11.3 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Στους 14 έφτασαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές – Πόσο πιθανό είναι να κάνουν κοινοβουλευτική ομάδα

Κοινοβουλευτική Ομάδα… διαγραμμένων μπορούν θεωρητικά να συγκροτήσουν οι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές, από σχεδόν όλο το κομματικό φάσμα, αφού είναι πλέον 14, πάνω από το όριο των 10 που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.

Η παρούσα Βουλή κατέχει ήδη το ρεκόρ εκπροσώπησης των περισσότερων κομμάτων στην περίοδο της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας. Εννέα (9) τον αριθμό, οκτώ εκλεγμένα και ένα ακόμα που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση 11 βουλευτών που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά.

Άραγε θα μπορούσε να συναγωνιστεί τον εαυτό της, να «σπάσει» το προηγούμενο ρεκόρ, φτάνοντας τις 10 κοινοβουλευτικές ομάδες; Οι γνωρίζοντες τα κοινοβουλευτικά το αποκλείουν.
Μετά και τη διαγραφή Σαλμά από τη ΝΔ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές ανέρχονται σε 14, χωρίς ωστόσο να συγκροτούν ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα. Αριθμητικά θα μπορούσαν, χωρίς όμως την αναγκαία συγκολλητική ουσία είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει τέτοιο εγχείρημα.

Οι ανεξάρτητοι προέρχονται από σχεδόν… όλες τις πτέρυγες της Βουλής: από ΝΔ μέχρι ΠΑΣΟΚ και από Ελληνική Λύση μέχρι Σπαρτιάτες.

Το βασικό εμπόδιο σε ένα τέτοιο εγχείρημα ακούει στο όνομα «Σπαρτιάτες»: οι μισοί από τους 14 ανεξάρτητους βουλευτές προέρχονται από το εν λόγω κόμμα και, όπως είναι προφανές, η κομματική καταγωγή τους «φρενάρει» την όποια συνεργασία με τους άλλους επτά βουλευτές προερχόμενους από το λεγόμενο «συνταγματικό τόξο», ώστε να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 10 πρόθυμων βουλευτών να συστήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η ανθρωπογεωγραφία των «14»
Γεγονός είναι πως το κόμμα των Σπαρτιατών είναι ο «μέγας χορηγός» της ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς έχασε τους επτά από τους 12 εκλεγμένους βουλευτές του (Κ. Φλώρος, Γ. Μανούσος, Ι. Δημητροκάλλης, Δ. Σαλτογιάννης, Χ. Κατσιβαρδάς, Γ. Ασπιώτης, Μ. Γαυγιωτάκης).

Η προέλευση των άλλων επτά είναι: δύο από την Πλεύση Ελευθερίας (Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχαήλ Χουρδάκης), δύο από τη ΝΔ (Λευτέρης Αυγενάκης και Μάριος Σαλμάς), μία από τον ΣΥΡΙΖΑ (Αθηνά Λινού), ένας από το ΠΑΣΟΚ (Μπουρχάν Μπαράν) και ένας από την Ελληνική Λύση (Παύλος Σαράκης).

Μία ακόμη πρωτοτυπία σε αυτήν την ομάδα αποτελεί το γεγονός ότι οι προερχόμενοι από την Πλεύση Ελευθερίας, Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχαήλ Χουρδάκης, είναι συγγενείς πρώτου βαθμού.

Για τους προερχόμενους από τη ΝΔ, κανείς τους μέχρι αυτή την ώρα δεν δείχνει να επιθυμεί να ενταχθεί σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα. Ο έσχατος ανεξάρτητος βουλευτής, Μάριος Σαλμάς, δεν ανοίγει ακόμα τα χαρτιά του για το πώς θα κινηθεί στο μέλλον, ενώ ο πρώην υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης μέχρι τώρα στηρίζει τα κυβερνητικά νομοθετήματα και, όπως έχει δηλώσει, αυτό θα συνεχίζει να πράττει με την ελπίδα η μνήμη να αποδειχτεί βραχεία και να υπάρξει και πάλι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία.

Ανεξάρτητοι που στο παρελθόν συγκρότησαν Κοινοβουλευτική Ομάδα
Ήταν 21 Νοεμβρίου του 2013 όταν 11 ανεξάρτητοι βουλευτές συγκρότησαν την κοινοβουλευτική ομάδα «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές».

Ήταν οι Παραστατίδης, Λοβέρδος, Αηδόνης, Ανδρουλάκης, Βουδούρης, Μουτσινάς, Νικολόπουλος, Κασαπίδης, Κουράκος, Μπόλαρης, Σταυρογιάννης.

Αν και οι 11 προέρχονταν από διαφορετικά πολιτικά κόμματα, προχώρησαν στη συγκρότηση της κοινοβουλευτικής ομάδας, για να μπορούν να απολαμβάνουν και αυτοί τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό της Βουλής προνόμια.

Μέχρι τη διάλυση της τότε Βουλής, 31 Δεκεμβρίου 2014, προστέθηκαν οκτώ ακόμη βουλευτές, ανάμεσά τους και η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία παραμένει η μόνη εν ενεργεία βουλευτής από τους 19, αλλά πλέον είναι εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Πηγή: iefimerida.grΣτους 14 έφτασαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές -Πόσο πιθανό είναι να κάνουν κοινοβουλευτική ομάδα – iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα