Της Αντωνίας Ρηγάτου
Στην συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Παναγιωτόπουλων στο Αίγιο διακρίνεται το επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο που ξεχωρίζεις από τα υπόλοιπα κτίρια. Ανοίγοντας την πόρτα διακρίνεις ένα από τα σπουδαιότερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στη Νοτιοδυτική Ελλάδα. Στην είσοδό του, σε υποδέχεται η υπεύθυνη του αρχοντικού των Παναγιωτόπουλων η Βασιλική Καϊμάκη Φιλόλογος με εξειδίκευση στην Δημόσια Ιστορία.
Η Βασιλική Καϊμάκη ευγενική και κατατοπιστική σε ξεναγεί στον χώρο. Ανέφερε στο Aigiovoice.gr, ότι η οικογένεια Παναγιωτόπουλων ήταν μια από τις σημαντικότερες στο Αίγιο. Πρώτα εγκαταστάθηκε στη περιοχή ο Παναγιώτης Φιλοσοφόπουλος.
Στο Αίγιο γεννήθηκαν τα παιδιά του, τα οποία προόδευσαν στις τέχνες και στην πολιτική. Ο γιός του έγινε ο μεγαλύτερος έμπορος της Πελοποννήσου, ο οποίος παντρεύτηκε τη κόρη του στρατηγού Πετμέζα από τα Καλάβρυτα Αικατερίνη και έκανε έξι παιδιά.
Το Αρχοντικό ξεκίνησε να χτίζεται το 1857 και αποτελείται από τρεις ορόφους, το οποίο είναι σχέδιο του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου. Το κτίριο που διασώθηκε χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο. Εκφράζεται από στοιχεία αρχιτεκτονικής που σχετίζονται με την ελληνική αρχαιότητα σε αυτά κυριαρχούν η συμμετρία, η αξονικότητα, η ρυθμική επαναληπτικότητα και η μνημειακότητα μέσα από την απλότητα.
Στο ισόγειο, στην πρώτη αίθουσα αριστερά από την είσοδο διακρίνεις τοιχογραφίες από Ιταλούς καλλιτέχνες. Σε αυτήν την αίθουσα, πραγματοποιούνται εκθέσεις ζωγραφικής και εκθέσεις με θέμα την ιστορία.
Ανεβαίνοντας τις σκάλες οδηγείσαι στον πρώτο όροφο. Στην πρώτη αίθουσα, πραγματοποιούνται οι πολιτικοί γάμοι, οι βραδιές ποίησης αλλά και οι παρουσιάσεις βιβλίων.
Στην δεξιά αίθουσα του πρώτου ορόφου θα αντικρίσεις το Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων της Αιγιάλειας. Ενόψει των εορτασμών των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ο Δήμος Αιγιαλείας δημιούργησε το Μουσείο αυτό.
Στο Μουσείο θα δεις το ψηφιοποιημένο τεκμηριωμένο ιστορικό υλικό που αφορούν την περίοδο της Επανάστασης του 1821.
Η Συνέλευση της Βοστίτσας είναι ιστορικό γεγονός πανελλαδικού βεληνεκούς. Σε αυτήν, συμμετείχαν όλοι οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Ελλήνων, μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Στη Συνέλευση συζητήθηκαν οι διεργασίες προκειμένου να γίνει η έναρξη του Εθνικού μας Αγώνα την Άνοιξη του 1821.
Στην πρώτη αίθουσα, παρουσιάζεται το ιστορικό πλαίσιο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας. Δηλαδή, ο ρόλος της στην Επανάσταση.
Στην δεύτερη αίθουσα, γίνεται ένα ταξίδι μέσω των ψηφιακών εκθεμάτων που προβάλλουν το κοινωνικό πλαίσιο την καθημερινή ζωή της εποχής.
Στην τρίτη αίθουσα, πραγματοποιείται η ψηφιακή αφήγηση του ιστορικού πλαισίου της εποχής της Επανάστασης μέσω των βασικών πρωταγωνιστών της Βοστίτσας όπως ο Ανδρέας Λόντος.
Ο Ανδρέας Λόντος ήταν ο σπουδαιότερος οργανωτής της συνέλευσης. Πολύ μορφωμένος για την εποχή με φιλελεύθερες ιδέες έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία του για ελευθέρωση του Έθνους. Έθεσε τέρμα στην ζωή του τον Σεπτέμβριο του 1846, αφού βρισκόταν στην έσχατη ένδεια.
Στο δεύτερο όροφο του αρχοντικού ο επισκέπτης συναντά την έκθεση παραδοσιακών και λαικών οργάνων από την Ελλάδα και τον κόσμο συλλογή του Σάκη Παπαδημητρίου.
Στην συλλογή βλέπεις τα χορδόφωνα, ιδιόφωνα, μεμβρανόφωνα και αερόφωνα μουσικά όργανα. Επίσης, η συλλογή αυτή αποτελεί το υλικό αποθετήριο της μουσικής αναζήτησης σε διαφορετικά ηχοχρώματα, τεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες παραγωγής του ήχου με φυσικά όργανα.
Στον επισκέπτη αίσθηση προκαλούν οι τοιχογραφίες. Κάθε αίθουσα και στους στους τρεις ορόφους έχει και διαφορετική τοιχογραφία. Στον τοίχο ήσαν όλα ψηφιδωτά και με την αναπαλέωση του Αρχοντικού σε αρκετά σημεία στο ταβάνι δεν έγιναν επεμβάσεις σε αυτά. Όπως είπε και η Βασιλική Καϊμάκη «δεν μπορούμε να επέμβουμε σε όλα, πρέπει να αφήνουμε την ιστορία να μιλάει από μόνη της».
Το Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου μπορείς να το επισκεφτείς Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10:00 μ.μ. έως τη 13:00 μ.μ.