Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω εντάσεων και διαφωνιών με αφορμή την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για μετακίνηση της ημερομηνίας διεξαγωγής του Συνεδρίου στις 8 – 10 Νοεμβρίου.
Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε και επίσημα στην Κεντρική Επιτροπή την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, συνοδευόμενη από 87 υπογραφές μελών του οργάνου, καθώς και το «Πόθεν Έσχες» του.
Του Γρηγόρη Αναγνώστου
Μερίδα μελών της ΚΕ, προσκείμενα στον Στέφανο Κασσελάκη εξέφρασαν τη διαφωνία τους και αποχώρησαν οριστικά από τη συνεδρίαση του οργάνου καταγγέλλοντας τη διαδικασία, όταν τον λόγο ζήτησαν να λάβουν οι παριστάμενοι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Παύλος Πολάκης, Απόστολος Γκλέτσος και Νικόλας Φαραντούρης.
«Προφανώς αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε διότι η διαδικασία έχει απολύτως ευτελιστεί» τόνισε σε δηλώσεις του ο Θανάσης Οικονόμου, ένα από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησαν από την συνεδρίαση του οργάνου.
«Έδωσαν τον λόγο σε άτομα που δεν είναι επίσημες υποψηφιότητες», είπε ο Θανάσης Οικονόμου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.
Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος και σημείωσε, ότι το όργανο «αυτοεξευτελίζεται». «Τα κόμματα λύνουν πολιτικά τα θέματά τους» είπε και πρόσθεσε ότι η μετάθεση για μία εβδομάδα «δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα».
Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του Θανάση Οικονόμου:
Οι αποχωρήσαντες αρχικά κατήγγειλαν ότι οι παριστάμενοι υποψήφιοι δεν έχουν επισήμως ανακηρυχθεί από το όργανο, δηλώνοντας ότι θα επιστρέψουν μετά το τέλος της ακρόασης των υποψήφιων προέδρων.
Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Γκλέτσος και Φαραντούρης παρίστανται στη συνεδρίαση της ΚΕ, χωρίς ωστόσο να είναι μέλη του οργάνου.
Παραπομπή Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, ζητά ο Μουμουλίδης
Την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ζητά με επιστολή του ο πρώην βουλευτής Κοζάνης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Θέμης Μουμουλίδης.
Στο πολυσέλιδο κείμενο κάνει λόγο για «δύσκολη αλλά ηθικά επιβεβλημένη απόφαση» και κάνει λόγο για «παρατεταμένη κρίση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», αναφέροντας ότι «η σημερινή εικόνα παρακμής είναι πρωτοφανής καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κινδυνεύει όχι μόνο να μεταλλαχθεί σε κάτι ξένο προς κάθε έννοια Αριστεράς, αλλά να αποχωριστεί και κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας.
Ένας ατέλειωτος διχασμός και μια πρωτοφανής συνεχιζόμενη καθημερινή τοξικότητα παραλύουν κάθε έννοια λειτουργίας του ιστορικού κόμματός μας».
«Παρακολουθήσαμε ενεοί όσα για περίπου ένα χρόνο εκφράστηκαν δια στόματος του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου του οποίου τη νόμιμη εκλογή ουδείς ουδέποτε αμφισβήτησε. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις συντεταγμένες συμπεριφορές των «φίλων» και οπαδών του που συνεχίζονται με τρόπο αήθη και κορυφώνονται μετά την μομφή της ΚΕ στο πρόσωπό του» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Οξύνοντας την επίθεσή του στον Στέφανο Κασσελάκη, ο Θέμης Μουμουλίδης στην επιστολή του προς την Επιτροπή Δεοντολογίας τονίζει: «Ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχτηκε για να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην επόμενη μέρα. Και εκλέχτηκε Πρόεδρος ενός Αριστερού Δημοκρατικού Ριζοσπαστικού κόμματος. Είχε επομένως υποχρέωση να αναλύσει και να συνθέσει, ενδεχομένως να συγκρουστεί με τελικό στόχο να ενώσει και να οδηγήσει την δική μας Αριστερά στην επόμενη μέρα. Εκλέχτηκε για να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος. Και δυστυχώς κατέληξε ως πρόβλημα στην επίλυση των προβλημάτων. Με λόγο τοξικό, συχνά ανιστόρητο , με δημόσιες δηλώσεις που ουδεμία σχέση έχουν όχι μόνο με την αριστερά αλλά με προοδευτικό κόμμα, πορεύτηκε με μοναδικό γνώμονα προσωπικές αισθητικές και επικοινωνιακού χαρακτήρα επιλογές».
«Όποιος βλάπτει το ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση σε αυτόν. Όποιος καθυβρίζει την ιστορία και συντρόφους του δεν έχει θέση σε αυτόν. Όποιος διχάζει με τοξικό λόγο αρνούμενος την πολιτική αντιπαράθεση δεν έχει θέση στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ρόλος σας είναι ιστορικός. Οι καθαρές και υπεύθυνες πολιτικές επιλογές και οι καθαρές λύσεις είναι μονόδρομος. Στη δημοκρατική λειτουργία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και πολλούς άλλους, που μπορείτε να διαπιστώσετε στην έρευνα που οφείλετε να κάνετε, προσφεύγω στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματός μας και ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ του Στέφανου Κασσελάκη ενώπιόν σας με το ερώτημα της διαγραφής. Γνωρίζοντας προσωπικά την ιστορική διαδρομή των περισσοτέρων εκ των μελών της Επιτροπής , δηλώνω εκ προοιμίου ότι η απόφασή σας θα είναι σεβαστή , καθώς επίσης και ιστορική. Μια Αριστερά δίχως ηθική δεν έχει λόγους ύπαρξης. Μια Αριστερά χωρίς κανόνες είναι καταδικασμένη να σβήσει. Μια Αριστερά χωρίς συντροφικότητα και συλλογικότητα είναι ασύμβατη με τα κοινωνικά συμφέροντα», καταλήγει στην επιστολή του.
Νικόλας Φαραντούρης: Κατέθεσε την υποψηφιότητά του – «Να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην ιστορική ανάγκη να ηγηθεί των δημοκρατικών δυνάμεων»
Στην κατάθεση 34 υπογραφών και του πόθεν έσχες του, προχώρησε σήμερα ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νικόλαος Φαραντούρης.
Στην ομιλία του τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται σήμερα να προχωρήσει μπροστά. Η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη έχει να ακολουθήσει μόνο έναν δρόμο: Μπροστά.
Ζήτησε πανστρατιά των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων. «Ανακτάμε τη δύναμη και την εξωστρέφεια ενός σύγχρονου Αριστερού, Πράσινου, Ευρωπαϊκού κόμματος. Λειτουργούμε όλοι, η κορυφή και τα όργανα του κόμματος, με ενότητα, συντροφικότητα και αλληλεγγύη».
Ασκώντας κριτική στη φοβική και ηττοπαθή λογική της δαιμονοποίησης του προγραμματικού διαλόγου με τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις, ζήτησε να «προχωρήσουμε στην περιφερειακή συγκρότηση και ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας σε μια μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη απ την Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Μια πατριωτική Αριστερά με αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια, πρωτοβουλίες, διεθνές κύρος και ευρωπαϊκή παρουσία στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. Που θα εμπνέει σεβασμό στους αντιπάλους και ενθουσιασμό στους πολίτες. Και έτσι να ηγηθούμε μιας νικηφόρου εκλογικής πορείας των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων».
Όπως είπε το πολιτικό του σχέδιο βασίζεται σε 10 άξονες μίας Νέας Προοδευτικής – Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Διακυβέρνησης:
Κοινωνική και εισοδηματική δικαιοσύνη: με δίκαιο φορολογικό σύστημα, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων.
Ανθρωποκεντρισμός και κοινωνία. Ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον και διαφύλαξη των αναγκών των μελλοντικών γενεών.
Η ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό. Ενεργειακή δημοκρατία με ενεργειακές κοινότητες και χαμηλό και βιώσιμο ενεργειακό κόστος.
Δημοκρατικοί θεσμοί, κράτος δικαίου, εκδημοκρατισμός της διοίκησης της δικαιοσύνης, αποκέντρωση. Ξεκινάμε απ’ το κόμμα μας με την περιφερειακή ανασυγκρότηση των οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα.
Δημογραφικό, κοινωνική πρόνοια και προστασία της οικογένειας και του παιδιού.
Παιδεία και εκπαίδευση: τεχνητή νοημοσύνη, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και όχι προσχηματική αξιολόγηση με επανένταξη μαθημάτων κοινωνιολογίας και ψυχολογίας στο πρόγραμμα της εγκυκλίου .
Ένα πλήρες και αποτελεσματικό εθνικό σύστημα υγείας για όλους.
Οικονομία της ευημερίας και βιομηχανική πολιτική: Προστασία στρατηγικών ελληνικών βιομηχανικών μονάδων όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Καταπολέμηση των Καρτέλ. Συγχώνευση όλων των συναρμόδιων Αρχών για τον Ανταγωνισμό (ΡΑΕ, ΕΕΤΤ) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με ενίσχυση αρμοδιοτήτων και πόρων.
Ψηφιακή ανάπτυξη και τεχνητή νοημοσύνη: ευκαιρία αλλά και πρόκληση για τα ατομικά δικαιώματα, τα εργασιακά δικαιώματα, την καλλιτεχνική δημιουργία και την προσωπικότητα του ανθρώπου.
Εθνική κυριαρχία και διεθνής συνεργασία.
Και κατέληξε τονίζοντας ότι το δίλημμα είναι «ανανέωση και ανασυγκρότηση ή συρρίκνωση και εξαφάνιση; Ενότητα και συσπείρωση ή διχασμός και διάσπαση;».
Απόστολος Γκλέτσος: Κατέθεσε την υποψηφιότητά του – «Να έρθει ο κόσμος στην κάλπη, να πούμε ότι είμαστε εδώ»
«Είναι μια επίπονη διαδικασία για μας αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει γιατί παίρνονται αποφάσεις για την Αριστερά», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Απόστολος Γκλέτσος έπειτα από την κατάθεση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Ο κ. Γκλέτσος πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Μιλήσαμε οι υποψήφιοι πρόεδροι, είμαι συγκινημένος για αυτό πρώτη φορά μίλησα στην Κεντρική Επιτροπή. Κατάφερα να συγκεντρώσω τις 30 υπογραφές. Να έρθει ο κόσμος στην κάλπη, να πούμε ότι είμαστε εδώ».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γκλέτσος συνόδευσε την υποψηφιότητά του με 32 υπογραφές μελών της ΚΕ, καθώς και με την κατάθεση του «Πόθεν Έσχες» του, το οποίο όπως δήλωσε είναι ήδη δημόσιο λόγω της θητείας του στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Θεοδώρα Τζάκρη: «Παιχνίδια και ίντριγκες τέλος – Θέλετε να βάλετε σιγαστήρα στην φωνή του λαού»
«Πυρά» κατά της πλειοψηφίας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής εξαπέλυσε από το βήμα του οργάνου η Θεοδώρα Τζάκρη, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις και κάνοντας λόγο για «τεχνική πλειοψηφία που επιδιώκει τη διάλυση του κόμματος».
«Εσείς διαλύετε τα πάντα. Εσείς καταπατάτε το καταστατικό. Εσείς είστε η χειρότερη εκδοχή μιας μικρής και ανήμπορης αριστεράς που την σήκωσε στην πλάτη ο λαός και την πήγε στην εξουσία το 2015. Εσείς καταστρέφετε την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Κι όχι ο Στέφανος Κασσελάκης», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Τζάκρη.
Αναλυτικά στην ομιλία της ανέφερε:
«Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Αυτό εδώ δεν είναι Κεντρική Επιτροπή όπως το κάνατε και όλα αυτά που συμβαίνουν δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με ένα δημοκρατικό κόμμα. Πραγματικά μετά από χρόνια προσφοράς και συμμετοχής στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αισθάνομαι για πρώτη φορά ότι δεν σας αναγνωρίζω πια. Ακούστε λοιπόν για να ξανασυστηθούμε.
Εδώ μέσα υπάρχει μια τεχνική πλειοψηφία που επιδιώκει την διάλυση του κόμματος. Και εκεί έξω υπάρχει μια ολόκληρη κοινωνία που θέλει να δει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κυβέρνηση και τον Στέφανο Κασσελάκη πρωθυπουργό. Όλα αυτά που μεθοδεύσατε, μεθοδεύετε και είστε ικανοί να μεθοδεύσετε δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν στην συνείδηση κανενός. Έχετε ξεφύγει. Και επειδή τα μέλη δεν θα σας χαρίσουν το κόμμα οι δρόμοι μας χωρίζουν εδώ οργανωτικά και την απάντηση θα σας την δώσει ο λαός στην κάλπη του πρόεδρου.
Παιχνίδια τέλος. Ίντριγκες τέλος. Φράξιες τέλος. Υποτίμηση της νοημοσύνης των μελών τέλος. Και σήμερα σας καταγγέλλω για την εξής μεθόδευση: Για να σας εκθέσω στο σύνολο των μελών που θα μάθουν και την τελευταία λέξη της αλήθειας. Από την μέρα που κάνατε ό,τι κάνατε κατά του Στέφανου Κασσελάκη εσείς αποφασίσατε ότι έχουμε συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου. Και επειδή εσείς διοικείτε το κόμμα μετά την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη είχατε υποχρέωση και αίθουσα να βρείτε και τον οδικό χάρτη που εσείς ψηφίσατε να τον υλοποιήσετε. Και έρχεστε σήμερα, ΣΗΜΕΡΑ, χωρίς καμία προειδοποίηση να μας ανακοινώσετε ότι και αίθουσα δεν βρήκατε, και τον οδικό χάρτη αλλάζετε και αδιαφορείτε παγερά για τον προγραμματισμό της ζωής χιλιάδων συνέδρων και το πιο ανήκουστο σήμερα το πρωί σας άκουσα με τα αυτιά μου να λέτε στην Πολιτική Γραμματεία ότι δεν έχετε αίθουσα που να χωράει τους συνέδρους και ούτε θέλετε να βρείτε γιατί θέλετε να βάλετε σιγαστήρα στην φωνή του λαού.
Εσείς διαλύετε τα πάντα. Εσείς καταπατάτε το καταστατικό. Εσείς είστε η χειρότερη εκδοχή μιας μικρής και ανήμπορης αριστεράς που την σήκωσε στην πλάτη ο λαός και την πήγε στην εξουσία το 2015. Εσείς καταστρέφετε την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Κι όχι ο Στέφανος Κασσελάκης. Καταθέτω λοιπόν σήμερα εδώ ενώπιον σας τις υπογραφές που είναι συμβολικά 87, όσοι κι αυτοί που τον ρίξατε και το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη. Κι από σήμερα ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Κάντε τα δικά σας και ο λαός θα κάνει τα δικά του. Καλή σας τύχη».
Όλγα Γεροβασίλη: «Δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων – Να ανακαλέσει η Τζάκρη τα όσα προσβλητικά εκστόμισε»
Αμέσως μετά την παρέμβαση της Θεοδώρας Τζάκρη, ανέβηκε στο βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η Όλγα Γεροβασίλη και ανέφερε τα εξής:
«Δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων. Οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι δύο (υπογραφές και Πόθεν Έσχες), αλλά είναι τρεις. Είναι και ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. Όποιος δεν σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά για ένα άλλο κόμμα. Ζητώ από τη Θεοδώρα Τζάκρη να ανακαλέσει όσα προσβλητικά έως υβριστικά εκστόμισε από αυτό εδώ το βήμα σε βάρος συντρόφων και συντροφισσών».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Σήμερα ολοκληρώθηκε μία εκτροπή – Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην κάλπη»
Σε δήλωσή της αμέσως μετά την κατάθεση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, η Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε:
«Σήμερα ολοκληρώθηκε μία εκτροπή. Μία συγκυριακή πλειοψηφία του χθες όχι μόνο ανέτρεψε τον οδικό χάρτη του συνεδρίου που η ίδια είχε ψηφίσει, αλλά σήμερα προανήγγειλε ότι στο συνέδριο δεν θα χωράνε όλοι. Μετά τις κρυφοφανερές ψηφοφορίες και τηλεφωνικές ψήφους φτάσαμε στο συνέδριο με zoom που θα το χειρίζονται ίδιοι, ακριβώς για να βάλουν σιγαστήρα στην φωνή του ελληνικού λαού. Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν το καινούργιο να γεννηθεί. Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν την κοινωνία να εκλέξει παμψηφεί τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την πρώτη Κυριακή. Κατέθεσα λοιπόν σήμερα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπή τις 87 συμβολικές υπογραφές που στηρίζουν την υποψηφιότητά του Στέφανου Κασσελάκη, 87, όσοι και αυτοί που τον ανέτρεψαν και το Πόθεν Έσχες του και δηλώνω ότι όλα τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην κάλπη με την πανηγυρική και παμψηφεί εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ<».
Σωκράτης Φάμελλος: «Θα είμαστε κόμμα της κοινωνίας ή μαγαζί του ενός;»
Για κρίσιμη και δύσκολη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
«Η Κεντρική Επιτροπή ορθώς αποφάσισε την άρση της εμπιστοσύνης στον πρώην πρόεδρο. Εφόσον η λειτουργία του και οι επιλογές του, ήταν αρνητικές και για το κόμμα και για τα συμφέροντα της κοινωνίας και σε αντίθεση με τις συνεδριακές και τις καταστατικές προβλέψεις» πρόσθεσε.
Παράλληλα, τόνισε ότι «η διαδικασία της μομφής στιγματίζει αλλά μπορούσε να αποφευχθεί» και επισήμανε πως «η κοινωνία δεν πιστεύει ότι μπορούμε να τη στηρίξουμε. Έχουμε απαξιωθεί». «Θα είναι κόμμα της κοινωνίας ή μαγαζί του ενός;» διερωτήθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά η ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου:
«Η ένταση της σημερινής συζήτησης στην ΚΕ επιβεβαιώνει την κρίσιμη και δύσκολη στιγμή στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για το λόγο αυτό ανέλαβα την ευθύνη της υποψηφιότητας για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Γιατί η Αριστερά δεν φοβάται την ευθύνη. Και στα δύσκολα βγαίνει πάντα μπροστά.
Την άλλη εβδομάδα θα καταθέσω την υποψηφιότητα με βάση όσα απαιτούν οι αποφάσεις μας και σεβόμενος τις αποφάσεις των οργάνων.
Η σοβαρή κομματική κρίση έφτασε σε ακραία χαρακτηριστικά τους τελευταίους μήνες. Και η κρίση αυτή δεν σταματά μετά τη μομφή, αλλά διογκώνεται. Και πλέον αμφισβητείται η ταυτότητα αλλά και η δημοκρατική λειτουργία του κόμματός μας.
Η ΚΕ ορθώς αποφάσισε την άρση της εμπιστοσύνης στον πρώην πρόεδρο. Εφόσον η λειτουργία του και οι επιλογές του, ήταν αρνητικές και για το κόμμα και για τα συμφέροντα της κοινωνίας και σε αντίθεση με τις συνεδριακές και τις καταστατικές προβλέψεις.
Η διαδικασία της μομφής στιγματίζει αλλά μπορούσε να αποφευχθεί. Δεν το ήθελε ο πρώην πρόεδρος και το επεδίωξε. Δεν μπορεί όμως να έχουμε μια δημοκρατία αλά καρτ. Και μόνο όταν μας συμφέρει το αποτέλεσμα να επικαλούμαστε τα μέλη και τη δημοκρατία. Τα μέλη δεν είναι μόνο για να ψηφίζουν τον πρόεδρο αλλά για όλες τις καταστατικές προβλέψεις.
Όμως η μομφή ήταν μία δημοκρατική επιλογή. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η εφαρμογή του καταστατικού, όπως και του συνταγματικού κανόνα στο επίπεδο της Βουλής, είναι το ίδιο δημοκρατική όσο και η εκλογική διαδικασία με προσφυγή στην βάση.
Αλλά η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με την αλλαγή προέδρου. Απαιτεί μεγάλες πολιτικές και οργανωτικές τομές. Που ξεκινάνε από την ίδια τη φυσιογνωμία μας. Γιατί προβλήματα υπήρχαν και οδήγησαν στην εκλογή του πρώην προέδρου.
Η επιλογή της υποψηφιότητάς μου στηρίζεται στη βαθιά μου πεποίθηση της κοινωνικής και πολιτικής αναγκαιότητας του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σοβαρό, σύγχρονο, αξιόπιστο, δυναμικό. Δεν είμαστε τέτοιο κόμμα σήμερα. Δεν ανταποκρινόμαστε και δεν εκφράζουμε τις αξίες, το ήθος και τους αγώνες, αλλά και τις θυσίες της προοδευτικής παράταξης. Και προσβάλλουμε και την παρακαταθήκη της Κυβέρνησης της Αριστεράς, του Αλέξη Τσίπρα.
Η κοινωνία δεν πιστεύει ότι μπορούμε να τη στηρίξουμε. Έχουμε απαξιωθεί.
Αναγκαιότητα σε αυτή την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ του κόμματός μας, την επόμενη ημέρα των εκλογών. Αναλαμβάνω την ευθύνη να εγγυηθώ πρώτα απ’ όλα την ενότητα, όπως το απέδειξα από τη θέση του προέδρου της ΚΟ για 14 μήνες.
Δεν θα τα λύσει τα προβλήματά μας η εκλογή προέδρου. Για να περάσουμε στο ΕΜΕΙΣ οφείλουμε να δυναμώσουμε τις οργανώσεις μας. Για το λόγο αυτό κάλεσα και όσους απογοητεύσαμε να επιστρέψουν. Αλλά για να επιστρέψουν, οι αριστεροί και οι αριστερές, οι προοδευτικοί πολίτες, μας ζητούν να είμαστε αυστηροί στην αυτοκριτική μας. Ζητούν απαντήσεις. Γιατί επιτρέψαμε αυτόν τον ξεπεσμό;
Πως θα ξαναχτίσουμε το σπίτι μας, τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν έχουμε απαντήσεις; Πως θα εγγυηθούμε για την ανάγκη και αξιοπιστία της πολιτικής; Στους δημιουργικούς και ενεργούς πολίτες; Στους νέους;
Από έναν στόχο πρέπει να ξεκινήσουμε. Να γίνουμε ΞΑΝΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για το κόμμα μας! Γιατί οι προοδευτικοί πολίτες ποτέ δεν ντρέπονταν για τα πιστεύω τους και το κόμμα τους!
Η πορεία προς το Συνέδριο δεν είναι μόνο καταστατική μας υποχρέωση. Στοχεύει και στο ζωντάνεμα των οργανώσεων. Και εδώ δεν πρέπει να ανταγωνιστούμε για τους συσχετισμούς μιας απόφασης αλλά για τον καθοδηγητικό ρόλο της ΚΕ. Προτεραιότητα είναι να συζητήσουν δημοκρατικά και με έμπνευση οι οργανώσεις.
Με έμπνευση και με χαρά πρέπει να λειτουργούν οι οργανώσεις. Αυτό σας είχα ζητήσει και πέρυσι όταν ανέλαβα πρόεδρος της ΚΟ, να ξαναφέρουμε το χαμόγελο και την έμπνευση της δημιουργίας και της κοινωνικής αλλαγής στη δουλειά μας. Δεν είναι ουτοπικό. Αλλά σας το ξεκαθαρίζω ότι προσωπικά δεν αλλάζω ούτε τελεία, ούτε τόνο, σε αυτά που αισθάνομαι για την αριστερά.
Η προσυνεδριακή διαδικασία πρέπει να γίνει μεανοιχτές οργανώσεις, δημιουργικό διάλογο, συντροφική διάθεση. Με δύο στόχους. Την πολιτικοποίηση της συζήτησης και την προσέλκυση απογοητευμένων και η εγγραφή νέων συντρόφων.
Δεν είναι διαδικαστικό το θέμα. Είναι θέμα επιβίωσης. Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι η επιλογή προέδρου. Αλλά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην κατεύθυνση αυτή κάνουν όχι απλά μεγάλο λάθος, αλλά κάνουν κακό στο κόμμα όσοι ανοίγουν ή αφήνουν να αιωρείται μία συζήτηση αναθεώρησης των δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεων των Οργάνων. Με διχαστικούς όρους και τυφλή πόλωση ποιος πολίτης θα έρθει στις οργανώσεις; Πως θα συζητήσουμε για το πολιτικό σχέδιο στήριξης της κοινωνίας που ζει μέσα σε μεγάλες ανισότητες; Για τη νεολαία που δεν έχει αύριο και την Ελλάδα που αδυνατίζει ενώ η γειτονία μας φλέγεται;
Μία τέτοια επιλογή θα απαξιώσει πλήρως το κόμμα μας στην κοινωνία. Και από την άλλη θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των μελών. Η προσφυγή στην βάση εξ αρχής επεδίωκε τη γνώμη των μελών για τα μεγάλα πολιτικά προβλήματα που δημιούργησε ο πρώην πρόεδρος. Αυτό έπρεπε να γίνει από την αρχή, προσφυγή στα μέλη
Όμως η προχθεσινή δήλωσή του πρώην προέδρου προκαλεί νέο διχασμό και πόλωση. Δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν του αρέσει, ένα άλλο κόμμα θέλει. Με άλλες αρχές, άλλη ταυτότητα, άλλο όνομα όπως απέδειξε και η πρότασή του για το καταστατικό.
Όμως αυτά που κατατέθηκαν στο χθεσινό βίντεο δεν έχουν ξανακουστεί. Υπάρχει σχέδιο της διαπλοκής μέσα στο κόμμα; Θέλω μία ξεκάθαρη απάντηση από τους συντρόφους μου στη Βουλή που δουλέψαμε μαζί από πέρυσι τον Ιούλιο. Είδατε εσείς να υπάρχει σχέδιο της διαπλοκής και να επηρέασε τη δουλειά μας; δεν είναι απόφασή μας η επιδίωξη της προεκλογικής συμμαχίας για μία προοδευτική κυβέρνηση; Δεν μπορούμε πλέον να μένουμε απαθείς απέναντι σε τέτοιες καταγγελίες. Η ρετσινιά θα μείνει σε όλους μας. Εγώ δεν θα το επιτρέψω. Και σας καλώ να πάρετε θέση τώρα.
Η διαπλοκή είναι σοβαρή υπόθεση, δεν είναι ατάκα για να μπει σε ένα βίντεο. Και ρωτώ επίσης, ποιο είναι το σχέδιο αποκλεισμού που κατήγγειλε, διχάζοντας και προκαλώντας ένταση προς το Συνέδριο; Είναι πρόβλημα για έναν αριστερό το πόθεν έσχες όταν όλοι μας βάζαμε τα θέματα του πόθεν έσχες στον κ. Μητσοτάκη.
Οι εξελίξεις μεταφέρουν σε άλλο επίπεδο το διακύβευμα των εκλογών της 24ης Νοεμβρίου. Το διακύβευμα είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι κόμμα της κοινωνίας ή μαγαζί του ενός; Που μπορεί όποτε θέλει να του αλλάζει και ταμπέλα και να το δίνει για υπενοικίαση;
Αυτά βλέπει η κοινωνία και προφανώς διστάζει να μας δώσει την εμπιστοσύνη της. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατική συνέπεια της αριστεράς. Και να αντιμετωπίσουμε την τοξικότητα και τη στείρα αντιπαράθεση. Όπως αυτή που αφέθηκε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και με ευθύνη του γραφείου τύπου για τη συνεισφορά των βουλευτών στα οικονομικά του κόμματος.
Ας το ξεκαθαρίσω. Το 2024 οι βουλευτές έχουν συνεισφέρει πάνω από 300.000 ευρώ στο κόμμα ενώ τον Ιούνιο 16 βουλευτές δώσαμε 18.000 ευρώ επιπλέον για τις ευρωεκλογές και αρχές Ιουλίου 10 βουλευτές και 3 ανώτατα στελέχη δώσαμε 13.000 ευρώ για τα μέσα ενημέρωσης του κόμματος. Αλλά εκεί φτάσαμε να διαδίδονται τέτοια ψέμματα.
Ή ότι δεν κάναμε εδώ και ένα χρόνο αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη όταν μέτρησα 50 ομιλίες μου απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, χωρίς να εντοπιστεί κανένα έλλειμμα, 22 ομιλίες σε πόλεις πριν τις Ευρωεκλογές, και μάλιστα πάντα με πλήρη τεκμηρίωσηκαι συναντήσεις με χιλιάδες πολίτες και πάνω από 100 φορείς.
Και είμαι υποχρεωμένος να ενημερώσω το ανώτατο όργανο για όλα αυτά γιατί δεν δέχομαι και δεν υποκύπτω σε διαρροές.
Όμως σύντροφοι και συντρόφισσες έχουμε και μία ακόμα μεγάλη υποχρέωση. Να μιλήσουμε για τον ΣΥΡΙΖΑ του 2027.
Έχουμε μία στέρεη βάση με τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Φεβρουαρίου. Το σχέδιο της πολιτικής απόφασης σωστά ενσωματώνει όσα έχουμε ήδη διατυπώσει δημόσια. Όμως η συζήτηση για την εκλογή προέδρου οφείλει να μας δώσει πολύτιμα εφόδια για το πρόγραμμά μας.
Από τη μία απαιτείται ένα δημοκρατικό ηλεκτροσόκ στην λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ από τα κάτω. Ένας ανοιχτός αλλά συγκροτημένος ΣΥΡΙΖΑ
Αλλά και στο επίπεδο του προγραμματικού λόγου απαιτούνται σχεδιασμένες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Έχουμε κατοχυρώσει ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το στόχο της ισχυρής πολιτείας. Με σχεδιασμό, επιστημονικά εργαλεία, πρόληψη, ανεξάρτητες αρχές, διαφάνεια, ασφαλή και με δημόσιο όφελος διαχείριση της τεχνολογίας και της καινοτομίας (τεχνητή νοημοσύνη-AI, big data, κλπ.).
Στον τομέα της οικονομίας ορθώς έχουμε διατυπώσει τον κανόνα της ρυθμισμένης αγοράς με έλεγχο. Και αυτό αφορά και το ρεύμα και τα καύσιμα και τις τράπεζες και της αλυσίδες πωλήσεων. Η θέση αυτή έχει μπει στην ατζέντα μας από το 2022. Και είχα την ευθύνη αυτών των επεξεργασιών. Και ορθώς μιλάμε και για την αναδιανομή. Και την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών. Οφείλουμε όμως να μιλήσουμε και για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας. Κύριος στόχος μας η αντιμονοπωλιακή αναμόρφωση και ο πλουραλισμός της αγοράς, μαζί με την ρύθμιση και τον έλεγχο. Και αυτό αφορά και την κοινωνική και συνεταιριστική και την αλληλέγγυα οικονομία.
Ακόμα πιο σημαντικός στόχος είναι η βιωσιμότητα της οικονομίας. Το σημερινό μοντέλο είναι κοντόφθαλμο και ληστρικό για το περιβάλλον και την κοινωνία. Οφείλουμε να προωθήσουμε και να παρουσιάσουμε τη νέα οικονομία, με νέο προϊόν, άλλο παραγωγικό μοντέλο, νέα εργασία με δικαιώματα και αμοιβές και πραγματική ευημερία. Δηλαδή για το παραγωγικό μοντέλο που αλλάζει τη θεση της Ελλάδας και στον περιφερειακό ανταγωνισμό
Στον τομέα της διαφάνειας και του κράτους δικαίου οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ασφαλιστικές δικλείδες που περιλαμβάνουν και συνταγματικες μεταρρύθμισεις
Όμως δημοκρατία σημαίνει να έχουν όλοι και όλες πρόσβαση στα βασικά αγαθά της ζωής: την Υγεία, την Παιδεία, την ασφάλεια, τον αξιοπρεπή μισθό.
Όλα αυτά είναι πολιτική. Και πρέπει να επικοινωνήσουμε στον κόσμο, ότι η πολιτική είναι η ζωή του. Και δεν είναι για τους ειδικούς ή τους επαγγελματίες της πολιτικής. Και αυτά τα αγαθά δεν εξασφαλίζονται σήμερα στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη.
Για όλα αυτά όμως και για πολλά περισσότερα απαιτείται πρώτα από όλα να υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Που θα είναι ο πυρήνας και ο πυλώνας της προοδευτικής αντεπίθεσης».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εισήγηση που κατατέθηκε στην Κ.Ε. προτείνεται να παραμείνουν ως έχουν οι ημερομηνίες για την κατάθεση των τυπικών εγγράφων των υποψηφιοτήτων (24/10) και η ημερομηνία εκλογής προέδρου (24/11) και να μετακινηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου στις 8-10/11. Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών θα είναι σε αυτό το πλαίσιο 25/10 (σ.σ. αντί για 11 Οκτωβρίου) και η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 2-3/11.
Η συγκεκριμένη, ωστόσο, πρόταση φέρεται να προκαλεί αντιδράσεις σε στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας το πρωί του Σαββάτου η Θεοδώρα Τζάκρη εξέφρασε τη διαφωνία της επ’ αυτής.
Ενδεικτική είναι και η αντίδραση στα κοινωνικά δίκτυα του βουλευτή Κιλκίς Πέτρου Παππά, ο οποίος σχολίασε: «Φοβερή οργάνωση έχουν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πάντως.
Μόλις σήμερα το πρωί(!) διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για το προγραμματισμένο Συνέδριο στις 1-3 Νοεμβρίου και το μεταθέτουν για της 8-10 Νοεμβρίου! Στο μεταξύ στις 10 Νοεμβρίου διεξάγεται ο Μαραθώνιος της Αθήνας! Όλη η πόλη θα είναι κλειστή και οι μετακινήσεις θα είναι αδύνατες!
Η οργανωτική δεινότητά τους έχει περάσει σε άλλο επίπεδο!»
Νίκος Παππάς: Κανένας που πληροί τις προϋποθέσεις δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η χώρα αντιμετωπίζει τρεις μεγάλες προκλήσεις: Δημογραφική κρίση, κλιματική κρίση, οικονομική κρίση. Η δεξιά πολιτεύεται με αυτές και φτιάχνει συμμαχίες με τα μεγάλα συμφέροντα. Μόνο η προοδευτική παράταξη μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Και προϋποθέσεις είναι: 1. Το ανάχωμα στον ιστορικό αναθεωρητισμό Μητσοτάκη. 2. Η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι προοδευτικές αριστερές συνεργασίες. Στις γραμμές μας δεν έχουν θέση απόψεις που σχετικοποιούν την έννοια της χούντας.
Απέναντι στο σχέδιο της διαπλοκής υπάρχει το σχέδιο απόφασης που θα προτείνει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο.
Κανένας που πληροί τις προϋποθέσεις δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία.
Είμαι βέβαιος ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι θα αναπτύξουν τις θέσεις τους γύρω από τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Αν και πως θα υπηρετήσουν τη συλλογικά διατυπωμένη θέση για προοδευτική εκλογική συνεργασία. Αν και πως θα ενώσουν το κόμμα. Αν και πως θα προχωρήσουν τον μετασχηματισμό.
Αυτά πρέπει να συζητηθούν με δημόσιο και οργανωμένο τρόπο (ντιμπέιτ). Ανοιχτά, ενώπιον του λαού. Και μία και δύο και τρεις φορές. Με την εγγύηση του κόμματος».