14.6 C
Aigio
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
spot_img

Στην τελική ευθεία και τα θαλάσσια πάρκα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ολοκλήρωση των μελετών τεκμηρίωσης για τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο, τη χωροθέτηση των οποίων είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, μέσω των συναρμόδιων υπουργών, στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης των Ωκεανών, που είχε φιλοξενηθεί πέρυσι τον Απρίλιο στην Αθήνα.

Η μεν μελέτη για το θαλάσσιο πάρκο στο Νότιο Αιγαίο – για την οποία αποφασίστηκε στα μέσα Ιανουαρίου η προσθήκη νέων προστατευόμενων περιοχών πέριξ κατοικημένων νησιών (Φολέγανδρος, Ανάφη) – έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ η μελέτη που αφορά το θαλάσσιο πάρκο του Ιονίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου.

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του θαλάσσιου πάρκου στο Ιόνιο, αυτό που επισημαίνεται είναι πως η όποια καθυστέρηση (σε σχέση και με τις αρχικές ανακοινώσεις αλλά και με το πάρκο του Νότιου Αιγαίου, που ξεπερνά πλέον τα 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) οφείλεται στο ότι η συγκεκριμένη ομάδα μελέτης ξεκίνησε αργότερα τις εργασίες της, ενώ και το ίδιο το πάρκο καταλαμβάνει μεγαλύτερη έκταση (πάνω από 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και βρίσκεται πιο κοντά σε περιοχές με περισσότερες χρήσεις και ανθρωπογενείς δραστηριότητες, γεγονός που καθιστά πιο σύνθετη τη διαδικασία χωροθέτησής του.

ΘΑΛΑΣΣΙΑ-ΠΑΡΚΑ-ΣΤΗΝ-ΕΛΛΑΔΑ-Β

Τα πεδία βολής

Στην περίπτωση του θαλάσσιου πάρκου στο Νότιο Αιγαίο (όπου η ομάδα μελέτης έχει παραδώσει το υλικό στους αρμόδιους φορείς ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου) η διαδικασία έγκρισης επί του παρόντος βρίσκεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς φαίνεται να προβληματίζει το γεγονός ότι ορισμένες από τις προτεινόμενες περιοχές προστασίας της θαλάσσιας ζωής (σε ακατοίκητες νησίδες, βραχονησίδες και τις θαλάσσιες περιοχές τους) αποτελούν ταυτόχρονα και πεδία βολής. Παρότι δεν είναι δύο δεδομένα ασύμβατα, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, ούτε και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Προσώρας, πάντως, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας βέλτιστης ισορροπίας, με τα συναρμόδια υπουργεία να «πιέζουν» προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί όλη η προεργασία που αφορά τα θαλάσσια πάρκα έως τις αρχές Ιουνίου και το ορόσημο της 3ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς (UNOC3) στη Νίκαια της Γαλλίας. Εκεί έχει προγραμματισθεί να μιλήσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φθάνει στη Γαλλία στις 8 Ιουνίου και αναμένεται να μιλήσει την 9η Ιουνίου, την πρώτη ημέρα εργασιών της Διάσκεψης που ολοκληρώνεται στις 13 Ιουνίου).

Με βάση τον τρέχοντα σχεδιασμό, προτού φτάσει ο Πρωθυπουργός στη Νίκαια, συνοδευόμενος από κυβερνητικούς αξιωματούχους από τα συναρμόδια υπουργεία, θα πρέπει να έχει ήδη ανακοινωθεί η ολοκλήρωση της χωροθέτησης των θαλάσσιων πάρκων και να έχει εκκινήσει η προβλεπόμενη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διάρκειας ενός μήνα. Εως τότε, η ελληνική πολιτεία θα έχει ολοκληρώσει και τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που οφείλει να καταθέσει στην Κομισιόν έως τον Μάιο, με τη σχετική ΚΥΑ να αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, και πάντως εντός Απριλίου.

Το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων, με περιοχές προστασίας που στο Νότιο Αιγαίο αγγίζουν τα 3 ν.μ. και σε άλλα σημεία τα 6 ν.μ. εντός των χωρικών μας υδάτων – με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία των σημείων εκείνων όπου τρέφονται και φωλιάζουν θαλασσοπούλια και άλλα υπό προστασία θαλάσσια είδη – είχε απασχολήσει και τη συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Μάιο του 2024 στην Αγκυρα, σε συνέχεια της σφοδρής τότε τουρκικής αντίδρασης, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να επαναφέρει τις θεωρίες «γκρίζων ζωνών», κάνοντας λόγο για «γεωγραφικούς σχηματισμούς με αδιευκρίνιστη κυριαρχία».

Από την πλευρά της, η Αθήνα είχε απαντήσει πως η εξαγγελία των θαλάσσιων πάρκων έχει να κάνει «με καθαρά περιβαλλοντικούς σκοπούς» ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε τονίσει πως «η επέκταση των θαλάσσιων πάρκων εντός χώρου ελληνικής κυριαρχίας δεν αφορά την Τουρκία». Μένει να φανεί αν θα επαναληφθεί κάτι ανάλογο ενόψει του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Αγκυρα, για το οποίο ο χρόνος διεξαγωγής του παραμένει προς το παρόν και από τις δύο πλευρές σε εκκρεμότητα.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα