19.5 C
Aigio
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Tεκμήρια επαγγελματιών: Διορθώσεις μόνο αν υπάρξουν κατάφωρες αδικίες

«Θα ήταν λάθος να κάνει πίσω η κυβέρνηση στο θέμα των τεκμηρίων των ελευθέρων επαγγελματιών» λένε και σήμερα ακόμα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Θυμίζουν ότι το ελάχιστο εισόδημα φορολόγησης των επαγγελματιών είναι μόλις ένα από τα 9+1 μέτρα για την φοροδιαφυγή που ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο του 2023 για να ισχύσουν φέτος. Και ότι από την πρώτη μέρα η κυβέρνηση είχε εξ αρχής δηλώσει ότι το μέτρο επιβάλλεται προσωρινά, μέχρι να προλάβουν να αποδώσουν αποτελέσματα όλα τα υπόλοιπα που τέθηκαν ταυτόχρονα σε εφαρμογή από το 2024, όπως διασύνδεση POS με ταμειακές παντού, καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων MyDATA, έλεγχοι διακίνησης μετρητών κλπ.

Στην κατεύθυνση αυτή, και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ δήλωσε «ότι θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφωρες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει».

Κέρδη πάνω από το τεκμήριο
Στην πράξη πάντως, μέχρι πέρυσι το 50% των επαγγελματιών δήλωνε μηδέν κέρδος ή ζημιές.

Φέτος όμως, το 50% από όσους υπέβαλαν ως τώρα δήλωση, ξεπερνά και υπερκαλύπτει το τεκμήριο!

Συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των φετινών δηλώσεων Ε1 και Ρ3 που υποβάλλουν επαγγελματίες:

– 37.223 φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα που υπερβαίνουν το «δια νόμου» ελάχιστο εισόδημα, έλαβαν εκκαθαριστικό και προχωρούν στην καταβολή του φόρου, πληρώνοντας και μειωμένο τέλος επιτηδεύματος.

– 37.943 εμφάνισαν ελαφρώς ή πολύ μικρότερα κέρδη από το τεκμαρτό και, συνεπώς, θα επιβαρυνθούν για το επιπλέον εισόδημα που δεν δήλωσαν.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τις τρέχουσες δηλώσεις ΦΠΑ κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του συνόλου των ελεγκτικών μέτρων, φαίνεται πως σχεδόν το 70% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει αισθητά υψηλότερα έσοδα εν σχέσει με ένα χρόνο πριν (λόγω αυτόματης έκδοσης αποδείξεων σε πληρωμές με κάρτες) ενώ έχουν αυξηθεί μειωθεί στο 60%-70% και τα έξοδα που δηλώνουν για να μειώνουν τους φόρο τους (λόγω ηλεκτρονικών τιμολογίων και “real time” διασταυρώσεων της ΑΑΔΕ).

Με τους ρυθμούς αυτούς, όπως εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο, η πλειονότητα των επαγγελματιών θα φτάσει σύντομα να δηλώνει εισοδήματα που υπερβαίνουν το ελάχιστο τεκμαρτό. Και τότε προφανώς θα εκλείψει και ο λόγος για τον οποίο επιβλήθηκε το τεκμαρτό εισόδημα, στο διάστημα που θα έχει μεσολαβήσει.

«Αναποφάσιστοι» και μετά τη δήλωση
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται πάντως η προσφυγή στη Δικαιοσύνη των εκπροσώπων των επαγγελματιών που ζητούν την άμεση κατάργηση του μέτρου, από φέτος κιόλας. Ενώ μέσα στις επόμενες 100 μέρες (μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου) θα ξεκαθαρίσει αν και κατά πόσον θα κάνουν την πράξη την πρόθεσή τους, οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες οι οποίοι θα δηλώσουν στο φετινό Ε1 (κωδ. 443-444) πως έχουν σκοπό να αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που έχει θέσει για αυτούς οι εφορία.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να προχωρήσουν στο δεύτερο και τελικό βήμα, να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα mybusinesssupprt και να πατήσουν «το κουμπί», για να ζητήσουν να τους γίνει φορολογικός έλεγχος πενταετίας.

Μέχρι σήμερα πάντως (και ενώ έχει υποβληθεί μόλις το 1/10 των δηλώσεων Ε1 και Ε3 από τους επαγγελματίες), μόνο 255 από τους 75.166 επαγγελματίες που κατέθεσαν φορολογική δήλωση συμπλήρωσαν τον κωδικό 443 ή 444 ότι προτίθενται να αμφισβητήσουν το ελάχιστο εισόδημα που ορίζει για αυτούς ο νόμος.

Θεωρητικά, αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί (δηλαδή σε ποσοστό 0,03%) μπορεί ο τελικός αριθμός φορολογουμένων που θα δηλώσουν εναντίωση να φτάσει περίπου στους 2.500 ή έως 3.000 ΑΦΜ συνολικά, ως τα τέλη Ιουλίου που κλείνουν οι δηλώσεις. Στον αριθμό αυτό θα προστεθούν και όσοι ζητούν να εξαιρεθούν «για αντικειμενικούς λόγους» από το τεκμήριο (πχ λόγω στράτευσης, νοσηλείας σε νοσοκομείο, σχολικά κυλικεία ή άλλες περιπτώσεις που έχουν απαλλαγή) για τους οποίους δεν ασκείται ειδικός έλεγχος εφόσον καταθέσουν τα τυπικά δικαιολογητικά.

Ωστόσο, από αυτούς τους 255 φορολογουμένους που υπέβαλαν φορολογική δήλωση δηλώνοντας χαμηλότερο εισόδημα από το τεκμαρτό αμφισβητώντας εμπράκτως το μέτρο, οι 231 (δηλαδή οι 9 στους 10) δεν έχουν υποβάλει ακόμα την ειδική ένσταση στο mybusinessuport ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ελέγχου και ακύρωσης του τεκμαρτού φόρου. Έχουν περιθώριο να το σκεφτούν και να το πράξουν πάντως, μέχρι και 2 μήνες μετά τη λήξη της υποβολής των δηλώσεων.

Για να προχωρήσει η διαδικασία, θα πρέπει:
– να έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση εμπρόθεσμα

– ο υπόχρεος να έχει ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό 443-444 στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
– να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο διαβίωσης με βάση την περιουσιακή του κατάσταση του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, το οποίο θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο που θα δεχθεί μέσα στο προσεχές 12μηνο.

Μεταξύ άλλων θα πρέπει να δηλωθούν:

– τραπεζικοί λογαριασμοί
– επενδύσεις/μετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό
– αν μισθώνει τραπεζική θυρίδα
– κατοχή έργων τέχνης, τιμαλφών, συλλογών κλπ
– ακίνητα, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη
– μετρητά
– κρυπτονομίσματα
– δαπάνες για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο
– δάνεια, κάρτες
– ασφαλιστικά συμβόλαια
– ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, ταξίδια κλπ.

newmoney

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα