10.7 C
Aigio
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΣΟΨΥ Πάτρας: Αύξηση αυτοκτονικών τάσεων – Τα επίσημα στοιχεία


Τα 869 έφτασαν τα περιστατικά αυτοκτονικού ιδεασμού και συμπεριφορών αυτοτραυματισμού που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) Πάτρας τα έτη 2021 και 2022.

Τα στοιχεία που μας παραθέτει ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ψυχικά Πασχόντων του ΣΟΨΥ Θεόδωρος Παξινός είναι αποκαλυπτικά. «Για τα δύο έτη 2021-2022, καταγράφουμε μια σταθερή παρουσία αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών στους ανθρώπους που αιτούνται υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με στοιχεία αυξητικής τάσης» σημειώνει και προσθέτει:
«Σταθερό αυξημένο ποσοστό εμφανίζεται στο γυναικείο φύλο, ενώ η ηλικιακή ομάδα 19-28 έτη παρουσιάζεται ιδιαίτερα σημαντική στην έκφραση αυτών των συμπεριφορών».

Ο ίδιος εξηγεί ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει αφορούν «δεδομένα τα οποία προέκυψαν από την αξιολόγηση των αιτημάτων για παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους (ψυχιατρική αξιολόγηση και παρακολούθηση, ψυχοθεραπευτική και συμβουλευτική υποστήριξη). Ως αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές προσδιορίζονται η παρουσία ενεργού αυτοκτονικού ιδεασμού και οι συμπεριφορές αυτοτραυματισμού».

Ειδικότερα για το έτος 2021, «455 άτομα αιτήθηκαν και έλαβαν υπηρεσίες ψυχικής υγείας από τον φορέα (73% γυναικείος πληθυσμός). Ενεργή αυτοκτονική συμπεριφορά εκδήλωνε το 4% του πληθυσμού των αιτημάτων, συμπεριφορές αυτοτραυματισμού σχεδόν το 5%, ενώ κοινή παρουσία αυτοκτονικού ιδεασμού με εκδηλώσεις αυτοτραυματισμού εμφανίστηκε σε ποσοστό ~2% επί του συνόλου των αξιολογημένων αιτημάτων, ενώ το 56% επί του πλήθους των ατόμων με τις εν λόγω συμπεριφορές, παρουσίαζαν κοινή εκδήλωση».

Σε ό,τι αφορά το προφίλ αυτών των ατόμων, ο κ. Παξινός περιγράφει: «Σε 63% τα άτομα ανήκαν στο γυναικείο φύλο, κυρίαρχη ηλιακή ομάδα εκδήλωσης παρατηρούνται τα 19-28 έτη. Σε ποσοστό 56% είχαν ολοκληρώσει σπουδές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, 81% ήταν άγαμοι, το 75% ήταν μη οικονομικά ενεργοί και ανασφάλιστοι και το 62,5% διέθεταν κάποιο υποστηρικτικό πλαίσιο (γονείς, φίλοι)».

Σε διαγνωστικό επίπεδο, «το 18,75% αντιμετώπιζε δυσκολίες Υποτροπιάζουσας Καταθλιπτικής Διαταραχής, επίσης αντίστοιχο ποσοστό αφορούσε ζητήματα Διαταραχών της Προσωπικότητας, ενώ ακολουθούσαν με ποσοστά 12,5% περιπτώσεις καταθλιπτικών επεισοδίων και αγχωδών εκδηλώσεων. Τέλος, σε ποσοστό ~82% είχε προταθεί η λήψη φαρμακευτικής αγωγής και η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση των δυσκολιών τους».
Αντίστοιχα, το 2022, αξιολογήθηκαν 414 αιτήματα για λήψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας, το 74% των οποίων αφορούσαν γυναίκες.

«Ενεργή αυτοκτονική συμπεριφορά εκδήλωνε το 6% του πληθυσμού των αιτημάτων, συμπεριφορές αυτοτραυματισμού σχεδόν το 4%, ενώ κοινή παρουσία αυτοκτονικού ιδεασμού με εκδηλώσεις αυτοτραυματισμού εμφανίστηκε σε ποσοστό ~4% επί του συνόλου των αξιολογημένων αιτημάτων, ενώ το 68% επί του πλήθους των ατόμων με τις εν λόγω συμπεριφορές, παρουσίαζαν κοινή εκδήλωση» αναλύει ο κ. Παξινός προσθέτοντας για το προφίλ τους τα εξής στοιχεία:

«Κυρίαρχη ηλιακή ομάδα εκδήλωσης παρατηρούνται τα 19-28 έτη. Σε ποσοστό 33% είχαν ολοκληρώσει σπουδές στην Τριτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το 38% στην Δευτεροβάθμια, 61% ήταν άγαμοι, το 78% ήταν μη οικονομικά ενεργοί και ανασφάλιστοι και το 39% δεν διέθεταν κάποιο υποστηρικτικό πλαίσιο (γονείς, φίλοι). Σε διαγνωστικό επίπεδο, το 17% αντιμετώπιζε δυσκολίες Υποτροπιάζουσας Καταθλιπτικής Διαταραχής, επίσης αντίστοιχο ποσοστό αφορούσε ζητήματα Διαταραχών της Προσωπικότητας, ενώ ακολουθούσαν με ποσοστά ~16% περιπτώσεις καταθλιπτικών επεισοδίων και αγχωδών εκδηλώσεων (28%). Τέλος, σε ποσοστό ~78% είχε προταθεί η λήψη φαρμακευτικής αγωγής και η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση των δυσκολιών τους».

Σε σχέση με τη διαταραχή που διαγνώστηκε, ο κ. Παξινός σημειώνει ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο ετών.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα