11.3 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Στην 4η θέση στην Ευρώπη η Τεντούρα!

Το μόνο ελληνικό λικέρ που κέρδισε θέση στη λίστα του Taste Atlas

Λένε πως η ποιότητα υπερτερεί της ποσότητας και αυτή η λίστα με τα 76 καλύτερα λικέρ βοτάνων στην Ευρώπη, το αποδεικνύει. Κυρίως, επειδή έτσι μας συμφέρει να γράφουμε, διότι η Ελλάδα έχει μόλις μία συμμετοχή κι από κει και πέρα υπάρχουν σχεδόν 40 συμμετοχές από την Ιταλία και οι υπόλοιπες 35 θέσεις μοιράζονται σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, με τις Κροατία, Μαυροβούνιο, Τσεχία να έχουν επίσης μια συμμετοχή, όπως και η Πολωνία που έχει μία και την καλύτερη, την πρώτη θέση στη λίστα του Taste Atlas με το Γκολντβάσερ από το Γκντανσκ.
Στην 4η θέση στην Ευρώπη: Το μόνο ελληνικό λικέρ που κέρδισε θέση στη λίστα του Taste Atlas

Το ίδιο ισχύει και για εμάς, που έχουμε μία και καλή, με την πατρινή Τεντούρα να βρίσκεται στην 4η θέση ανάμεσα σε 76 λικέρ από όλη την Ευρώπη. Η τεντούρα παρασκευάζεται με αρωματισμό ή εκχύλιση διαφόρων τύπων αποσταγμάτων, όπως ρούμι ή μπράντι ή και αλκοόλη ποτοποιίας με συνοδεία διαφόρων βοτάνων και μπαχαρικών, με κύρια συστατικά την κανέλα και το γαρύφαλλο, ενώ θα βρεις και μοσχοκάρυδο ή κίτρο σε άλλες παραλλαγές. Στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή σήμερα όλες οι ποτοποιίες παρασκευάζουν τεντούρα και η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή γεύση.

Το λικέρ αυτό έχει μαύρο χρώμα και πολύ γλυκιά γεύση. Πίνεται σκέτη ή με πάγο σαν απεριτίφ, ακόμα και σαν χωνευτικό μετά το φαγητό λόγω των συστατικών της. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική σαν αρωματικό στα φαγητά, στα γλυκά, στον καφέ, καθώς και σε κοκτέιλ ποτών. Η πρώτη αναφορά για τεντούρα εντοπίζεται στον 13ο αιώνα, στην Ενετοκρατία, επομένως, επί της ουσίας, κι αυτό το λικέρ είναι ιταλικής καταγωγής. Ήταν κατά τη διάρκεια μιας κονταρομαχίας όταν σε γεύμα προς τιμήν του βαρόνου της Χαλανδρίτσας, του Κουράνδου, σερβιρίστηκε για πρώτη φορά αυτό το σκούρο ηδύποτο.

Θα αφήσουμε ασχολίαστη τη Χαλανδρίτσα και τον Κουράνδο και θα εστιάσουμε στην απήχηση που έχει η τεντούρα για να φτάνει τόσο ψηλά σε μια κατηγορία που δεν είναι κι ότι είμαστε γνώστες ή ειδικοί εδώ στην Ελλάδα. Αλλά το φραγκολεβαντίνικο DNA που είναι ισχυρό στην Πάτρα, μας σώζει και μας δίνει τη μία και καλή παρουσία.

Η δεκάδα με τα κορυφαία ευρωπαϊκά λικέρ

  • Goldwasser, Γκντανσκ/Πολωνία
  • Averna, Καλτανιζέτα/Ιταλία
  • Chartreuse, Saint-Pierre de Chartreuse/ Γαλλία
  • Τεντούρα, Πάτρα
  • Αμάρο, Ιταλία
  • Μπεϊσάο, Λούζα/Πορτογαλία
  • Génépi, Σαβοΐα/Γαλλία
  • Αμάρο Μπραούλιο, Μπόρμιο/Ιταλία
  • Becherovka, Κάρλοβι Βάρι/Τσεχία
  • Ramazzotti, Μιλάνο/Ιταλία

intronews

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα