αναγνωστικού κοινού. Τις πολύτιμες πρώτες εκδόσεις των βιβλίων αυτών παραχώρησε προς έκθεση (και επανέκδοση), Ανδρέας Φούρας.

Την παρουσίαση του όλου αφιερώματος είχε η Ανθή Παμπούκη, την διοργάνωση ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ “Γκόλφω” Βασίλης Μπούτος σε συνεργασία με την κοινότητα Μεσορρουγίου και το Δήμο Αιγιάλειας, ενώ μετείχαν και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακράτας «Η Αναγέννησις», ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Ακράτας «Γεωργιος Λεφεντάριος», και ο Σύνδεσμος «Ο Χελμός».

Eπιμνημόσυνη δέηση

Το πρωί της Κυριακής ώρες 7:30-10:00 πμ. τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο στον Ι.Ν. Παναγίας.

Οι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ “Γκόλφω 2024”, θα συνεχιστούν με: την επίσημη παρουσίαση της νέας έκδοσης του θεατρικού έργου “Η Γκόλφω”, (εκδόσεις Ηδύφωνο) (19.10.2024) ένα διήμερο επιστημονικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην Πάτρα (24, 25/10.2024) την υλοποίηση μιας βραδιάς λυρικού τραγουδιού και έργων για πιάνο στο Αίγιο (28.10.2024) και μερικές ακόμη εκδηλώσεις μέχρι τέλος του έτους.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα