Το Υπουργείο Πολιτισμού, αποκλείοντας όλους τους ελληνικούς επιστημονικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών από το συνέδριο για τα 50 χρόνια από τη Σύμβαση για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO, μετέτρεψε τη σημαντική αυτή επέτειο σε κλειστή κυβερνητική εκδήλωση.
Είναι αδιανόητο ότι δεν προσκλήθηκαν να εκπροσωπηθούν και να συμμετέχουν στις συνεδρίες οι εγχώριοι επιστημονικοί φορείς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, όπως η Ελληνική Επιτροπή του ICOMOS, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, τα Πανεπιστήμια της χώρας κλπ.
Η αιτία για αυτόν τον απαράδεκτο αποκλεισμό προφανώς βρίσκεται στην πολύπλευρη κριτική που έχει ασκηθεί, με πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση, για τον τρόπο που η υπουργός Πολιτισμού και η κυβέρνηση έχουν διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, από τα αρχαία του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και τις διαστρώσεις με σκυρόδεμα στην Ακρόπολη μέχρι τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες.
Παράλληλα, από τις εργασίες του συνεδρίου απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στα ολοκληρωμένα Διαχειριστικά Σχέδια που οφείλουν να υπάρχουν για τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, κρύβοντας “κάτω από το χαλί” τη σημαντική εκκρεμότητα της χώρα απέναντι στην UNESCO. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ΕΣΠΑ δεκαπέντε Διαχειριστικά Σχέδια για μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Ναός Επικουρίου Απόλλωνα, Ακρόπολη, Δελφοί, Επίδαυρος, Ολυμπία, Δήλος, Πυθαγόρειο και Ηραίο Σάμου, Βεργίνα, Μυκήνες και Τίρυνθα, Μετέωρα, μνημεία Θεσσαλονίκης, Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, Μυστράς, Μονή Δαφνίου – Μονή Οσίου Λουκά – Νέα Μονή Χίου, Πάτμος). Τρεισήμισι χρόνια μετά τις εκλογές και όμως η εκπόνησή τους από την κυβέρνηση των αρίστων ακόμα παραμένει στα αζήτητα.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού, με την επιβολή μονοφωνίας και τον αποκλεισμό της διαφορετικής άποψης, αποδεικνύουν και στον Πολιτισμό την αντιδημοκρατική νοοτροπία τους, αμαυρώνοντας τη σημαντική αυτή επέτειο.