Οι εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έφεραν μείωση της κατανάλωσης: Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις -προφανώς λόγω του δυσβάστακτου κόστους- «ψαλίδισαν» μέσα στο καλοκαίρι ότι μπορούσαν από τη χρήση συσκευών, την ίδια ώρα που και αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μοιάζει να περιόρισαν τη λειτουργία τους και την παραγωγή τους. Και μάλιστα, το «φρένο» ήρθε ακριβώς μια περίοδο που παραδοσιακά η ζήτηση εκτοξεύεται.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Η ζήτηση, σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο για τον μήνα Αύγουστο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΑΔΜΗΕ, είναι μειωμένη κατά 13% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η τάση αυτή εμφανίζεται ουσιαστικά από τον Ιούνιο, παγιώνεται τον Ιούλιο και κορυφώνεται τον Αύγουστο, ενώ προεξοφλείται ότι θα έχει και συνέχεια.
Μάλιστα εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αύγουστος, είναι μήνας που παραδοσιακά η κατανάλωση εκτοξεύεται.
Πόσο έπεσε η κατανάλωση ρεύματος
Συγκεκριμένα, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο διαμορφώθηκε σε 4.641 GWh, μειωμένη κατά 13%, με τον Ιούλιο η μείωση να φθάνει το 11,02%.
Με την είσοδο στους θερινούς μήνες, τον Ιούνιο, η ζήτηση εμφανίζεται σχεδόν σταθερή, η αύξηση κατά περίπου 1,5% θεωρείται αμελητέα για μια περίοδο που παραδοσιακά παίρνει την ανιούσα.
Όλες οι ενδείξεις λένε ότι η τάση του περιορισμού της κατανάλωσης ηλεκτρικού θα συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες, ακόμη και τους χειμερινούς.
Οι καταναλωτές φαίνεται ότι εξαναγκάζονται επί της ουσίας σε εξοικονόμηση ρεύματος, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την έκθεση τους στο δυσθεώρητο κόστος της ενέργειας, που δεν προβλέπεται να αποκλιμακώνεται σύντομα.
Αυξήθηκε η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος
Αντίθετα με τη ζήτηση, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο παρουσιάζει αύξηση κατά 5,56% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2021 και διαμορφώνεται σε 5.002 GWh.
Η υπερβάλλουσα παραγωγή, σε σχέση με τη ζήτηση, εξυπηρέτησε τις εξαγωγές, που ήταν αυξημένες κατά 328,16% (636 GWh), ενώ οι εισαγωγές καταγράφουν κάμψη κατά 62,84% (275 GWh). Έτσι, το ισοζύγιο των διασυνδέσεων τον Αύγουστο εμφανίζεται με αρνητικό πρόσημο (-361 GWh).
Το φυσικό αέριο, ως καύσιμο, κυριάρχησε στην ηλεκτροπαραγωγή του Αυγούστου, με ποσοστό περίπου 43%, με τη συμμετοχή των λιγνιτών να φθάνει περίπου στο 16%. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (συστήματος και δικτύου) ήταν στη δεύτερη θέση, με 32,6%.
Περιορισμένη συμμετοχή είχαν τα νερά, μόλις στο 8,6%. Σε ό,τι αφορά, όμως, το μείγμα της συμβατικής παραγωγής, το φυσικό αέριο εκτινάσσεται στο 63,6%, οι λιγνίτες συμμετέχουν με περίπου 24% και τα νερά σχεδόν 13%.
Κυριάρχησε η παραγωγή από Ανανεώσιμες
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι το 8μηνο, Ιανουάριος-Αύγουστος, οι ΑΠΕ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στην ηλεκτροπαραγωγή, με 37,5%, ενώ το φυσικό αέριο ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 37,2%. Ο λιγνίτης εμφανίζει στο διάστημα αυτό μικρότερη συμμετοχή, στο 11,3%, με τα υδροηλεκτρικά να διατηρούν σταθερό το μερίδιο τους (8,6%).
Η μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από τη χαμηλή τάση, δηλαδή, τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις (67,42%) και ακολουθεί η μέση τάση με 20,33% και τέλος η υψηλή με 12,25%.
Τη μερίδα του λέοντος στην υψηλή τάση έχει η ΔΕH, με 84%, με δεύτερη την Elpedison με 14,4%. Η ΔΕΗ προηγείται και στη χαμηλή και στη μέση τάση (66,1% και 41,6% αντίστοιχα), ενώ τα μερίδια των υπολοίπων εκπροσώπων φορτίου διαφοροποιούνται στις δύο αυτές κατηγορίες.
Η Mytilineos είναι δεύτερη στη χαμηλή τάση (6,2%), όπως και στη μέση τάση (15%). Η Elpedison είναι πέμπτη κατά σειρά στη μέση τάση (6,8%) και τέταρτη στη χαμηλή τάση (4,6%). Η ΗΡΩΝ είναι τρίτη στη μέση και στη χαμηλή τάση (13,2% και 5,7%, αντίστοιχα).
Συνολικά, στην προμήθεια ρεύματος, η ΔΕΗ έχει την πρωτοκαθεδρία, με μερίδιο 63,3% και ακολουθούν, η Mytilineos με 7,29%, η ΗΡΩΝ με 6,66%, η Elpedison με 6,26%, η NRG με 4,44%, η Vatt & Volt με 2,22%, η Φυσικό Αέριο με 2,08%, η Volterra με 1,99%, η ΖΕΝΙΘ με 1,98% και η Volton με 1,35%. Όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν ποσοστά κάτω του 1%
Πηγή: https://www.enikonomia.gr/my-money/sfingoun-to-zonari-ta-noikokyria-kai-s/411056/