Τι λέει ο κορυφαίος Τούρκος καθηγητής Γεωλογίας Naci Görür – Γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους – Επιφυλακτικοί ακόμη οι Τούρκοι σεισμολόγοι
Ο ισχυρός σεισμός 6.2 Ρίχτερ που ταρακούνησε σήμερα το μεσημέρι την Κωνσταντινούπολη, προκάλεσε πανικό και φόβο στους κατοίκους της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας των 18 εκατ. κατοίκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακολούθησαν πολλοί ακόμη σεισμοί πάνω από 5 Ρίχτερ και προειδοποιήσεις, όπως «Μείνετε έξω από τα κτήρια».

Μπορεί μέχρι τώρα να μην έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές ή θύματα, σύμφωνα με τις τούρκικες Αρχές, όμως η ανησυχία όλων στην Τουρκία είναι έκδηλη, με τους κατοίκους να έχουν κατασκηνώσει σε πλατείες και πάρκα ανά την Κωνσταντινούπολη, φοβούμενοι τις προειδοποιήσεις για σεισμό ακόμη και 7 Ρίχτερ.

Όπως μετέδωσαν νωρίτερα οι σεισμολόγοι, ο πρώτος σεισμός στη Σηλυβρία, στη θάλασσα του Μαρμαρά ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος στα 16 χλμ, είχε μέγεθος 3.9 Ρίχτερ.

Κατόπιν διευκρινίστηκε ότι υπήρξε και δεύτερη πολύ ισχυρή δόνηση στην Κωνσταντινούπολη γύρω στις 13:00 με το μέγεθος να καταγράφεται στα 6.2 Ρίχτερ. O σεισμός έγινε αισθητός και στην Αλεξανδρούπολη -που απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη- και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Τουλάχιστον 40 σεισμοί 2-5R τις τελευταίες τρεις ώρες
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίας υπήρξε και τρίτη σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ, αλλά και τέταρτη 4,5 βαθμών και ακολούθησε και πέμπτη δόνηση 5 Ρίχτερ. Συνολικά, οι σεισμοί από 2 έως 5 Ρίχτερ που έγιναν στην περιοχή της Τουρκίας έφτασαν τους 40 μέχρι τις 15:00.
Κυριαρχεί πανικός και φόβος
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους πανικόβλητοι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων (AFP). Ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός TGRT μετέδωσε ότι ένας άνθρωπος τραυματίστηκε αφού πήδηξε από ένα μπαλκόνι την ώρα του σεισμού.
Στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πάρκα και άλλοι κάθισαν στις πιλοτές των σπιτιών τους, καθώς οι μετασεισμοί συνέχιζαν να γίνονται αισθητοί. Ορισμένα καταστήματα έκλεισαν μετά τον σεισμό που ταρακούνησε την ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.
Ερντογάν: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» και ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου τόνισε ότι οι αρχικές επιθεωρήσεις δεν έδειξαν ζημιές ή προβλήματα σε αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους.
«Μεταφέρω τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στους πολίτες μας, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
«Όλες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι σε επιφυλακή. Κανένα κτίριο δεν έχει καταρρεύσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο. Συνεχίζουμε τις έρευνες», ανακοίνωσε το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης, καλώντας τους πολίτες «να μείνουν μακριά από κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές». Ο δήμος τόνισε επίσης ότι παρακολουθεί την κατάσταση, διευκρινίζοντας ότι «δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές μέχρι στιγμής».
Λέκκας για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΑΣΠ και καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα, ο πολύ ισχυρός σεισμός των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη ενδεχομένως να πυροδοτήσει κάποια φαινόμενα.
«Ενδεχομένως οι σεισμοί να πυροδοτήσουν κάποια φαινόμενα, πρέπει να δούμε αν είναι ο κύριος σεισμό ή προσεισμός. Είναι πιθανό να είναι προσεισμός. Έχει ενδιαφέρον το φαινόμενο», τόνισε στον ΣΚΑΙ.
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Η περιοχή έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα»
Αμέσως μετά το κύμα ισχυρών σεισμικών δονήσεων στην Κωνσταντινούπολη ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχολίασε:
Iσχυρός σεισμός μεγέθους Μ=6.2 στη θάλασσα του Μαρμαρά στις 12.49. Η περιοχή έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα με μεγάλα ενεργά ρήγματα στο υποθαλάσσιο και το χερσαίο περιβάλλον. Καταγράφηκαν μετασεισμοί, δύο με μέγεθος Μ=5.0.
Το σχόλιο Ολλανδού ερευνητή
Τον πολύ ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη σχολίασε και ο Ολλανδός ερευνητής, Φρανκ Χούγκερμπιτς, ο οποίος προειδοποίησε για ισχυρούς μετασεισμούς:
Ο σεισμός Mw 6,2 #earthquake στη Δυτική Τουρκία σημειώθηκε στη Θάλασσα #Marmara σε βάθος 12 χιλιομέτρων. Η περιοχή μπορεί να παράγει σεισμούς M 7,0 – 7,6, όπως το 1509 Ms 7,2 στα ανατολικά και το 1766 Mw 7,6 στα δυτικά αυτής της θέσης. Ο σημερινός σεισμός είναι ισχυρός και οι μετασεισμοί είναι πιθανοί.
Τι λένε οι ειδικοί
Ο ειδικός επί των σεισμών Τούρκος καθηγητής Ziyadin Çakır δήλωσε ότι ο σεισμός δεν ήταν στο μέρος όπου αναμενόταν ένας μεγάλος σεισμός, αλλά ο σεισμός που σημειώθηκε στο κύριο ρήγμα αύξησε την ένταση. «Ο σεισμός σημειώθηκε περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου αναμενόταν ο μεγάλος σεισμός», είπε ο Çakır. είπε.
Ο καθηγητής σεισμολογίας Zafer Akçığ είπε από την πλευρά του: «Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Σμύρνη. Είναι σημαντικό πού θα μεταφερθεί η ενέργεια από εδώ και πέρα. Τώρα, είτε θα πάει προς την Κωνσταντινούπολη είτε όχι, οι σεισμολόγοι θα εργαστούν πάνω σε αυτό. Θα εξεταστεί χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα».
Είχαν προειδοποιήσει οι σεισμολόγοι
Τον περασμένο Δεκέμβριο ο καθηγητής γεωλογίας, Naci Görür προειδοποίησε ότι ένας σεισμός 4,4 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί τότε θα επηρεάσει το ρήγμα του Μαρμαρά, πιθανότατα προκαλώντας έναν μεγάλο σεισμό μελλοντικά. «Αυτός ο σεισμός θα επηρεάσει λίγο πολύ το τμήμα του ρήγματος που αναμένεται να σπάσει στον Μαρμαρά», είπε. O συγκεκριμένος καθηγητής είχε προειδοποιήσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι για ισχυρότατο σεισμό που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε άλλα σημεία της Τουρκίας.
Με δεδομένο το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά έχει από τα καλύτερα στον κόσμο ιστορικά αρχεία σεισμών, ο Τούρκος καθηγητής προκάλεσε σοβαρή ανησυχία με τις δηλώσεις του. Η προειδοποίηση που έκανε τότε ο Naci Görür στον λογαριασμό του στα social media είναι η εξής: -Αναμένουμε τον σεισμό του Μαρμαρά στη συνέχεια αυτής της ζώνης εντός της θάλασσας του Μαρμαρά. Συνεχίζεται η ένταση στην περιοχή.
Τι έχει πει μέχρι τώρα ο κορυφαίος Τούρκος καθηγητής Görür
Ο καθηγητής Γεωλογίας Naci Görür έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι αναμένεται σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ -έχει μάλιστα προβλέψει ότι το μέγιστο μέγεθός του μπορεί να φτάσει τα 7,6R- στην Κωνσταντινούπολη και ανακοίνωσε τις επικίνδυνες περιοχές. Δηλώνοντας ότι «αυτά τα κλειδωμένα ρήγματα θα σπάσουν μια μέρα» ο Görür ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικός: «Τα πιο δημοφιλή δεδομένα είναι ότι η πιθανότητα να συμβεί ένας σεισμός μέσα σε 30 χρόνια, οποιαδήποτε στιγμή μετά το 1999, είναι 47%. Αυτό είναι μια μη φυσιολογική πιθανότητα».
Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του Görür κατά καιρούς είναι τα εξής:
-Αναμένουμε σεισμό μεγέθους 7,2 με μέγιστο 7,6 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη.
-Αναμένουμε έναν από αυτούς τους σεισμούς στο ρήγμα Adalar και τον άλλο στο ρήγμα Kumburgaz, το οποίο συγχωνεύεται με αυτό το ρήγμα Adalar.
-Εάν αυτά τα ρήγματα σπάσουν μαζί, ο σεισμός μπορεί να φτάσει μέχρι τα 7,5 Ρίχτερ, αλλά το ρήγμα Kumburgaz μπορεί να προκαλέσει σεισμό 7,2 Ρίχτερ. Αυτά τα δύο ρήγματα είναι επίσης κλειδωμένα. Αυτά τα κλειδωμένα ρήγματα θα σπάσουν μια μέρα. Δεν περιμένουμε το ρήγμα Tekirdağ. Αυτός είναι λοιπόν ο κίνδυνος.
-Φωνάξαμε και είπαμε για τον σεισμό του Καχραμανμαράς, αλλά κανείς δεν άκουσε. Τώρα φοβόμαστε ότι η ιστορία θα επαναληφθεί.
–Μέρη κοντά στην ακτή του Μαρμαρά θα εκτεθούν στη μεγαλύτερη ένταση σεισμού. Πόσο σημαίνει αυτό? Ένταση 9…
newsbomb.gr