20.1 C
Aigio
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Tα βασικά συμπτώματα κρυολογήματος, γρίπης και Covid-19 -Πώς θα καταλάβουμε τι έχουμε

Τα βασικά συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και του Covid-19 αποκαλύπτονται για να μπορούμε να εντοπίζουμε τη διαφορά.

Το αιώνιο ερώτημα «έχω κρυώσει ή έχω γρίπη;» πλέον έχει προσθέσει και έναν τρίτο παράγοντα στην εξίσωση, τον Covid.

Σήμερα οι περισσότεροι από εμάς, αν όχι εμείς οι ίδιοι, έχουμε κάποιον γνωστό που ταλαιπωρείται από κρυολόγημα, γρίπη ή νοσεί με κορωνοϊό.

ADVERTISEMENT
Από πολλές απόψεις αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος είναι συχνές κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, δηλαδή στην τρέχουσα περίοδο.

Μπορεί η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία να μην είναι το ίδιο δυσάρεστη όσο ήταν πέρυσι τέτοια εποχή αλλά ο κορωνοϊός εξακολουθεί να υπάρχει και απειλεί, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται τις τελευταίες μέρες.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη προσβληθεί ενώ ο εμβολιασμός στην πλειονότητα του ευρωπαϊκού πληθυσμού συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία από τη βαριά νόσηση. Το τρέχον στέλεχος που κάνει τον γύρο του κόσμου, η Omicron, έχει αποδειχθεί ότι είναι ηπιότερο από άλλα που προηγήθηκαν, όπως η Delta και Alpha.

Εξαιτίας αυτού όμως, η πλειονότητα των ατόμων που κόλλησαν το μικρόβιο, ανέφεραν συμπτώματα παρόμοια με ένα κρυολόγημα γεγόνος που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, σύμφωνα με το τελευταίο δημοσίευμα της βρετανικής Sun.

Τα συμπτώματα του Covid-19 και της Όμικρον
Ο ευκολότερος τρόπος για να ελέγξουμε αν έχουμε Covid-19 είναι προφανώς να κάνουμε τεστ. Τα συμπτώματα που πρέπει να σημάνουν συναγερμό είναι τα εξής:

Πονόλαιμος – 63,55%
Καταρροή – 53,04%
Πονοκέφαλος – 53,02%
Βουλωμένη μύτη – 52,47%
Βήχας χωρίς φλέγματα – 52,06%
Φτέρνισμα – 47,02%
Βήχας με φλέγματα – 45,79%
Βραχνή φωνή – 43,86%
Μυϊκοί πόνοι – 29,46%
Κόπωση – 22,97%
Ζαλάδα – 21,11%
Αλλοιωμένη οσμή – 19,82%
Πρησμένοι αδένες στο λαιμό – 17,72%
Πόνος στα μάτια – 16,41%
Σφίξιμο στο στήθος – 16,26%
Δύσπνοια – 15,9%
Απώλεια της όσφρησης – 14,45%
Πόνος στο αυτί – 13,96%
Ανατριχίλα ή ρίγη – 12,98%
Πόνος στις αρθρώσεις των ώμων – 11,08%
Οι ειδικοί του CDC στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι μια βασική διαφορά ασθενούς COVID αφορά το γεγονός ότι είναι μολυσματικός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με αυτόν που νοσεί με γρίπη ή κοινό κρυολόγημα.

Ανέφεραν συγκεκριμένα: «Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να μεταδίδουν τον ιό που προκαλεί ο Covid-19, δυο-τρεις ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους, αλλά η μολυσματικότητα κορυφώνεται μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους.

«Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι θεωρούνται μεταδοτικοί για περίπου οκτώ ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους».

Κρύωμα, τα συμπτώματα
Ο Βρετανός καθηγητής Τιμ Σπέκτορ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πιθανό να χτυπήσει ένας συνδυασμός ιών αυτόν τον χειμώνα.

«Με την αύξηση του κρυολογήματος και του ρινοϊού, καθώς και του Covid-19, υπάρχει η πιθανότητα μιας μεγάλης επιδημίας εποχικής γρίπης», είπε.

Πρόσθεσε ότι τα κρυολογήματα που οφείλονται στον ρινοϊό αυξάνονται ραγδαία και είναι σήμερα περίπου πέντε φορές πιο συχνά από το Covid-19.

Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι τα εξής:

Ρινική καταρροή
φτέρνισμα
πόνοι στο σώμα
βήχας
πονοκέφαλος
Τα συμπτώματα της γρίπης
Τα συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν πολύ με εκείνα ενός πολύ σοβαρού κρυολογήματος.

Το NHS (βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας) αναφέρει ότι αυτά περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, 38 βαθμούς ή περισσότερο.

Ο υψηλός πυρετός αποτελούσε προηγουμένως σύμπτωμα του Covid, αλλά οι ειδικοί δήλωσαν ότι αυτό είναι λιγότερο πιθανό με την παραλλαγή Όμικρον που εμφανίζει πιο ήπια συμπτώματα.

Στη γρίπη είναι πιθανή επίσης εκδήλωση πόνων στο σώμα και ο ξηρός βήχας.

Άλλα λιγότερο προφανή συμπτώματα είναι η δυσκολία στον ύπνο, η απώλεια όρεξης και η ένοτνη αίσθηση ότι είμαστε άρρωστοι.

Το διαγνωστικό τεστ παραμένει ο ασφαλέστερος οδηγός
Τα παραπάνω συμπτώματα είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλωθούν με ένα κρυολόγημα ή με τη νόσηση της Omicron.

Η διαφορά δηλαδή μεταξύ γρίπης και Covid, θα πρέπει να είναι απλή υπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ το κρυολόγημα περιπλέκει λίγο τα πράγματα καθώς η συμπτωματολογία είναι παρόμοια με αυτήν της Όμικρον.

Συνεπώς τουλάχιστον για τον εντοπισμό της Όμικρον η ασφαλέστερη δίοδος είναι αυτή της διάγνωσης με τη βοήθεια του διαγνωστικού τεστ. Εξάλλου συμβολή στην διάκριση μεταξύ των ασθενειών θα έχει και το νέο διπλό διαγνωστικό τεστ με το οποίο θα μπορούμε να ελέγχουμε αν νοσούμε είτε από κορωνοϊό είτε από γρίπη.

Πηγή: iefimerida.grTα βασικά συμπτώματα κρυολογήματος, γρίπης και Covid-19 -Πώς θα καταλάβουμε τι έχουμε – iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα