Σε θρίλερ έχει μετατραπεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, καθώς οι διαφωνίες για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης συνεχίζονται.
Μάλιστα, το μεσημέρι της Παρασκευής, εν μέσω των διαβουλεύσεων, ο Ισπανός πρωθυπουργός αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα.
Δημοσιογράφοι μεταδίδουν πως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο Πέντρο Σάντσεθ, προειδοποίησε τους άλλους ηγέτες πως θα ασκήσει βέτο στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου αν δεν συμφωνηθεί πλαφόν στις ενεργειακές τιμές. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός εξοργίστηκε όταν διάβασε ανάρτηση δημοσιογράφου στο Twitter, η οποία διέρρευσε την πληροφορία περί άσκησης βέτο.
Όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα, οι εργασίες της Συνόδου έπαυσαν προσωρινά. «Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το», είπε στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ βγαίνοντας από την αίθουσα. Η Σύνοδος επανήλθε μετά από λίγο, καθώς οι 27 επέστρεψαν στο τραπέζι και η συνεδρίαση συνεχίστηκε, σε τεταμένο κλίμα.
Σύμφωνα με την El Pais, οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου επαναλήφθηκαν σε κλίμα μεγάλης έντασης καθώς η Γερμανία και άλλες χώρες δεν υποχωρούν στις απαιτήσεις της Ισπανίας.
Το κλίμα στους 27 είναι τεταμένο καθώς ο Σάντσεθ με τη συνδρομή του Πορτογάλου Κόστα, επιμένουν, ενώ ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε δεν συναινούν.
Σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες της ΕΕ δυσκολεύονται να βρουν κοινή γραμμή, καθώς προσπαθούν να τιθασεύσουν τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο η Ευρώπη επιχειρεί να διακόψει την παροχή ενέργειάς της από τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, ο συμβιβασμός παραμένει άπιαστος.
Διαχασμένη η ΕΕ για το πλαφόν -Τι ζητούν Ισπανία και Πορτογαλία
Υπενθυμίζεται ότι χθες, στο προσχέδιο συμπερασμάτων δεν προβλέπονταν ούτε κυρώσεις κατά της Ρωσίας ούτε πλαφόν στις τιμές της ενέργειας. Έχουν ήδη εκφραστεί διχογνωμίες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, πώς θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας χωρίς ωστόσο να «γονατίσουν» οι ευρωπαϊκές οικονομίες.
Ένα μέρος της ΕΕ, κυρίως στις μεσογειακές χώρες, επιθυμεί την τήρηση επιθετικής στάσης, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια ή το φυσικό αέριο ενώ άλλη ομάδα χωρών, με επικεφαλής Γερμανία και Ολλανδία, εκφράζει την αντίθεσή της σε αυξημένης έντασης μέτρα.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, αλλά και η Πορτογαλία, έχουν συγκεκριμένα αιτήματα και ζητούν να μπουν σε ένα καθεστώς εξαίρεσης, καθώς, λόγω των Πυρηναίων και της γεωμορφολογικής κατάστασης που διαμορφώνεται στην περιοχή, Πορτογαλία και Ισπανία δεν είναι συνδεδεμένες με το ενεργειακό δίκτυο και επιθυμούν εξαίρεση από τη σύνθεση των τιμών της ενέργειας. Η Σύνοδος προσπαθεί τώρα να βρει μια αποδεκτή πρόταση για την Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς οι δύο χώρες αυτές εκφράζουν τις αντιδράσεις τους.
Ισπανος ζηταει κατι συγκεκριμεο, λογω πυρηναιων, γεωμορφολοκγικης ανωμαλιας δεν ειναι συνδεδεμενοι με το ενεργειακο δικτυο και ζητουν εξαιρεση απο τη συνθεση των τιμωβν της ενεργειας, την οποια
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του France 24, να διασφαλίσει ότι τα μέτρα αυτά χρησιμεύουν στη «μείωση των τιμών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τις εταιρείες και τους καταναλωτές» και ότι «δεν επηρεάζουν τις εμπορικές συνθήκες».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε την πρόταση επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και για την ανάγκη αντιμεώπισης της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά του ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές.
Πηγή: iefimerida.gr – Σύνοδος Κορυφής: Αποχώρησε οργισμένος ο Ισπανός πρωθυπουργός -Διχασμένοι οι «27» για το πλαφόν στην ενέργεια – iefimerida.gr