Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας αποτελεί μια τεράστια πηγή γνώσης και δύναμης για την περιοχή μας και, ταυτόχρονα, μια πύλη στο μέλλον. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην αποτελέσει έναν από τους πρώτους σταθμούς στις συναντήσεις της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και υποψήφιας στις Περιφερειακές εκλογές με τον συνδυασμό του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, Αννας Μαστοράκου, με θεσμικούς φορείς.
Κατά την επίσκεψή της στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας ενημέρωσε την Αννα Μαστοράκου για τα προβλήματα, αλλά και για τις προοπτικές του ΑΕΙ, με το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο να είναι η στελέχωση.
Συγκεκριμένα, το 2022 υπήρξαν 40 αποχωρήσεις μελών ΔΕΕΠ, εκ των οποίων οι 13 από το Τμήμα Ιατρικής, ενώ αναμένονται για το 2023 ακόμη 33 αποχωρήσεις (και εδώ οι 11 από το Τμήμα Ιατρικής!). Αυτό δημιουργεί ασφυκτικές καταστάσεις στην εύρυθμη λειτουργία του συγκεκριμένου Τμήματος και κατ΄ επέκταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με αποδυνάμωση της δυναμικής του και φυσικά με τεράστιες συνέπειες στην παροχή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ολόκληρη την Περιφέρεια.
Παράλληλα, οι εγκαταστάσεις και ειδικά οι φοιτητικές εστίες χρήζουν ανακαίνισης, όπως και το εστιατόριο, στο οποίο, με δαπάνες του Πανεπιστημίου, έγιναν οι αναγκαίες εργασίες για τη διασφάλιση εργαζομένων και φοιτητών. Επίσης, η ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών, τόσο στο Ρίο και στο Κουκούλι, όσο και στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι, είναι απαραίτητη, όπως και η κατεδάφιση των σεισμόπληκτων κτηρίων της υπάρχουσας φοιτητικής εστίας, καθώς αποτελούν κίνδυνο για τους διερχόμενους.
Ο οδοφωτισμός, η συντήρηση οδοστρωμάτων, ο καθαρισμός, το πράσινο και τα πεζοδρόμια σε Παπανδρέου και Ιπποκράτους στην Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο, αποτελούν βασικές ανάγκες, όπως απαραίτητη είναι επίσης και η παρουσία του αναγκαίου προσωπικού σε διδάσκοντες ΕΕΠ, ΕΔΙΜ, ΤΕΠ, διοικητικούς και τεχνικούς, αλλά και η ανανέωση του εκπαιδευτικού και του ερευνητικού εργαστηριακού εξοπλισμού. Επιβάλλεται, παράλληλα, να γίνει αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και της νέας προγραμματικής περιόδου και να υπάρξει ένας Ειδικός Αξονας χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Πατρών.
Επίσης, μεγάλο θέμα είναι και το να γίνει προσπάθεια μέσω του Προγράμματος Γέφυρα για την Φοιτητική Μέριμνα EΚO/AμΕA, καθώς ο αριθμός των ωφελούμενων είναι περίπου 2.500, με το πρόγραμμα να τελειώνει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ηδη, το Πανεπιστήμιο έχει αποτανθεί στην Περιφέρεια για να λυθεί αυτό το σοβαρό ζήτημα.
Τα αδέσποτα ζώα είναι ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα για προσωπικό, φοιτητές κι επισκέπτες του Ιδρύματος, το οποίο δυστυχώς δεν έχει ακόμη λυθεί.
Ταυτόχρονα, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων της Πανεπιστημιούπολης θα εξοικονομούσε πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλες ανάγκες.
Το Πανεπιστήμιο απασχολεί σε καθημερινή βάση 1.500 μόνιμους υπαλλήλους και 3.5000 συμβασιούχους για την εύρυθμη λειτουργία του. Το έργο του Πανεπιστημίου είναι τεράστιο και δυστυχώς διαπιστώνεται ότι δεν είναι ικανοποιητική η σύζευξη του Ιδρύματος με την πόλη, όχι με ευθύνη του Πανεπιστημίου.
Στη συνάντηση έδωσε «παρών» και ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Μάρκος Μαραγκός, διευθυντής Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ. Οι συναντήσεις της Αννας Μαστοράκου με φορείς θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.