Ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι συλλογικότητες και οι ενεργοί πολίτες
Πού συναντά ο Εθελοντισμός την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ποιόν σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει; Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλες τεχνικές ώστε οι δημότες να αναπτύξουν στάσεις και συμπεριφορές κοινωνικής προσφοράς και ευθύνης; Η έννοια του Εθελοντισμού συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά και καλείται να αναπληρώσει ή και να συμπληρώσει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία του κράτους,αφιλοκερδώς.
Με τον όρο “Εθελοντισμός” εννοούμε την -με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανιδιοτελή χαρακτήρα- προσφορά έργου ή υπηρεσίας, που αναλαμβάνει το άτομο μεμονωμένα ή σε ομάδα, με ελεύθερη βούληση χωρίς την προσδοκία ή απαίτηση υλικού ή άλλου ανταλλάγματος, με σκοπό την βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία ευρύτερα. Δεν πρόκειται για έναν απλό όρο, πρόκειται ουσιαστικά για τρόπο ζωής που δρα επικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα καθώς αφορά όλους, ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις.
Για το σπιράλ ο Εθελοντισμός είναι μια πολυμορφική διαδικασία και στάση ζωής που επιδρά καθοριστικά στην κοινωνία, προάγει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή. Μια εθελοντική δράση στοχεύει όχι μόνο στην πρόσκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά κατά περίπτωση και στην αντιμετώπιση των αιτιών του, την ενδυνάμωση των ωφελούμενων και την συνεχή λειτουργία δομών υποστήριξης.
Σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, ο Εθελοντισμός μπορεί να παίξει έναν αποφασιστικότερο ρόλο στην ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης με την στενή, ειλικρινή κι αδιάλειπτη συνεργασία και επαφή συλλόγων, οργανώσεων, ομάδων και δικτύων, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, τεχνογνωσία, τεχνολογία, δια βίου εκπαίδευση και εμπειρία.
Δυστυχώς, στη χώρα μας τώρα αρχίζει να διαμορφώνεται νομικό πλαίσιο για τους Εθελοντές και τους Εθελοντικούς οργανισμούς. Γι αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα κατοχυρώνουν τον θεσμό του Εθελοντισμού, θα τον ενισχύουν και θα διευρύνουν τα πεδία εφαρμογής του, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Ο Δήμος και οι υπηρεσίες του θα πρέπει να αποτελούν την ομπρέλα αλληλεπίδρασης και ασφάλειας όλων των υγιών εθελοντικών στοιχείων που δρουν θετικά και αποτελεσματικά στα όρια της πόλης, για το κοινό καλό. Να μπουν τα θεμέλια μιας δημιουργικής κι ατέρμονης συνεργασίας και παρεμβάσεων σε τομείς όπως η αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων :
- την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας
- την στήριξη των ατόμων τρίτης ηλικίας
- την στήριξη ατόμων ΑμεΑ κ.α.
- την προστασία του ευρύτερου και αστικού περιβάλλοντος
- την μέριμνα για τα αδέσποτα αλλά και οικόσιτα ζώα συντροφιάς
- την προστασία και ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς
- την στήριξη αθλητικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών και άλλων διοργανώσεων
- την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων, κατόπιν κατάλληλης εκπαίδευσης, σε άμεση συνεργασία με τα αντίστοιχα θεσμικά τμήματα Πολιτικής Προστασίας.
Η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από ενεργούς πολίτες, μάχιμους, δημιουργικούς, αποφασισμένους για ένα καλύτερο αύριο, με ανοικτούς ορίζοντες και προοπτικές ενάντια στις δυνάμεις της μετριότητας, του γκρίζου και του χτες.
Το σπιράλ και η ομάδα εργασίας #Εθελοντισμός διευρύνει τον κύκλο γνωριμιών και ανταλλαγής απόψεων και προτάσεων με όλες τις εθελοντικές ομάδες, συλλόγους και οργανισμούς της Πάτρας, απευθύνοντας ανοικτό κάλεσμα σε κάθε συλλογικότητα που δραστηριοποιείται στην πόλη, λογαριάζοντας τα μέλη τους, εκ προοιμίου, ως άξιους «αυτοδιοικητικούς» συνομιλητές.